Fenomen al crizei: Femeile, din ce în ce mai periculoase la volan

Procentul accidentelor provocate de şoferiţe a crescut de la 17,8 în 2008 la 18,7 în 2009. Psihologul Hanibal Dumitraşcu are o explicaţie, stresul suplimentar provocat de criză, pentru că „sarcinile femeii în societate şi familie sunt mai multe decât ale bărbatului”

.
Statisticile seci ale Poliţiei Rutiere arată că femeile sunt din ce în ce mai periculoase la volan.

Şoferiţele sunt considerate, de regulă, conducători auto grijulii, care chiar încurcă uneori traficul rulând încet şi excesiv de prudent.

Dar acest tablou e pe cale să se schimbe. În 2008, femeile au comis 17,8 la sută dintre cele 7.023 de accidente care au avut loc pe şoselele României. În 2009, procentul persoanelor de sex feminin responsabile de producerea accidentelor a crescut la 18,7 la sută.

Culmea e că numărul accidentelor provocate de femei a crescut, în timp ce numărul total de accidente a scăzut, ajungând, în 2009, la 6.028.

Din cei aproape şase milioane de şoferi români, doar 1,7 de milioane sunt femei, cifra rămânând relativ constantă de la un an la altul.

De asemenea, e de remarcat că numărul accidentelor provocate de femei a crescut, şi în condiţiile în care „producţia” de noi şoferiţe a scăzut. Anul trecut, în medie, peste 10.000 de femei obţineau permisul în fiecare lună. În 2009, media abia se apropie de 9.000.

Psihologul Hanibal Dumitraşcu are o explicaţie – criza: „Femeia, prin statutul ei, este o persoană mai expusă, prin fragilitate biologică, psihosocială. Sarcinile femeii în societate şi familie sunt mai multe decât ale bărbatului, presiunea pusă asupra sa este mai mare. Stresul suplimentar poate duce la neglijenţă, la tendinţe de încălcare a regulilor de circulaţie„.

Integral în Gândul

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.