Se înfiinţează Asociaţia Nemulţumiţilor de „Prima casă”

– Românii nu duc lipsă de inventivitate când vine vorba despre banii lor. Astfel că în urma ultimului scandal în care au fost implicaţi potenţialii beneficiari ai programului „Prima casă”, o parte din ei s-au hotărât să înfiinţeze o asociaţie a nemulţumiţilor. Printre aceştia se numără atât beneficiari, cât şi vânzători de case, arată Evenimentul Zilei.

– Fondul de Garantare: „Suntem depăşiţi de situaţie. Primim şi 200 de cereri pe zi”

.
În această postură sunt cinci timişoreni care vor să constituie o asociaţie a nemulţumiţilor după ce şi-au dat seama că riscă să rămână fără apartamente şi fără banii achitaţi în prealabil proprietarilor care, în prezent, văzând că pe piaţă apar tot mai mulţi posibili clienţi, nu mai vor să prelungească antecontractele.

„Aştept din iulie banii pe apartament, am negociat cu respectiva o sumă mai mică, pentru că era vorba să-l ia prin acest program, dar dacă până la expirarea contractului nu am banii, nu mă interesează, reziliez, ea pierde 500 de euro cât mi-a dat avans, eu o să caut alt cumpărător”, a declarat Veronica P.

Cele mai mari probleme în derularea programului „Prima casă” au fost legate de antecontract. „Antecontractul este cuiul lui Pepelea în acest program. În cazul în care cumpărătorul, la semnarea antecontractului de vânzare-cumpărare a unei locuinţe, nu are făcute deja cadastrul şi evaluarea imobilului, în 90% dintre cazuri sunt şanse să fie depăşită perioada din antecontract”, a mai spus directorul din Fond.

.

Cinci banci din cele 19 înscrise în program nu au dat niciun credit până acum


Ziarul Financiar scrie că 2.000 de dosare pentru „Prima casa” au fost solutionate la doua luni si o saptamana de la lansarea programului, iar alte 660 de dosare sunt in lucru la Fondul de Garantare, iar cinci banci din cele 19 inscrise in program nu au dat niciun credit pana acum.

„Am dimensionat impreuna cu cele 19 banci finantatoare ca vor fi 50 – 80 de solicitari pe zi, insa realitatea a depasit previziunile noastre, deoarece in ultimele doua saptamani am primit si cate 200 de dosare pe zi. Am fost depasiti de situatie in ceea ce priveste numarul de angajati care se ocupau de dosare”, sustine Vasile Coman, directorul executiv coordonator in cadrul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), institutia care garanteaza creditele ipotecare acordate prin programul guvernamental „Prima casa”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.