Venezuela reinvie teama de o cursă a înarmărilor în America de Sud

Noul contract militar incheiat duminica de Venezuela si Rusia reinvie teama de o cursa a inarmarilor in America de Sud, unde mai multe tari isi intaresc arsenalele, relateaza AFP.

Potrivit presedintelui venezuelean Hugo Chavez, Rusia ii va imprumuta tarii sale 2 miliarde de dolari (1,4 miliarde de euro) pentru achizitionarea a 92 de tancuri T-72 si a unor lansatoare de rachete.

“Daca avem rachetele, le va fi greu sa vina sa ne bombardeze”, a afirmat Chavez, o luna dupa ce a acuzat “imperiul” american ca vrea sa puna mâna pe bogatul bazin petrolifer din Orinoco (sud-estul Venezuelei). Rusia i-a acordat deja in 2008 un credit de 1 miliard de dolari Venezuelei pentru finantarea cooperarii bilaterale in plan tehnic si militar.

Între 2005 si 2007, primul exportator de petrol sud-american a mai cheltuit 4,4 miliarde de dolari pentru achizitionarea din Rusia a 24 de avioane Suhoi-30, 50 de elicoptere de transport militar si 100 000 pusti Kalasnikov.
Moscova a devenit primul furnizor de arme al Venezuelei, dupa ce Statele Unite au interzis exportul de arme in tarile latino-americane in 2006, pe motiv ca acestea nu contribuie indeajuns la lupta impotriva terorismului.

“Suntem ingrijorati de obiectivul declarat al Venezuelei de a-si mari arsenalul militar, ceea ce inseamna, dupa parerea noastra, o grava sfidare la adresa stabilitatii continentului american”, a declarat luni purtatorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ian Kelly. “Ne temem de o cursa a inarmarilor in regiune”, a adaugat el.

Acordul intervine in contextul reinarmarii masive a mai multor tari sud-americane, printre care Brazilia, care a inceput negocieri pentru cumpararea a 36 de avioane de vânatoare Rafale din Franta, dupa ce a achizitionat patru submarine de atac Scorpene si 50 de elicoptere de transport militar. Valoarea acestor contracte s-ar ridica la 12 miliarde de euro.

Peru acuza tara vecina, Chile, care a cumparat din Olanda 19 avioane F-16 reconditionate, ca se lanseaza si ea intr-o cursa a inarmarilor. Columbia a declansat ingrijorarea vecinilor când a dezvaluit un nou acord militar care prevede punerea la dispozitia armatei americane a sapte baze de pe teritoriul sau.
Cheltuielile de inarmare au crescut in total cu 50% intre 1999 si 2008 in America de Sud, potrivit Institutului International de Cercetari pentru Pace de la Stockholm (SIPRI).

O analista venezueleana regreta faptul ca tarile din regiune “au pierdut obiceiul de a lucra impreuna si transparent in probleme de aparare”. Stabilirea unor “mecanisme de incredere reciproca in domeniul securitatii” este de altfel miza intâlnirii ministrilor Apararii si Afacerilor Externe din tarile sud-americane, organizata marti (15 septembrie 2009) la Quito.

“Cazul venezuelean este si mai ingrijorator din cauza agresivitatii discursului presedintelui si a adeziunii sale la discursul violent al Iranului”, adauga ea. Teheranul ajuta Caracasul sa-si dezvolte un program nuclear civil, a anuntat presedintele Chavez, negând in acelasi timp folosirea energiei atomice in scopuri militare.

“Apropierea de Iran este privita cu ingrijorare”, spune Maruja Tarre, profesor de relatii internationale. “Daca Venezuela doreste sa dezvolte un program nuclear pasnic, ea ar trebui sa colaboreze cu Brazilia, tara vecina cu care avem o serie de acorduri si de care nimeni in lume nu se indoieste”, a incheiat ea, citata de AFP.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.