EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

FNGCIMM: Programul „Prima casă” va continua înca 10 luni

0

Din suma de 1 miliard de euro alocata de Guvern pentru intreg programul “Prima casa”, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a consumat pâna acum aproximativ 12%, existând rezerve pentru a continua garantarea de credite ipotecare inca 10 luni, a declarat marti (15 septembrie 2009) la o conferinta de presa, directorul executiv al FNGCIMM, Vasile Coman.

“Am pornit de la premisa ca vom aviza cel mult 50-80 de solicitari pe zi, am ajuns la 200 de dosare procesate zilnic, dar pentru ca n-am consumat decât 12,5% din plafonul garantiilor, chiar si in actualul ritm de avizare vom avea sume suficiente pentru a continua activitatea inca 10 luni. Este gresit sa se spuna ca nu vor mai fi bani dupa alegerile prezidentiale”, a subliniat directorul executiv al FNGCIMM.

Bilantul celor doua luni de la demararea programului, prezentat marti de conducerea FNGCIMM, a relevat atât disfunctionalitati in relatia cu bancile care au trimis catre Fond dosare incomplete, neconforme, cât si incapacitatea institutiei de a prelucra in doar câteva zile si fara personal suplimentar sute de dosare.

Dupa cum a afirmat Vasile Coman, pentru “optimizarea procedurilor de lucru intre cele 19 banci participante la program”, luni, a avut o intâlnire cu reprezentantii Asociatiei Române a Bancilor (ARB) care a vizat “scurtarea duratei procedurilor”.
S-a convenit ca, numai dupa confirmarea eligibilitatii solicitantului, bancile sa-i recomande acestuia sa incheie antecontractul de vânzare si cu o valabilitate de cel putin 45-60 zile.

De asemenea, bancile ar urma sa transmita solicitarea de garantare la Fond cu cel putin 10 zile inainte de data de expirare a antecontractului de vânzare. S-a mai discutat ca ARB sa intreprinda demersuri pe lânga Autoritatea Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) in vederea “uniformizarii prezentarii elementelor care descriu un imobil si mentionarea in extrasul de Carte funciara a tuturor datelor imobilului care urmeaza a face obiectul ipotecii”.

La rândul sau, FNGCIMM, pentru a asigura un ritm mediu zilnic de emitere de circa 200 de decizii si contracte de garantare, i-a implicat in activitatatea de avizare a dosarelor pe toti cei 80 de angajati ai sai, cu program de munca prelungit, inclusiv sâmbata si duminica.
Pâna in prezent au fost transmise bancilor decizii si contracte de garantare pentru 1.950 de beneficiari, iar 656 de dosare sunt in lucru. Au fost returnate bancilor 314 dosare incomplete sau care contineau erori.

Dintre acestea, 107 au revenit la Fond completate sau actualizate. Patru din cele 19 banci participante la program – BRD, BCR, BT si Alpha Bank – au fost mai active cumulând circa 85% din valoarea solicitarilor de garantare.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.