Rusia, mister şi enigmă

“Rusia este o ghicitoare, invaluita in mister si ascunsa intr-o enigma”, spunea, la vremea sa, Winston Churchill. De altfel, si astazi politica Kremlinului nu este intotdeauna usor de inteles.

Pe de o parte, Rusia sprijina Occidentul in lupta impotriva talibanilor din Afganistan, pe de alta parte – saboteaza aceasta lupta, exercitând presiuni asupra Kârgâzstanului, pentru ca aceasta sa inchida baza militara a SUA de pe teritoriul sau.

În opinia analistului Daniel Rackowski, colaborator al Transatlantic Institute din Bruxelles, un asemenea comportament se explica prin faptul ca noua Rusie nu are inca o strategie in politica externa, iar activitatea sa in plan extern reprezinta, in principal, o confruntare cu interesele americane.

Multipolaritatea si dogmele ce tin de dreptul international constituie cele doua pietre unghiulare ale politicii ruse, noteaza Rackowski intr-un comentariu publicat in Die Welt.

Citeste si:  Moscova ar putea face o concesie Occidentului în cazul Hodorkovski

Însa, daca o atare stare de lucruri mai era oarecum indreptatita in timpul Administratiei Bush (de exemplu, discursul pe care Vladimir Putin l-a tinut in timpul Conferintei pe probleme de securitate de la Muenchen), astazi o asemenea maniera de a polemiza nu mai poate fi acceptata, dupa cum nu trebuie acceptata nici ignorarea de catre Rusia a dreptului international, cum s-a intâmplat in conflictul de anul trecut din Georgia.

În aceeasi ordine de idei ar trebui vazuta si propunerea Rusiei privind crearea unui nou sistem european de securitate. O analiza a acestei propuneri arata foarte clar ca ea este indreptata, in primul rând, in directia diminuarii influentei Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) si in special a SUA, subliniaza Rackowski.

Citeste si:  Kate Middleton calcă pe urmele prinţesei Diana

În noua Rusie, continua analistul, domneste capitalismul autocratic, care in jargon de “apparatcik” este denumit “democratie suverana”. De aceea, intre Occident si Rusia se casca acum o prapastie care este greu de depasit prin simple argumente. Rusia incearca sa-si creeze o noua idee nationala, un fel de amestec inedit format din ortodoxie, nationalism tarist si nostalgie sovietica.

La rândul lor, Europa si NATO au valori proprii, care se bazeaza pe principiile unui stat de drept, pe diversitatea politica, pe drepturile omului si ale cetateanului. Rusia nu impartaseste aceste valori, le considera manifestare a unei duplicitati al carei scop principal este sa mascheze propriile aspiratii (ale NATO si SUA) la putere. Acestor valori Rusia le opune o arma noua si eficienta – energetica.

Citeste si:  Zile caniculare în Bulgaria

Astazi, aceasta arma economica este comparabila ca putere cu arsenalul nuclear de pe vremea URSS, atentioneaza Rackowski. Cu toate acestea, Rusia nu este o superputere, ea are o multime de probleme economice, sociale si politice.

Însa, daca Rusia doreste sa devina o mare putere, este absolut necesar ca ea sa manifeste deschidere spre compromis si dorinta de a lupta cu propiile neajunsuri.
De altfel, in pofida unor sisteme de valori diferite si a “democratiei suverane” din Rusia, autorul articolului subliniaza ca o izolare pe plan global a Moscovei nu este oportuna si nici proclamarea Rusiei drept stat-paria.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata