Tratamente de chimioterapie frauduloase în Argentina

La Spitalul Policlinic al celor care au gratuitate sau asigurare medicala din sectorul financiar argentinian, pacientilor care primeau tratament de chimioterapie nu le cadea parul.

Majoritatea credeau ca sunt norocosi deoarece organismul lor este mai puternic decât credeau, sau pentru ca pur si simplu tratamentul era de ultima generatie si nu provoca efecte secundare.
În urma cu câteva zile, cei care mai sunt in viata au citit o stire care i-a uluit: tratamentul primit era o frauda. De aceea isi pastrasera parul, noteaza ziarul ABC.

Asa numita “mafie a medicamentelor” din Argentina se hraneste de ani de zile din sanatatea publica. Procurorul federal, Norberto Oyarbide, se afla de mult timp pe urmele sale.

O pista urmarita si de fostul ministru al sanatatii, Graciela Ocaña, ale carei proteste – potrivit unor surse apropiate – nu au fost luate in cauza ori de de câte ori s-a adresat presedintei tarii, Cristina Fernández de Kirchner, pentru a semnala cazurile de coruptie aflate in spatele diferitelor domenii de sanatate si care, nu intâmplator, vizau vreun sindicalist, noteaza ziarul ABC.

Actualul ministru al sanatatii din provincia Buenos Aires, Claudio Zin, a agitat viesparul coruptiei declarând: “este foarte posibil ca 10 la suta din medicamentele care circula in tara sa fie falsificate”.

Rod al investigatiilor, Oyarbide a ordonat arestarea lui Nestor Lorenzo, proprietar al distribuitoarei farmaceutice San Javier, aceeasi care a distribuit sute de medicamente oncologice expirate sau contrafacute la diferite policlinici in valoare de 150 de milioane de euro.

Magistratul este convins ca presupusa complicitate a titularului sindicatului din acest sector, Juan José Zanola, un apropiat al executivului alaturi de Lorenzo si de alti 3 retinuti sunt cauza.

Din motive de procedura, judecatorul a cerut recent guvernului sa intervina in sectoarele cu asigurare medicala implicând medicamente, iar executivul si-a dat avizul acestei masuri. Scandalul asa numitei “mafii a medicamentelor” afecteaza nu numai medicatia pacientilor cu cancer ci si persoanelor infectate cu HIV.

În ambele cazuri, retetele sunt foarte scumpe dar sindicatele asumau costurile care in realitate erau inexistente având in vedere ca bolnavii primeau preparate contrafacute.

Cazul implica clar guvernul lui Cristina Kirchner având in vedere ca procurorul Oyarbide, in timpul perchezitionarii casei lui Lorenzo – in prezent judecat in libertate – a descoperit, potrivit spuselor sale, “o serie de facturi care au legatura cu eventuale contributii la campania prezidentiala” din 2007 a presedintei Kirchner.

Nu este prima data când se descopera conexiuni intre persoane legate de vânzarea de stupefiante si campania Cristinei Fernández de Kirchner. Sebastián Forza, victima unei triple omucideri care a avut loc in august anul trecut, figura drept donator cu 50.000 de euro.

Asasinarea lui Forza si a altor colegi ai lui a fost corelata de vânzarea ilegala de efedrina, o substanta necesara pentru elaborarea de droguri sintetice, precum Ecstasy. Legaturile cu campania prezidentiala sunt cercetate de procurorul federal María Servini de Cubria.

Având drept fundal acest scenariu “de gravitate neobisnuita” potrivit lui Oyarbide, ziarul Critica a publicat luni informatii, potrivit carora Ministerul Sanatatii a fost nevoit sa retraga din spitalele publice 40.000 de DIU (Dispozitive Intrauterine) dupa detectarea unor defectiuni de fabricatie.

Potrivit ziarului, Ministerul le achizitionase pentru distribuirea lor gratuita in cadrul Programului National de Sanatate Sexuala si Procreare Responsabila. Potrivit unui raport al Institutului National de Medicamente (INAME) mostrele analizate “nu indeplinesc normele de sterilizare”, având in vedere ca a fost detectata prezenta de microbi si de bacterii. Alarma a fost data dupa ce ginecologii au descoperit “o schimbare de colorare a dispozitivelor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.