UNESCO, acuzată că îndeamnă la viciu printr-un program de educaţie sexuală

Un program mondial al UNESCO pentru educatie sexuala, a carui versiune provizorie a fost recent difuzata, a declansat nemultumirea mediilor conservatoare americane, care ii reproseaza promovarea masturbarii, a contraceptiei si a avortului, relateaza AFP.

Prezentate saptamâna trecuta, “Liniile directoare internationale asupra educatiei pentru sexualitate” sunt rezultatul unei activitati incepute in 2007 de Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO), vizând sa dea un cadru pentru educatia sexuala in scolile din lumea intreaga.

Programul, elaborat plecând de la 87 de studii internationale, isi propune sa dea copiilor si adolescentilor din fiecare tara mijloacele “sa faca alegeri responsabile in relatiile lor sexuale si sociale”, pentru a combate SIDA, diferitele abuzuri si sarcinile nedorite, potrivit documentului.

Sunt prezentate in detaliu, pe grupe de vârsta, temele si cunostintele potrivite, de la dreptul la “autodeterminare” si de a zice “da” sau “nu” in materie de practici sexuale, la sfaturi despre contraceptie, utilizarea prezervativului si avort.
Masturbarea este definita ca “o expresie posibila si nepericuloasa a sexualitatii”. Documentul, prezentat intr-o prima versiune in luna iunie, a fost de atunci tinta multor critici.

“Un raport al ONU recomanda predarea masturbarii copiilor de 5 ani”, titra in august site-ul on-line al canalului Fox News, apropiat mediilor conservatoare americane. UNESCO vrea “sa se predea masturbarea si contraceptia”, iar programul sau de educatie sexuala “calca in picioare morala traditionala”, a scris un alt site conservator, americanthinker.com.

“O data in plus, ceea ce are mai rau ideologia radicala americana se exporta in lumea intreaga”, adauga site-ul. Critica a trezit ecou mai ales in America Latina.
În acelasi timp, orice mentionare a Fondului Natiunilor Unite pentru Populatie (FNUAP), initial parte a proiectului, a disparut din ultima versiune. FNUAP devenise “oaia neagra” a conservatorilor americani, spun surse din cadrul organizatiei.

UNESCO se apara de acuzatii, spunând ca “nu este un program scolar, nimic nu este obligatoriu, ci o lucrare elaborata la cererea statelor membre si a organizatiilor Natiunilor Unite, care consta in realizarea unei compilatii a ceea ce se stie despre acest subiect, fara tabuuri”, afirma Sue Williams, purtatoare de cuvânt a UNESCO.

“Sunt evocate toate posibilitatile, de la abstinenta la avort” si “fiecare guvern retine ceea ce doreste, adaptând in functie de diferitele contexte culturale”, adauga ea.
În ceea ce priveste masturbarea, documentul propune, pentru grupa de vârsta 5-8 ani, sa se explice copiilor ca este “normal sa exploreze si sa atinga parti ale corpului lor” si ca aceasta practica “nu este periculoasa”.

Textul mai prevede si “promovarea dreptului la un avort sigur”, amintind ca “egalitatea intre sexe este un drept al omului” si considerând ca “nefaste” practici cum ar fi casatoria fortata si poligamia.
În mod paradoxal, acest program n-a trezit nicio reactie in alte tari din sud, mai ales musulmane. Documentul ar trebui sa sufere doar niste modificari de forma si de limba inaintea prezentarii sale oficiale, in octombrie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.