EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Guvernul şi-a asumat răspunderea pe legile salarizării, educaţiei şi restructurării agenţiilor – Vezi aici formele finale ale legilor

0

– Forma finală a legii unice de salarizare avantajează primarii, prelaţii, chestorii de poliţie şi medicii de urgenţă, asta după ce Guvernul a acceptat unele amendamente la Legea unică a salarizării, anunţă Realitatea.net

.

Coeficientul de salarizare după care se stabileşte leafa primarului general al Capitalei a fost majorat de Guvern cu aproape un salariu minim. Astfel, primarul va primi 10,8 salarii minime pe economie, faţă de 10 cât erau prevăzute în proiectul iniţial, adică 7.614 lei.

Şi patriarhul Bisericii Ortodoxe Române va primi mai mult, iar salariul va ajunge să câştige cât premierul, adică 7.755 de lei.

Şi medicii din unităţile de urgenţă vor benefcia de o majorare. Coeficientul după care se calculează plata salariilor acestora a crescut de la 5,25 la 5,60, astfel încât salariul va fi de aproape 4.000 de lei.

Un amendament important adus legii se referă la valoarea salariului minim pe economie. Acesta va creşte după 2010 peste nivelul de 705 cu o singură condiţie: să fie redus numărul angajaţilor, astfel încât bugetul să poată suporta ponderea cheltuielilor de personal în Produsul Intern Brut.

.

Amendă pentru parinţii ai căror copii chiulesc de la şcoală

.

Forma finală a Legii educaţiei naţionale aduce modificări importante atât în structura examenelor, cât şi în organizarea instituţiilor de învăţământ.

Şcolile vor fi conduse de un consiliu de administraţie din care vor face parte profesori, elevi şi autorităţi locale, consiliu care va decide şi o parte din materiile studiate de elevi.

Consiliul de administraţie va alege directorul şcolii, care va trebui să fie apolitic. De altfel, directorii instituţiilor de învăţământ care sunt şi membri de partid trebuie să opteze în 45 de zile pentru una dintre calităţi.

Şi elevii au parte de schimbări în noua lege. Aceştia vor fi evaluaţi din doi în doi ani, nu o dată la patru ani ca până acum. La sfârşitul clasei a VIII-a elevii vor putea intra la liceu prin două metode, pe baza notelor luate în cei opt ani de şcoală sau pe baza acestor rezultate şi a unei testări în care probele şi metodologia de concurs vor fi stabilite de fiecare liceu. Fiecare liceu va alege una din cele două variante pentru admiterea elevilor.

La sfârşitul clasei a XII-a elevii vor fi obligaţi să mai dea un examen, indiferent de profil, la informatică. Cât priveşte bacalaureatul, probele orale la limba română şi o limbă străină se vor da încă din timpul anului şcolar.

La sfârşitul clasei a XII-a vor fi trei examene: limba română, probă susţinută de toţi elevii, matematică cei de la profilul real, istorie cei de la uman, iar a treia probă va fi la alegere.

Şi absenţele vor fi taxate mai sever: părinţii ai căror elevi vor fi prinşi chiulind vor fi amendaţi cu 500 până la 1.000 de lei.

Conform textului normativ, parintele, tutorele legal instituit sau sustinatorul legal este obligat sa ia masuri pentru asigurarea frecventei scolare a elevului in invatamantul obligatoriu.

Constatarea contraventiei si aplicarea amenzii se fac de catre persoane anume desemnate de Ministerul Educatiei si Ministerul Administratiei si Internelor, printr-o metodologie comuna.

Legi – forme finale (15.09.2009)

Legea educatiei nationale

Legea cadru privind salarizarea unitara

Legea privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice

.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.