Deficitul comercial cu produse agroalimentare, în scădere cu 33% în semestrul 1 din 2009

0

Deficitul comercial al României cu produse agroalimentare, în ţările intra şi extra comunitare, totaliza 846,3 milioane euro, la finele primului semestru din 2009, în scădere cu peste 33% faţă de perioada similară din 2008, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR).

În prima jumătate din 2008, deficitul comercial cu produse agroalimentare a depăşit 1,27 miliarde euro.
Potrivit MAPDR, în perioada menţionată, importurile de produse agroalimentare au fost de 1,819 miliarde euro, faţă de 1,952 miliarde euro în 2008, iar exporturile au totalizat 973,4 milioane euro, faţă de 676,5 milioane euro în perioada similară din 2008.

Exporturile în ţările comunitare au adus României o sumă de 691 milioane euro, faţă de 424,5 milioane euro în primele şase luni din 2008, iar din ţările terţe au totalizat 282,4 milioane euro (252 milioane euro în 2008).

Importurile din ţările comunitare au fost principalele surse de aprovizionare cu produse agroalimentare pentru România, cu un total de 1,468 miliarde euro, în primul semestru din 2009. Din ţările terţe importurile au totalizat doar 351,2 milioane euro.

Datele MAPDR relevă faptul că în primele 5 luni din 2009, cele mai exportate produse au fost cerealele, porumbul şi grâul, pentru care au fost încasate 139,5 milioane euro, respectiv 133,4 milioane euro. Ţigările au ocupat locul 3 la exporturi, fiind încasate 127 milioane euro, în primele 5 luni ale anului.

Exporturile de animale vii, care ocupau primele locuri în schimburile comerciale cu produse agroalimentare, au scăzut în primele 5 luni cu 14,5 la sută, totalizând 27.861 tone, faţă de 32,594,4 tone în perioada similară din 2008. Aceste exporturi au adus României încasări de 57,3 milioane euro, în primele 5 luni, faţă de 61,38 milioane euro în perioada similară din 2008.

În ceea ce priveşte importurile, carnea de porc, porumbul şi carnea de pasăre continuă să ocupe primele locuri cu un total de aproape 290 de milioane de euro, în primele 5 luni.

Reprezentantul MAPDR, Daniel Botănoiu, a declarat recent, că în continuare carnea de porc a rămas ca prim produs importat, întrucât România nu reuşeşte să-şi asigure consumul intern pe acest segment, iar la carnea de pasăre, importă mai multe componente de categorie inferioară (gâturi, spate), deşi exportă din producţia autohtonă, piept şi pulpe de pasăre, mai ales în ţările UE.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.