EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

CNVM: Impactul crizei financiare internaţionale asupra pieţei de capital româneşti a fost puternic şi nemeritat

0

Impactul crizei financiare internationale asupra pietei de capital din România a fost puternic si nemeritat, a declarat miercuri (16 septembrie 2009) presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Gabriela Anghelache, care a prezentat rapoartele de activitate ale institutiei pentru anii 2007-2008 in fata comisiilor parlamentare economice si de buget-finante.

“A fost un impact nemeritat pentru ca in România nu au fost elemente care sa perturbe piata, nu am avut produse bursiere sofisticate care sa genereze un grad mare de risc, am realizat o supraveghere astfel incât sa nu avem perturbatii in conduita intermediarilor si participantilor la piata”, a spus Anghelache.

Aceasta a precizat ca preturile pe piata bursiera au avut o cadere neasteptata, similara cu cea de pe alte piete europene si ca efectele crizei s-au resimtit mai ales in partea a doua a anului 2008, capitalizarea bursiera coborând la sfârsitul anului 2008 la 12% din Produsul Intern Brut (PIB) fata de vârful de 30% din PIB in 2007, când piata autohtona de capital a atins maxime istorice.

Oficialul CNVM a mai aratat ca, in timp ce piata bursiera a avut o tendinta de scadere puternica in 2008, piata fondurilor de investitii s-a mentinut constanta si chiar a inregistrat o crestere modesta de 1% a activului net.
Mai mult, CNVM a autorizat anul trecut 10 noi fonduri deschise de investitii si câteva fonduri inchise.

În opinia reprezentantilor CNVM, criza financiara in România s-a declansat in septembrie 2008, tinând cont de evolutia preturilor de piata, dar si de indicatorul de efectuare a ofertelor publice obligatorii, care a scazut aratând si o blocare a creditarii bancare pentru actionarii majoritari care doreau sa isi finanteze astfel rascumpararea actiunilor de la actionarii minoritari.

Presedintele CNVM a mentionat si faptul ca intr-o sesiune din septembrie BVB a fost nevoita sa isi suspende tranzactiile, din cauza prabusirii preturilor actiunilor, iar in acea zi sefii CNVM s-au intâlnit cu conducerea Bursei de Valori si cu ministrul Economiei si Finantelor pentru adoptarea unor masuri comune.
În ceea ce priveste situatia actuala a pietei bursiere, care poate fi considerata si un barometru a ceea ce va urma in economia reala, reprezentanta CNVM a spus ca indicatorii bursieri dau semne de revigorare si spera ca acest trend sa se mentina pâna la sfârsitul anului.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.