EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,30 RON
(-0.35%)
GBP
5,37 RON
(-0.02%)
CHF
4,55 RON
(-0.12%)
BGN
2,47 RON
(+0.02%)
BYN
1,77 RON
(+0.17%)
CAD
3,17 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.39%)
CZK
0,18 RON
(+0.23%)
INR
0,06 RON
(-0.32%)

Zi decisivă pentru viitorul preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, ar urma să-l reconfirme miercuri (16 septembrie 2009) în funcţia de preşedinte al viitoarei Comisii Europene, pentru perioada 2009 – 2014, pe portughezul Jose Manuel Durao Barroso, singurul candidat pentru şefia executivului european.

Barroso este susţinut de grupul Partidului Popular European (PPE, 265 de eurodeputaţi), care l-a şi propus pentru un al doilea mandat, de Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE, 84 eurodeputaţi) – ce-i drept, condiţionat – şi de Conservatorii şi Reformiştii Europeni (ECR, 54 de membri).

Dacă toţi eurodeputaţii din aceste trei grupuri se vor prezenta miercuri la votul din plenul Parlamentului European şi vor vota pentru Barroso, el ar obţine 403 de voturi favorabile, cu mult peste majoritatea simplă de 50% plus unu din europarlamentarii prezenţi, necesară, potrivit Tratatului de la Nisa, pentru a fi ales.

Totuşi, această majoritate nu ar fi una ‘pro-europeană’, dacă se ţine cont de faptul că grupul ECR este format din eurosceptici (conservatorii britanici, euroscepticii cehi – Partidul Civic Democrat al preşedintelui Vaclav Klaus – şi polonezi plus eurodeputaţi antifederalişti din încă 4 ţări membre).

Potrivit însă Tratatului de la Lisabona, care ar putea intra în vigoare în câteva luni (cu condiţia unui DA în referendumul din Irlanda din 2 octombrie şi a încheierii procesului de ratificare în Germania, Polonia şi Cehia), Comisia Europeană va trebui să fie validată de o majoritate calificată în Parlamentul European.

Rămâne de văzut cum vor vota miercuri cei 26 de eurodeputaţi neafiliaţi, însă chiar dacă aceştia s-ar pronunţa toţi pentru Barroso, tot nu s-ar obţine majoritatea calificată care să-l legitimeze pe preşedintele CE, conform Tratatului de la Lisabona.

De partea cealaltă, Verzii (55 de membri), Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică (GUE/NGL, 35 de membri) şi Europa Libertăţii şi Democraţiei (EFD, 32 membrii) sunt în mod declarat împotriva candidaturii lui Barroso.

Dacă în urmă cu o săptămână grupul ALDE părea să susţină iniţiativa S&D şi a Verzilor de amânare a votului asupra candidaturii lui Jose Manuel Barroso, în Conferinţa Preşedinţilor din 10 septembrie liberalii europeni au decis să se opună eventualei amânări.

Marţi, liderul ALDE, Guy Verhofstadt, a explicat în plenul PE că sprijinul pe care grupul său îl va acorda lui Barroso miercuri este condiţionat de îndeplinirea, până la votul de validare a viitoarei Comisii Europene, a trei condiţii:

elaborarea unei noi strategii europene în domeniul bancar, angajamentul unei revizuiri la jumătatea legislaturii PE a supravegherii bancare la nivel european şi configuraţia noii Comisii.

Legat de ultima condiţie, Verhofstadt a precizat că ALDE doreşte ca în viitorul executiv al UE să fie creat un post de comisar european pentru drepturile omului, ceea ce este foarte probabil să se întâmple.

În ce priveşte al doilea grup ca mărime din PE, Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D, 184 eurodeputaţi), a anunţat marţi seară prin liderul său Martin Schulz că membri ei se vor abţine de la votul de miercuri din plenul PE asupra candidaturii lui Jose Manuel Barroso ca preşedinte al viitoarei Comisii Europene.

‘După cum am spus de mai multe ori, în grupul nostru există pe de o parte eurodeputaţi din ţările cu guverne socialiste care îl susţin pe Barroso (Spania şi Portugalia – n.red.), alţii care sunt contra lui, iar o a treia categorie erau cei indecişi. Misiunea mea a fost să regrupez pe cât posibil aceste tendinţe pe o linie comună. Linia grupului nostru este abţinerea de la vot’, a explicat Schulz.

Liderul socialiştilor din PE – marii perdanţi ai scrutinului european din 4 – 7 iunie – a reluat teza susţinută obsedant marţi după-amiază şi în plenul co-legislativului european potrivit căreia problemele Europei nu se reduc la sintagma ‘Barroso – Da sau Nu?’.

‘În toată această chestiune este vorba şi de dumneavoastră – Da sau Nu pentru Barroso – , dar este vorba şi de calea pe care se va înscrie Europa, în general, iar în această privinţă decide şi Consiliul.

Vom reuşi oare să decidem o modificare de direcţie pe care să se încadreze Europa în continuare? Nu trebuie să reducem Europa la o singură persoană. (…) Sprijinul grupului meu nu-l veţi obţine, domnule Barroso!’, declarase Schulz în plenul PE, adresându-se preşedintelui Comisiei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata