Franţa intenţionează să devină partenerul Rusiei în cadrul South si North Stream

Franta ar putea deveni partenerul Rusiei pe marginea a doua importante proiecte energetice: gazoductele North si South Stream. Potrivit cotidianului rus Kommersant, Gazprom intentioneaza sa semneze in viitorul apropiat un memorandum de colaborare cu Electricite de France (EdF), potrivit caruia aceasta din urma va primi in South Stream 10% din actiuni.

În ceea ce priveste negocierile pe marginea includerii GDF SUEZ in North Stream, acestea dureaza de un an si urmeaza sa se incheie in curând. Drept rezultat, proiectele Rusiei vor primi un nou sprijin politic, iar Franta- noi garantii privind livrarile de gaz.
Unul dintre subiectele pe care premierul rus Vladimir Putin le-a discutat recent cu omologul sau francez Francois Fillon s-a referit la participarea companiilor franceze in proiecte de gazoduct menite sa transporte gaz rusesc spre Europa:

Citeste si:  S-a deschis cel mai mare salon asiatic de jocuri video, "Tokyo Game Show"

North Stream, pe fundul Marii Baltice, si South Stream, pe cel al Marii Negre. Kommersant aminteste ca Franta manifestase interes pentru gazoductele rusesti inca in urma cu un an, fiind lasata in afara proiectului european concurent Nabucco.
În februarie 2008, actionarii Nabucco alesesera drept al 6-lea participant compania germana RWE, iar invinsa GDF SUEZ declarase ca va lua in calcul si alte proiecte, inclusiv South Stream.

Apoi, conceptia s-a schimbat, iar GDF SUEZ a decis sa se ralieze North Stream si, potrivit vicepresedintelui Gazprom, Aleksandr Medvedev, va primi in octombrie 9% din actiuni in acest proiect.
Luni, 14 septembrie, s-a aflat ca Franta nu a renuntat nici la South Stream, iar in prezent Gazprom poarta negocieri cu EdF. Potrivit unei surse de informatie a Kommersant, negocieri in acest sens au fost demarate in urma cu un an si s-au activizat vara aceasta.

Citeste si:  Cazul Hodorkovski: valoarea Rusiei şi valorile ruseşti

Dupa cum releva, sub rezerva anonimatului, aceleasi surse ale ziarului rus, Memorandumul de colaborare dintre Gazprom si EdF ar putea fi semnat la sfârsitul lui septembrie, in timpul vizitei pe care presedintele Gazprom, Aleksei Miller, o va desfasura in Franta.
EdF apartine in proportie de 84,66% statului francez, fiind intemeiata in 1946 in urma nationalizarii unor intreprinderi din domeniul energiei electrice, transportului, distributiei de energie si gaz.

Cota energiei electrice produse de EdF este pe piata franceza de 75%, compania activând si in China, precum si in alte tari ale Europei, Americii de Sud si Africii.
Capacitatea stabilita a centralelor electrice ale EdF este de 127,1 mii de MW, incasarile in 2008 s-au ridicat la 64,3 miliarde de euro, din care profitul net a fost de 4,3 miliarde.

Citeste si:  Marko Bela: Gov't will increase public salaries on January 1

Deocamdata, singurul partener al Gazprom in cadrul South Stream este compania italiana ENI. În opinia directorului East European Gas Analysis, Mihail Korcemkin, includerea francezilor va slabi pozitiile italienilor.
“Pâna acum, ENI incerca sa obtina mai multe drepturi in acest proiect, insa odata cu includerea EdF ea va fi nevoita sa manifeste mai multa loialitate fata de Gazprom”, considera Korcemkin.

De asemenea, potrivit analistului rus Maxim Sein, participarea Frantei la proiect “ii va conferi acestuia mai multa greutate politica” si ii va majora caracterul concurential in fata Nabucco.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close