Cresterea strutilor – Afacere cu struţii „I-am vândut la preţ de peşte, că mâncau degeaba. Gata, închid prăvălia…”

Creşterea struţilor a fost o vreme, în România, un fel de Caritas zootehnic de la care se aştepta să se întoarcă investiţia măcar de opt ori. Dar pentru că românii n-au tăbărât pe cotletul de struţ, fermele visătorilor au căzut una după alta, iar struţii au rămas prin ogradă mai mult nişte arătări de bâlci care-şi întind gâtul la săteni, iar sătenii la struţi.

.
Struţul australian a fost tratat în România ca un porc. I s-au băgat pe gât furaje cât putea duce ca să ajungă la 100-120 de kile într-un an de zile, ca porcul. Să fie carne, multă carne. Să facă omul jumări, cârnaţi, să afume şi să aibă tot anul la grindă.

Când m-am trezit cu vreo zece struţalăi cât căpiţa, i-am tăiat şi am văzut atunci că nu am ce face cu măldărele de carne, povesteşte Neculai Barcan, agricultor din Podoleni, judeţul Neamţ. Cine naiba să mănânce carne de struţ într-un sat de moşnegi fără dinţi şi fără bani?“

Fostul tractorist Neculai Barcan s-a apucat de struţărit prin 2000, după ce-a stat în spital la Piatra Neamţ cu un junghi la inimă. Acolo, în salon, alt cardiac i-a băgat în cap ideea că poţi face avere de pe urma struţului. I l-a descris ca pe o pasăre fabuloasă, cu bancnote în loc de pene, care face ouă de aur, şi cu carne fără colesterol. Şi care nici nu are nevoie de atâta îngrijire ca porcul, oaia sau vaca; chiar şi doctorul, când a auzit ce are de gând pacientul Barcan, i-a zis că nu există ocupaţie mai potrivită, având în vedere vârsta lui de 63 de ani şi inima cam şubredă, şi l-a încurajat să se apuce de crescut şi de mâncat struţ. „Ce mă durea inima înainte, de boală, dar ce mă doare acum după tractor, că l-am dat ca să-mi iau dihăniile astea de struţi“, jeleşte bătrânul. „Cine-mi dă mie jumătate de milion pe kila de carne în sărăcia asta de ţară?

Ioan Melinte, din Videle, a pornit în 2002 cu doi struţi de prăsilă cumpăraţi cu 3.500 de dolari şi ajunsese anul trecut la 40 de capete. „Dacă ai mulţi struţi, nu e bine, explică Melinte. Înseamnă că nu ai reuşit să vinzi puii. Înseamnă că rămâi tu cu carnea şi nu prea ai unde să o vinzi. I-am vândut la preţ de peşte, că mâncau degeaba. Acum mai am patru. Îi mănânc şi pe ăştia şi gata, închid prăvălia… Da’ ştii, când mai fac o friptură, parcă înghit direct şomoioage de euro, îmi stă în gât“.

Omul se întreabă unde a greşit. Când a auzit că numai o pană de struţ face 15-20 de lei, a dat într-un fel de beţie a struţului, a băgat toate salariile compensatorii în struţi, dacă nu-i mai tăiau copiii din entuziasm ar fi fost în stare să vândă şi casa, că el visa să se mute în deşertul Dăbuleniului şi să crească acolo struţi, să fie mai în elementul lor.

Greşeala mea a fost că m-am gândit la struţi ca la nişte gâşte altoite, râde amar Melinte. Adică tai una şi o bag în oală. Dar un păsăroi de ăsta de 150 de kile nu poţi să-l creşti ca pe o pasăre de curte. Am vândut din ei la abator, da’ pe urmă nici acolo nu mi-i lua, că era scumpă carnea, se strica în magazin. Mai ieftină e carnea de struţ adusă de la australieni, nu te poţi pune cu ei. Şi nici nu ştiu românii ce bună e carnea de struţ şi cât de sănătoasă e. Dar dacă nu guiţă şi nu behăie, românul nu-l mănâncă“.

„În prezent, în gospodării există 1.174 de struţi, răspândiţi în 24 de judeţe“, spune Cristinel Şonea, directorul Direcţiei Politici de Piaţă în Zootehnie din Ministerul Agriculturii. Ministerul nu are o evidenţă a struţilor din ferme. Aici, în lipsa unui recensământ oficial, Asociaţia Crescătorilor de Struţi estimează că ar exista 10-12.000 de struţi.

Integral in Cotidianul

Loading...
Citește și
62 Comentarii
 1. Coco spune

  Suna interesanta povestea. Dar totusi, din 2000 si pana cum eu nu am vazut la vreun magazin fie el si hipermarket nici un fel de carne de strut. Sau ou. Si nici prin putinele restaurante pe unde am fost nu am vazut vreo friptura de strut. Cred ca nu prea s-a stiut sa se vanda marfa de la bun inceput.

 2. farcasiu spune

  mda. fiecare crescator de animale daca nu stie sa creasca …pe costuri cat mai mici atunci sa nu se bage..!

 3. Cristi spune

  1-Romanu e prea prost ca sa-si dea seama de avantajele carnii de strut.2-Daca te apuci de o afacere ca asta nu o incepe pana nu iti gasesti macar 1 contract fie el si in strainatate.3-Articolul e o politica.

 4. dutuchinde spune

  de ce daca crestem stuti ne gandim doar la afaceri daca carnea e asa de buna si fara colesterol si usor de crescut , sa-i crestem pentru uzul casnic si sa inlocuim porcul care face multa mizerie si e plin de colesterol si poti incepe cu doi pui , iar daca ai prea multe oua sa le bati in cratita .

 5. Viorel , Arad spune

  buna!
  si eu as vrea sa incep o afacere cu struti dar prima etapa va fi pentru uzul casnic si daca merita dupa ce voi avea mai multa experienta am sa ma extind.
  Daca aveti sfaturi pentru incepatori sunt numai ochi si urechi.
  Mersi!

 6. ion dirmina spune

  doneza cineva struti ca sa plictisit de crestere lor?

 7. stangaciu ghe spune

  as vrea si eu doua femele si un mascul pui dar cu plata in rate . Adevarat este o carne foarte buna si sanatoasa /pacat ca noi romanii inca nu stim neau indobitocit astia cu salamurile lor colorate si nu vedem ca de fapt datorita lor murim mai de tineri .invatati sa cresteti animalul acasa si mancati sanatos .(DE ASTA BATRANII NOSTRI TRAIAU PESTE 80 DE ANI)

 8. ganea neculai spune

  NU AM FERMA DE STRUTI,DAR,STUDIEZ ACESTA POSIBILITATE CAM,DE DOI ANI,SI AM AJUNS LA URMATOAREA CONCLUZIE:AVERE DE PE URMA STRUTILOR SE POATE FACE DOAR DIN EXPORT.

 9. costi spune

  da poti sa cresti struti ca sa ai mananci ,,nu pt a te imbogati un strut mananca foarte mult,intr,un an de zile mananca 450 kg de boabe ,un kg de boabe e cam un leu deci cerealele 110 de euro ,apoi verdeata lucerna… intr,un an mananca o tona jumate ,un pret aproximativ 70 de euro,,apoi medicamentee mai costa 20 de euro,,plus 2 tone jumate de apa intrun an,,,ajungi cu el lla o investitie de 220 de euro fara a pune munca ta timpu pe care al pierzi pentru a te duce sa ai aduci verdeata apa etc…ei bine un abator ati cumpara strutu in viu la 100 de kg cu maxim 210 euro,,profitu e zero..fara a pune munca ta de un an de zie.. asta e reallitatea eu ucrez in itaia ,,m,am interesa la abatoare,,nu e mare diferenta de pret ,nu se merita,,mut suces! ,ciao

 10. Gica spune

  Am citit toate comentarile , dar cititi de zece ori si bagati la cap comentariul lui Costi. Putin a lipsit sa iau o teapa mare in 2001 cu strutii. Uitati-va cat costa porumbul astazi, graul , alte cereale, si dupa aia mai vorbim de strutii si despre orice animal domestic vreti.
  Stiti de ce fac profit unii, s-au fermele de crestere al animalelor? A-ti auzit de zoofort, de agenti de crestere ( la tara le spune concentrate).
  Daca cresti ceva sa mananci tu , da , altfel lasati-o balta cu cresterea strutilor si nu numai. Poate sa vina profesor universitar sa ma contrazica, nu ai cum sa faci de exemplu o gaina in 45 zile la 1,5 kg taiata ,eviscerata fara chimicale in hrana animalului. Dar stati linistiti, cumparati cu carucioarele de la supermagazine in continuare gunoaiele, crescute industrial, sunt ieftine, iar cancerul vine nu prea tarziu.90 % dintre romani mananca mult si prost, stomacul sa fie plin , boala vine mai mai tarziu si sigur.

 11. corenl spune

  Cat costa o pana de strut in prezent ?

 12. alina spune

  problema nu e cat costa pana de strut ci daca o cumpara cineva
  dar pt informarea ta costa 6 euro

 13. vasia spune

  Am citit tot ce sa comentat pina acum au baieti perfecta dreptate referitor la struti ,mare vrajeala numai cine a crescut stie ce inseamna strut….mare frumos maninca mult pute mult nu se cumpara produsele romanul ii in plop cu chesti de astea srut melci ciuperci etc,,,,maliga multa si brinza prosti de put

 14. andrei spune

  salutare la toata lumea ,am citit si eu comentariile l toata lumea dar cel al lui costi este cel mai aproape de avdevar eu lucrez si eu in italia de un pic de timp la o ferma de puii . Puii pe care eu ii am in grija iimi ajung la mine in grajd la doar 4 ore de viata si pana la 55 de zile cand se incepe incarcatu lor ajung la 5,5kg .In privinta strutilor la noi in tara doar cei car e exporta ar face un pic de profit dar si ala este echivalentu un 2% care nu inseamna nimic

 15. petru spune

  cine poate sa-mi spuna cat costa un ou?si cat trebuie sa stea la incubator?

 16. Badila Liviu spune

  Cresc struti din 2000. A fost un hobi. Dar nu se poate creste struti din hobi . Daca iti plac aceste pasari ( se pot spune animale ) . Cresterea este usoara daca pui suflet si persevenenta. Apelati la experienta crescatorilor vechi.( sunt niste prticularitati ale acestor ,,animale,, mai ales a cresterii puilor in prima luna de viata). Nimeni nu merge cu experienta in mormant. Am fost unul din membrii fondatorii ai asociatiei nationale pentru cresterea strutilor, care datorita ergoliilor unor asa zisi crescatori de strut s-a ales praful, pacat, acum ar fi fiarte buna. ( majoritatea celor care au boicotat asociatia nici nu mai activeaz in cresterea strutilot). Ce bun ar fi un abator undeva in centrul tarii. Daca am fi fost uniti poate ma fi realizat ceva. Credeti ca e tarziu ? Nu, hadeti sa luam legatura intre noi si sa ne vedem macar odata crescatorii din Ardeal, Banat , Maramures, Bihor,etc. Cei care doresc sa creasca struti sa se apuce repede ca e bine. E o investitie initiala destul de mare dar tinand cont ca ,,animalul,, produce peste 30 ani , cred ca merita. Scuzati-mi lungimea expunerii.
  Eu sunt din Simeria, tel. 0724002075. Astept coespondenta.

 17. ene gabriel spune

  parerile sunt pro si contra.eu as vrea sa cresc o familie de struti .sunt din buzau,cat ma costao familie/pui/la unan/la2 ani?

 18. nelu spune

  as dori si eu mai multe detalii pt cresterea de strut ma intereseaza pt consumul propriu multumesc

 19. ramona raducan spune

  Si eu sunt interesata sa cresc struti si cred ca este o afacere buna,dar ca orice afacere in timp se vad profiturile.
  Un ou de strut sta la incubat 45 de zile dar este putin mai greu cu puii in prima luna de viata,trebuie acordata multa atentie.
  Eu merg pe principiul:…decit sa ti banii la o banca care da faliment sau este furata legal cu pixul,mai bine investesc in animale si daca nu este closca cu ouale de aur,macar nu pierd,manin eu animalele si maninc ceva sanatos nu chimicale…
  Dar este normal ca fiecare sa avem pareri pro si contra.
  Sper ca nu am suparat pe nimeni cu comentariul meu.

 20. stefania spune

  liviu,
  ai avut vreo reactie la comentariul tau? ai reusit ceva legat de asociatia crescatorilor de struti? am vazut ca ai postat comentariul in februarie anul acesta. ma intereseaza in ce faza esti acum , fata de februarie. nu sunt in tara, dar cand vin acasa, poate ne vedem sa discutam…..daca inca mai cresti struti

 21. strutaru neinitiat spune

  Pai domnule Badea Liviu in comuna Rasuceni jud. Giurgiu s-a deschis cel mai modern abator de struti din tara si din Europa, care achizitioneaza strutii in viu si comercializeaza carnea si produsele de struti in afara tarii. Deci in final crezi ca putem sa incepem afacerea cu struti? si mai ales ar fi rentabila?

 22. Alexandru spune

  dle Strutaru neinitiat, cred ca mi-ati raspuns partial la o intrebare pe care vreau totusi s-o adresez.
  Am auzit ca exista cineva, o firma, care furnizeaza materialul genetic (puii)si apoi tot ei achizitioneaza adultii, disparand astfel stresul gasirii pietii de desfacere ptr carnea de strut.A auzit cineva de asa ceva, poate sa-mi dea relatii?
  Ideea unui abator de struti este buna, chiar exista in jud Giurgiu?

 23. doar o ideie spune

  ideia cu struti este buna dar problema este ca daca cineva pleaca pe o idei toti vrem sa facem si noi la fel ca el,dar nu avem curajul riscului.

 24. monica spune

  Buna seara ,sunt propietarul unei ferme de struti din Bz ,am aceasta ferma de 5 ani , am plecat la drum cu 4 familii reproducatoare si am ajuns la 25 de familii …afacerea este foarte buna dar romanul in general vrea profit mare din primul an ceea cu nu cred ca la ora actuala se mai intampla …..spuneam k afacerea e buna iar oferte de contracte din afara exista …daar aceste oferte vin doar la fermele mari ,nu se incurca cu crescatori de 3-4 familii cum sunt multi in tara la noi…..nu vine neamtul sa faca contract pt 50 pui de la Nea Gheorghe si 75 de la Nea Caisa……nu incerc sa jignesc pe nimeni si nu contest parerea nimanui dar in tara la noi sunt cateva ferme mari in adevaratul sens al cuvantului care deja sunt contractate de nemti si elvetieni …..pot da cateva nume …ferma D-nului Patranoiu din Mangalia …ferma D-nului Nita din Ulmeni Buzau…si lista poate continua cu inca 3-4 ferme mari……….restul sunt ,,mici crescatori,,…Intr-un cuvant afacerea este buna si profitabila pt fermele mari dar pt micii crescatori nu prea ……

 25. laurentiu spune

  Exista la Giurgiu o ferma si un abator care vinde pui pentru ingrasat si apoi zice ca-i cumpara intr-un filmulet pe you tube ,la comentarii ai si un nr de telefon .Eu sunt si eu interesat in cresterea strutilor asa ca cine are informatii legate de aceasta tema putem discuta ,eu ma informez mult prin intermediul internetului.Consider ca orce poate fi rentabil daca incepi bine informat

 26. Adrian spune

  Salut,sunt Adi.
  Am si eu niste intrebari pt cei care au de vanzare pui de struti, pana in 4 luni, si care ar fi pretul lor/bucata? Vreau sa-mi iau si eu pt mine. Astept raspuns!

 27. george spune

  Si eu sunt interesata sa cresc struti si cred ca este o afacere buna,dar ca orice afacere in timp se vad profiturile.Dar este normal ca fiecare sa avem pareri pro si contra.

 28. gilu spune

  BUNA
  AS VREA SI EU SA IMI FAC O FERMA DE STRUTI
  SINT DE LINGA SIBIU

  SI AS VREA DETALII

 29. luminita spune

  Ma-ar interesa si pe mine doi pui de strut cam de o luna la ce pret sunt ? Ce tratamente trebuie facute la struti.

 30. cristi spune

  -cresc struti din 2009
  -in 2012 am scos primii pui
  -nu suntem o ferma mare, si nici nu vom vrea asta…vrem sa ne intretinem familia din ei…caci…se poate
  -in 2012, 2013 am vindut tot ce se poate vinde;oua, coji de oua,pui, pene, piele, carne( inclusiv carcasa)!Acum nu am ce vinde! Cerere este, nu este marfa!
  -carnea-0 colesterol!…oaule-0 colesterol!…grasimea-0 colesterol!
  -daca stai si te gindesti- vei ramine doar cu gindul!Cine vrea cu adevarat, ACTIONEAZA!
  -este loc pe piata pentru toata lumea- si pentru fermele mari(cinste lor!) si pentru cei mai mici( la fel-cinste lor!) Trebuie sa invatam sa producem-se cam termina cu bisnitareala!
  -Strutul nu maninca mult-1.5 kg boabe amestec/zi!…si lucerna
  -nu le faci curat!….e coprofag!
  -nu zic nimanui sa se apuce….sau nu!…fiecare face ce e mai bine pentru el!…dar cel care spunea ca a vindut carne de strut la pret de peste..ar trebui sa spuna tot…cit s-a ocupat de ei?…si ca sa ai succes…iti trebuie si un incubator, si un site, sa te promovezi….etc!
  -celor care vor sa se apuce…SUCCES!
  -celor care NU vor sa se apuce…SUCCES!

 31. Gabriel spune

  Domnule cristi as vrea sa iau daca se poate legatura cu dumneavoastra in legatura cu niste detalii gen : de unde pot cumpara strutii,cati am nevoie,si alte lucruri.Daca sunteti dispus sa-mi lasati un nr de telefon sau ceva sa iau legatura du dumneavoastra.Multumesc

 32. florian spune

  totusi,n-a raspuns nimeni la intrebarea,,cat costa un exemplar la 3-4 luni,sau un exemplar adult”.

 33. dan spune

  salut,domnu cristi daca ai vrea s-mi dai si mie niste detali mai amanuntite .ca referitor la abatoru de la rasuceni e 0 iau puiu de o luna cu 100 de euro , si vine si al ia la 100 de kg cu 2,08 euro pe kg, pai care ar fi profitu ca nu inteleg.

 34. viorel spune

  cand vedeti o afacere cu profit mare si imediat e mai bine sa va informati. De obicel cei care promoveaza afacerea respectiva vor sa vanda ceva, acel ceva in cazul de fata este strutul, cei care vand struti fac afacerea au incubator si vand pui de strut. restul cei care cumpara si vor sa vanda carnea, ouale si penele vor intampina problemele. Uitativa la multe alte afaceri gen: vipere pentru venin, melci pentru consum….etc. Concluzia este urmatoarea faceti afaceri cu ceea ce va pricepeti cel mai bine si poate veti reusii.

 35. cristi spune

  Buna seara din nou!
  -daca un pui la o luna costa 100 euro, la 3-4 luni creste la 125-150 euro! Cu cit inainteaza in virsta, cu atit riscurile de imbolnavire scad!
  -investitii mari=profit mare=riscuri mari! investitii mici=profit mic= riscuri mici! Fiecare isi stie puterea financiara si stie cum sa plece la drum!
  Noi ne-am interesat la noi in oras la Directia Sanitar Veterinara si…..strutul se poate sacrifica in orice abator de vite autorizat!
  -de aceea ne luam incubator…sa vindem pui! altfel luam masina de cusut!facind reclama, afla toata tara, chiar si Europa ca vinzi produse din strut!…altfel,vor sti doar cei din satul(orasul) tau!
  – in rest, daca noi am reusit ca niste amatori, cred ca poate reusi oricine…doar sa vrea!
  -este o afacere pe termen mediu si lung….noi dupa cinci ani nu ne-am recuperat investiile!…dar suntem consecventi….nu ne intorcem din drum la jumatate! ce a fost mai greu..a trecut! „au intrat pe rod!”
  SUCCES tuturor!

 36. Marian spune

  Si pana la urma e o afacere profitabila?
  Cam in cat timp scoti investitia ?

 37. alin spune

  buna seara la toata lumea .sunt si pro si contra dar inclin si cred k afacerea cu struti este retabila vorbesc din cate am citit si sa va dau un mic exemplu , 1 poti achizitiona pui de 1 luna bine inteles cel putin 50 si de obicei ai cumperi de la firmele medi si marii nu de la cine are 2 strutii ,firma sau ferma respectiva o sa inchieiati un contrac in care specifica k poti returna struti la maxim 16 lunii cu greutate de la 90 kg in sus la un pret de 2.90 mia garantat mie un crescator acum 2 zile . 2 poti cumpara famili direct dar investitia este mai mare si spatiu mare si incubator bun foarte bun .acum vorbim k intre prieteni eu locuiesc in germania si sunt dispus sa investesc in afacerea asta vreo 20 000 inafara de teren cu sistem de irigat lucerna etc nu poate nimeni sa ma contrazica k eu nu o sa fac banii din struti daca eu semnez un contrac atunci cand cumpar strutii la 1 luna si omul imi garanteaza prin contract k ai cumpara inapoii pentru abatorizare ,normel pasarile trebuie sa fie sanatoase . eu asta vad cea mai buna solutie sa cumperi puii , acum mentionez si ar trebui sa loati exemplu d ela mine mai oameni bunii sau rai cum suntetii daca faceti un contract cu omul respectiv ferma si cand o sa ajunga struti tai la o greutate normal normelor din contract si ferma nu mai vrea sa cumpere puii si tu ai loat teapa de la el incerci sa cauti un abator si luii ai dai foc la casa si ai otravesti toti strutii si apoiii ai tornii 2 litri de benzina in cap si al pui sa sune pe nevastasa sati aduca 20 000 euro are 5 minute la dispozitie si lai lichidat , si asa toti fermierii astea marii cand o sa mai faca contracte se gandeste de 2 orii inainte sa te prosteasca sa cumperi de la el . eu cum vam spus am sa cumpar strutii cred k 100 dar jur k daca ferma acea merge cu mine la 2 capete o sa auziti si la stirii si nu mai creste lumea strutii va garantez o seara placuta si imi cer scuze daca am deranjat pe cineva , ce sa zic e buna afacerea dar trebuie desfacere unde vindem asta e problema daca exista ceva sigur e ok pentru totii . cei care vreiti sa faceti bani multi din treaba asta trebuie undeva la 200 pui pe an si totusi nu e un profit asa mare 25 la suta din investitie peste adica te costa 200 sal cresti si al dai cu 300 buni si 100 pe criza asta dar vedeti k prin germania o friptura costa 45 euro meniu si un kg 40 50 60 euro . astept un fermier mediu sau mare sami faca o oferta la 100 de puii sunt disponibil intro luna sa cumpar

 38. danf30 spune

  Salutare!

  alin

  Eu cred ca nu este chiar asa, un profit de 25%..daca am inteles eu bine, calculul ar fi in felul urmator:
  – cu putin noroc, s-ar putea sa iei un pui cu 50 de eur dar ATENTIE pui intre 1 zi si o saptamana!!!(desi in mod normal acest pret cred ca ar fi de la 300 de buc in sus..asta inseamna un risc FOARTE mare ptr. un incepator.Pretul ptr un pui de 1 luna este cam 100 de eur…tu poate il iei la 80, poti sa stii ce noroc ai?(desi ma indoiesc).. cu cat puiul este mai mare cu atat riscurile de imbolnavire(mai ales ptr un crescator incepator) sunt mai mici..revenim..
  -are nevoie de o alimentatie destul destul de variata(premixuri si concentrate, lucerna, etc..) care costa..si nu putin..daca ne gandim ca doar un kg de boabe este 1 leu si el consuma(ma refer la un strut bun de taiat)1,5-2 kg de boabe X 365 de zile(ca trebuie sa-l cresti minim un an ca sa ajunga la greutatea optima si nu ajunge cu boabe ci cu concentrate si premixuri),numai boabele de costa 165 de eur pe bucata, mai pune vitamine cam 20, vaccinuri+medicamente minim 40 de eur ,lucerna, + munca si trage line..daca cel de la abator il ia cu 2,9 eur/kg si are 100 de kg inseamna ca ca iei pe el 290 de eur si pe tine te costa 275 de eur cresterea lui fara lucerna, apa si munca..poate o sa-mi spui ca puii de o saptamana nu mananca atat..adevarat..asta e media pana la sacrificare, hrana ptr cei mici e mai scumpa dar la costurile alea ajungi pana la urma..si in magazin carnea e 25-35 de eur..diferenta tot in buzunarele altora se aduna..eu zic ca aceasta afacere are un grad mare de risc ptr. cineva care nu se pricepe mai deloc.

 39. Cristian spune

  Am detinut pana acum o saptamana 3 struti frumosi de 2 luni,
  ce doresc sa va transmit este ca necesita f multa atentie munca,
  Spatiu conditii …si credeti-ma nu este simplu.
  S-au respectat toate regulile informand de la vanzator internet etc
  Ideea este ca s au folosit faina de peste minerale proteine lucerna
  bec infrarosu….!!
  Au murit toti 3 intr-o sapatmana numai putand sa stea pe picioare
  s au facut injectii cu calciu in picior in gat etc….!!
  Ultimul a murit in chinuri groaznice gasindul mort dimineata cu picioarele rupte
  In concluzie ganditiva ff bine inainte sa porniti afacerea ,numai bine.

 40. Cristi spune

  Cristian, in primul rind, Buna Ziua,
  in al doilea rind: ai idee de ce au murit?….ca sa nu mai repeti greseala?….sau cel de la care ai cumparat, ti-a spus ce s-a intimplat, de ce au murit?

 41. Marcy spune

  Sa inteleg ca nu este chiar asa simplu Cum cred uni.
  Insa din discuțiile de pe forum e ușor sa îți dai seama, ca in general
  Firmele vind oua sau pui mici si îi cumpara cind sunt mari, tocmai pentru faptul ca partea asta nu este cea mai profitabila .ideea e vinzi oua. Si carne in puncte de desfacere sigure….creșterea si îngrijirea lor o lași pentru alți …:)):))!

 42. cristi spune

  Buna ziua,
  simplu nu e nimic!Mai ales la inceput…simplitatea apare odata cu trecerea timpului si acumularea experientei…e ca la mersul pe bicicleta! Nise sunt mai multe: vinzarea oualelor, a puilor, a carnii…etc. Doar trebuie sa stii unde vrei sa te situezi!
  Puii de la o luna se cresc relativ usor..precum puii de curca, doar ca strutii cresc exponential!
  Cu tot respectul, mare parte din cei ce scriu aici sunt doar…parerologi!Daca vreti sa va apucati de acest lucru, intrati in joc,cereti sfaturi, si poate veti primi!…Dar sa vii din exterior si sa spui ca e/nu e rentabil, ca e caritas, ca e o smecherie, etc….nu e corect! Din punctul meu de vedere, va fi rentabil! Imi voi intretine familia din struti si subprodusele lor!
  In orice afacere…risti….investesti, si s-ar putea sa cistigi…sau nu!
  Nu poti sti daca va merge pentru tine, decit atunci cind vei intra in afacere!
  Succes in ceea ce veti face!

 43. daniel spune

  sunt din bacau vreau si eu niste relatii despre cresterea strutilor

 44. nicolae spune

  Va rog frumos cine detine documentatie despre cresterea strutilor, si tot ce trebue sa stim despre struti si cresterea lor. Vreau si eu sa incep dar sint intro zona de munte mehedinti ce conditii climaterice trebue sa aiba. Va rog si va multumesc anticipat.Sint de acord ca trebue sa ne unim sa realizam ceva,adica un fel de cooperatie cum era odata dar conceputa la timpul acesta si cred ca ar putea sa iese ceva bun, uitativa la apicultori, tin leatura unul cu altul merg in pastoral impreuna si etc.LA MULTI AIIIIII !2015 sa ne aduca mai multe.

 45. ben spune

  as vrea sa cumpar 2 pui de strut ,stau la tara am toate conditiile pentru a creste 100 de struti dar mi-e frica sa ma bag an ceva ce nu stiu asa ca mai bine ancep cu o pasiune si dupa aia poate o transform an afacere.nu sant ciar afon an cresterea pasarilor sant PFA am obtinut 7 ani fonduri nerembursabile am 3 hectare de lucerna ,dar eu nu ma bag antr-o afacere asa ca baba an hora.sant din bacau daca ar putea cineva sa ma informeze cum gasesc an zona bacau multumesc anticipat

  1. cristi spune

   Ben, cu tot respectul pe care il port unui necunoscut…..esti roman??? Ca nici pe departe nu se scrie asa in romana……

 46. Fan spune

  Asi dori sa stiu cte kilograme manca un strut la maturitaté´astept raspuns

 47. cangurul spune

  Eu vreau sa cumpar carne de strut pentru consumul propriu din Bucuresti. Cine stie un magazin unde se comercializeaza? Multumesc mult!

 48. tanase adrian catalin spune

  AM LOCUIT IN ITALIA 13 ANI SI PROPIETARUL CASEI UNDE LOCUIAM AVEA O PERECHE DE STRUTI,ASA CA POT SPUNE CA AM O EXPERIENTA IN DOMENIU.IN PRIMUL RIND FEMELA FACE OUA DUPA 3ANI DAR PRIMI 2 ANI FACE PUTINE OUA CAM 12 PRIMUL AN APOI INCEPE SA MAREASCA NR LOR CU CIT DEVINE MAI MATURA SI IN FUNCTIE SI DE HRANA PE CARE O ARE.DORESC SA CUMPAR SI EU 3 PUI DE 1 LUNA ,NU
  =MI FAC ILUZII DE A FACE O AFACERE DAR AM O CURTE LIBERA DE 3000M SI AM INFIINTAT I HA DE LUCERNA NEAVIND ALTE ANIMALE .CINE ARE DE VINZARE VA ROG SA MA CONTACTATI.ADRIAN,MULTUMESC.

 49. florin spune

  ben parerea mea e sa cauti struti adulti,cei mici nu se deosebesc pana la un an si te trezesti ca de fapt tu nu ai pereche
  eu am doua perechi la doi ani si vreau sa dau o pereche din lipsa de spatiu

 50. florin spune

  si eu sant tot din bacau

 51. ioon spune

  La fel si cu porcii vietnamezi, nu mai scap de ei, se imultesc ca iepurii, si nu-i cumpara nimeni.

 52. adi spune

  Incercati si afacerea cu fazani, e mai usor, mai ieftin si mai rapid.

 53. gigi spune

  mai bine va cumparati o oaie ca nu are colesterol si e mai rentabila decit strutul

 54. Anisoara spune

  Da frumos ,si eu cu sotul meu am decis sa crestem struti , am citit ,am cumparat cartea ,ne-am interesat pe internet unde sint cei mai apropiati producatori, locuim aproape de orasul Pascani. 1 ,Bacau ,un sait interesant, la telefon povesti ajuns scolo sotul a gasit o gentila duoamna care crestea doua familii de struti, nu avea de unde sa vinda 20 de struti. 2,Tirgu Neamt ,mai frumoase povesti ajuns scolo sotul gaseste un domn care avea citeva perechi dar nici urma de pui de strut, ideea El ii cumparacumpara si mii vindea la 120 in loc de 100 . 3, Am ajuns la Buzau la domnul Nita Cristinel, Om serios ,am cumparat 20 de puiuti si am platit 2000 euro .Am primit consilii si am facut tot ce Ni sa spus investiti alti Bani in lampi cu halogen si altele si mincare. Nu cred ca este o luna de cind i-am luoat dar mai sint in viata 3 puiuti Au murit unul dupa altul aproape in fiecare zi . Concluzia, nu aveu o luna cind Ni ia dat ! As dori sa cunosc pe cinema care a mai cumparat struti de la domnul Nita Cristinel ,si cum ia mers ,daca Au mai murit si la altcineva . Noi nu ne oprim aici am investit Bani pentru lucerna ,lemn pentru baraci si altele . Vreau sa spunto cu toate acestea caci in saraca nostra Romani Toti vor numai sa te fure si sa-si umple buzunarele pe suferinta altora. Mult noroc la Toti cei cinstiti!

 55. cristi spune

  Buna seara tuturor, in special doamnei Anisoara:
  -nu il cunosc personal pe domnul NITA, nu sunt avocatul lui,dar din ce spuneti, nu aveti dreptate!
  -faptul ca strutii v-au murit…aproape in fiecarezi cate unul….nu rezulta ca nu aveau o luna; poate aveau, poate nu aveau; problema poate este in alimentatia care le-ati dat-o, in conditiile in care i-ati crescut;…..romanul asa este…toata lumea este vinovata…in afara de mine! Daca ati observat ca mor…trebuia sa va interesati ce se intilpla in stanga si in dreapta, nu sa asteptati sa moara toti, ca in Miorita!
  – nu ii bagati pe toti in aceeasi oala, ca toti vrem sa ii furam pe cei saraci! Cand intri intr-o afacere iti asumi si riscurile!

  1. Petru spune

   Cristi ai dreptate” nu toti in aciasi oala ” dar asa suntem , cautam repede un vinovat , dar sa lsam asta ,tu cum te descurci ? .Inclin sa cred ca ai ceva experienta in domeniu ,ai putea sa dai niste sfaturi si chiar exemple din experienta ta , in legatura cu cresterea puilor , felu de mincare pentru acesti ,etc binenteles daca ai timp multumesc

   1. cristi spune

    Buna seara, sfaturi am dat in comentariile de mai sus! Experienta este- s-au adunat cativa ani, in care am pus informatii cap la cap, i-am ascultat- si notat pe toti care aveau ceva de spus in acest domeniu! Ce ma surprinde e faptul ca sunt doar parelologi aici, nu vad un comentariu concret cu cineva care creste, a ajuns intr- un impas, a pătit ceva si are nevoie de un sfat urgent, nu , sunt doar oameni care se vor apuca de crescut struti- MAINE- dar asta o spun in fiecare zi- tot mâine, oameni care fac calcule peste calcule, e rentabil/nu e rentabil, va cădea drobul de sare sau nu, samd….Voi da sfaturi, caci si eu am primit odata, doar celor care s-au implicat deja , sunt la inceput de drum si au nevoie de ajutor….cat de mic!Asta ca sa nu pierdem timpul! Celor care încă analizează, care fac
    calcule, celor care emit păreri online le urez succes!

 56. Saramet Monica spune

  Daca vreau sa cumpar carne de strut pentru consum propriu cum pot sa fac? Cat costa Kg de carne? Sunt din Brasov si as vrea sa cumpar si eu jumatate de strut, sau macar cateva kg de carne sa vedem daca ne place la gust.

 57. laurentiu spune

  Am ras cu lacrimi de povestea lui dar e bine ca e sanatos si are inima tare

 58. Eduard spune

  Cristi ai de vanzare pui la 2 3 luni vreau si eu 5 bucati sa cresc pe langa casa am de toate gaini curci porci prepelite bibilici si vreau sa vad cum e si cu strutii

  1. cristi spune

   Buna seara, sa o luam cu începutul:sezonul de ouat începe primăvara când da caldura, apoi durează sase săptămâni incubația! Deci, in aprilie, la clima noastră nu are nimeni pui la 2-3 luni, ori vrei pui de anul trecut, adica peste sapte luni, ori vrei de anul acesta, care încă nu i-a adus barza!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.