Cum s-a simţit anul de criză la Iaşi

– Firme inchise din cauza lipsei de comenzi si de lichiditati, o rata a somajului care depaseste media ultimilor trei ani, proteste din ce in ce mai multe si angajati care in ziua de salariu sunt pusi in situatia de a strange si mai tare cureaua.

– Astfel arata o radiografie a Iasului dupa primul an de criza, unul dintre cele mai grele pe care le-au trait iesenii, dar nu numai, pana acum. Pe data de 2 septembrie 2008 a inceput una dintre cele mai dificile perioade ale economiei iesene in ultimii ani.

La data respectiva si-au pierdut locul de munca, din cauza dificultatilor generate de criza, primii 108 ieseni. Ulterior, acestora le-au urmat alte cateva mii. Incepand cu ziua respectiva, serviciile de preconcediere oferite de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Iasi au fost mai solicitate ca niciodata.

In medie, cate trei – patru companii anuntau lunar disponibilizarea colectiva a salariatilor. Constructiile si confectiile au lasat pe drumuri cei mai multi ieseni. Ca urmare, rata somajului din judetul Iasi a crescut constant in ultimele 12 luni, de la aproape 5% la peste 7% luna aceasta.

Numarul celor care nu mai au nicio sursa de venit aproape s-a dublat. Daca la inceputul lunii septembrie a anului trecut, in judetul Iasi erau inregistrati 16.049 de someri, numarul acestora a crescut acum la peste 22.000.

Angajarea de persoane noi in cadrul companiilor abia a intrat in discutie in ultimele 12 luni. Anul acesta nu a fost unul bun pentru cei care doreau sa isi gaseasca un loc de munca. Conform reprezentantilor AJOFM Iasi, putin peste 5.600 de persoane au reusit sa se angajeze in primele opt luni ale anului in curs.

Dificultatile financiare au constituit una dintre cele mai importante piedici in ultimul an, efectele acestora fiind resimtite in special de mediul de afaceri. Concret, ramasi fara niciun fel de ajutor din partea statului, multi dintre patronii de intreprinderi mici si mijlocii s-au vazut nevoiti sa isi inchida firmele.

Conform statisticilor realizate de Oficiul National al Registrului Comertului, numarul cererilor de suspendare de firme a crescut cu 2.584% anul acesta fata de perioada similara a anului 2008. Astfel, daca la finalul primelor opt luni ale anului trecut, 128 de companii solicitasera suspendarea activitatii, anul acesta 3.782 de firme s-au aflat in aceasta situatie.

Patronii care inca mai incearca sa nu isi inchida portile firmelor se confrunta cu o alta problema – imposibilitatea de a plati salariile angajatilor.

Incertitudinea este cuvantul care va caracteriza perioada urmatoare. Cele mai optimiste estimari prognozeaza un final al crizei financiare si al recesiunii abia la sfarsitul anului viitor. Pentru moment, cel putin, se constata o temperare a tendintei angajatorilor de a renunta la personal. De aproape o luna, niciun agent economic nu s-a mai inscris pe „lista neagra” a disponibilizarilor.

Sursa: Flacara Iasului

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.