EUR
4,84 RON
(+0.04%)
USD
4,30 RON
(+0.09%)
GBP
5,37 RON
(-0.07%)
CHF
4,55 RON
(+0.04%)
BGN
2,47 RON
(+0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.09%)
CAD
3,17 RON
(-0.03%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,99 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.09%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.1%)

Rusia: “Demonul alcoolului” va fi sufocat cu tandreţe

Presedintele rus Dmitri Medvedev a dat publicitatii o noua lista de masuri de lupta cu alcoolismul la scara nationala. Nu vor exista niciun fel de interdictii “a la Gorbaciov”, insa noile masuri vor lovi in principalele “puncte sensibile” ale acestei probleme.

Astfel, seful statului rus doreste ca raspunderea pentru comercializarea de alcool persoanelor aflate sub vârsta majoratului sa fie radicalizata, ca regiunile sa poate implementa in mod independent restrictii la adresa comertului cu alcool si ca “drepturile” cocteilurilor slab alcoolizare si ale berii sa fie puternic reduse.

Diversele “ginuri tonice” vor putea fi comercializate in sticle cu o capacitate de maxim 330 de ml, iar berea va fi putea fi vânduta la chiosc doar daca taria acesteia nu va depasi 5%.
Potrivit cotidianului rus Izvestia, programul anti-alcool dat publicitatii de Medvedev tine cont de toate propunerile elaborate de guvern in ultimii ani.

De exemplu, propunerea de a impune un control al statului asupra bauturilor alcoolizate si de stabili clar care este pretul minim la vodca – aceste masuri fusesera discutate in repetate rânduri in esaloanele puterii.
Totusi, unele masuri propuse de seful statului rus pot fi declarate noutate absoluta. Principala intriga a programului prezidential vizeaza in special bauturile slab alcoolizate.

Presedintele rus propune ca productia acestui tip de bauturi sa se limiteze la recipiente de maxim 330 de ml. Totodata, Medvedev sugereaza ca in categoria bauturilor slab alcoolizate sa fie incluse doar acele bauturi care nu depasesc 7% tarie, astfel ca este putin probabil ca sub incidenta acestei restrictii sa intre si berea.

Cu toate acestea, berea “va fi ingradita si ea in drepturi”. Potrivit lui Medvedev, berea cu o tarie de peste 5% nu ar trebui sa se vânda in unitati comerciale nestationare, cum ar fi chioscurile.
Izvestia, subliniaza ca in Rusia berea tare are multi amatori, iar dupa implementarea noii interdictii acestia vor fi nevoiti sa se rezume la bere mai putin alcoolizata sau sa-si cumpere bere mai tare in magazinele alimentare.

Nu in ultimul rând, Medvedev propune ca regiunile tarii sa devina independente in ceea ce priveste comertul cu alcool. Astfel, subiectii regionali vor putea stabili restrictii in ceea ce priveste segmentul orar, conditiile si locul de comercializare a productiei, iar in caz de necesitate vor putea interzice comertul de bauturi alcoolice, chiar si a celor slab alcoolizate.

De altfel, asemenea restrictii au fost deja implementate de autoritati locale. În multe orase din Rusia bauturile puternic alcoolizate nu pot fi cumparate noaptea sau, mai exact, comerciantii nu au dreptul sa le comercializeze. Dmitri Medvedev intentioneaza sa combata in special comertul de bauturi alcoolice catre minori.

Raspunderea administrativa pentru un asemenea comert va fi majorata, abaterile fiind sanctionate nu doar prin amenzi, ci si prin termene de detentie. Pâna la 1 martie 2010, guvernul rus va trebui sa decida daca in Federatia Rusa va fi sau nu implementat monopolul de stat la alcool si in ce forma exact.

Izvestia aminteste ca puterea rusa analizase in repetate rânduri o asemenea masura, dar de fiecare data se ajungea la concluzia ca monopolul de stat va necesita o multime de bani, in timp ce avantajul acesteia nu este evident.

Dupa toate probabilitatile, guvernul va analiza o varianta “soft” a monopolului de stat, acesta urmând sa fie implementat doar in ceea ce priveste productia si rulajul de alcool etilic.
Acest lucru ar trebui sa-i permita statului sa asigure controlul total asupra intregului “lant alcoolic”. În ceea ce priveste pretul minim la vodca, Departamentul pentru reglementarea consumului de alcool formulase deja o asemenea initiativa.

Pentru consumatori, aceasta va insemna un singur lucru: daca jumatate de litru de vodca este intr-un anumit magazin mai ieftin decât nivelul stabilit, atunci, in cel mai bun caz, este vorba despre vodca realizata de un producator “normal” insa fara plata accizelor, iar in cel mai rau caz – de “otrava”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata