Industria bancară din Europa emergentă pune în pericol relansarea economică

Relansarea Europei emergente este pusa in pericol de riscul unei crize bancare, in conditiile in care lipsa de transparenta din aceasta industrie submineaza increderea si afecteaza creditarea interbancara, a apreciat economistul sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Erik Berglof, citat de Bloomberg.

Sistemul bancar din Europa de Est “nu a iesit inca din zona de pericol si exista in continuare posibilitatea ca regiunea sa sufere o criza financiara”, a declarat Erik Berglof.

Recent BERD a anuntat marti (15 septembrie 2009) a decis sa-si majoreze nivelul investitiilor programate in acest an, de la 7 la 8 miliarde de euro, ca urmare a efectelor crizei financiare globale si a cererii crescute pentru finantarea ofefita de BERD. Prevenirea unei a doua crize bancare este “o conditie absoluta” pentru relansarea economiei in regiunea Europei de Est, sustine Berglof.

“Exista unele semnale ca cererea va creste in Europa Occidentale si ca acest lucru va ajuta tarile est-europene, insa cea mai mare amenintare la acest scenariu este o noua deteriorare a sistemului financiar”, a avertizat economistul sef al BERD.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare s-a concentrat pe 12 banci occidentale pe care le-a apreciat ca fiind “de importanta sistemica” pentru regiunea Europei de Est, incluzând grupul bancar italian UniCredit SpA si grupul bancar francez Societe Generale SA, precum si o serie de mari banci locale precum Parex Banka AS din Letonia si OTP bank din Ungaria.

“Exista mari semne de intrebare cu privire la portofoliile bancilor occidentale precum si o mare parte din aceste incertitudini sunt legate de investitiile in Europa de Est”, sustine Berglof.

“Atunci când bancile nu au incredere intre ele, piata interbancara nu functioneaza si bancile sunt prudente in a acorda credite clientilor. Atunci când exista presiuni la centrul acestor banci, de obicei, acestea se retrag de la periferie.

Aceasta este tema pe care am avut-o si in primavara”, a precizat economistul sef al BERD. “Este absolut vital ca informatiile rezultate dupa aplicarea testelor de stress in Uniunea Europeana sa fie facute publice si daca exista probleme trebuie adoptate masuri pentru solutionarea acestor probleme”, a spus Erik Berglof. “Acest lucru trebuie sa se intâmple in urmatoarele luni.

Orice efort pentru cresterea claritatii in rândul bancilor din Europa Occidentala si a sucursalelor pe care aceste banci le au in Europa de Est este prioritatea numarul 1”, a adaugat Berglof.

Referindu-se la noile perspective de crestere pentru cele 30 de economii din aria sa de activitate, ce urmeaza a fi date publicitatii in luna octombrie, Berglof a apreciat ca este foarte probabil ca BERD sa-si imbunatateasca prognozele pentru 2010. În luna mai a acestui an, BERD estima ca economiile din zona sa de activitate vor inregistra o crestere de doar 1,4% in 2010 dupa o contractie de peste 5% in 2009.

“În prezent vedem un potential mai mare pentru anul viitor. Suntem mai optimisti acum decât eram in primavara. Regiunea este foarte dependenta de ceea ce se intâmpla in Europa occidentala si, se pare, ca acolo situatia s-a stabilizat”, a recunoscut economistul sef al BERD.
Cu toate acestea, Berglof a avertizat ca riscul unei crize prelungite in sectorul financiar din Europa de Est prezinta un pericol pentru relansarea potentiala.

“Nu suntem siguri ca va fi o relansare puternica in forma de V. Credem mai degraba ca va fi o relansare fragila, care va reflecta problemele din sistemele financiare din Europa Occidentala si Europa de Est”, a spus Berglof.

BERD a fost infiintata in 1991 in scopul sprijinirii tranzitiei fostelor tari comuniste din Europa de Est si URSS spre democratie, multipartidism si economie de piata. Anul trecut, investitiile BERD s-au ridicat la 5,1 miliarde de euro, comparativ cu 5,6 miliarde de euro in 2007.
BERD este cel mai mare investitor institutional din România, cu un total de 3,8 miliarde de euro, in 249 de proiecte. În colaborare cu numerosii sai parteneri, banca a mobilizat peste 7,2 miliarde de euro pentru proiecte realizate in România.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.