În România, multe dintre proiectele eoliene sunt numai pe hârtie

Banii pe care România ii poate obtine din vânzarea certificatelor verzi de emisii de CO2 pot fi folositi in dezvoltarea sectorului energiilor regenerabile si alternative, mai ales in proiecte eoliene, care, la ora actuala, sunt numeroase, dar “numai pe hârtie”, a declarat miercuri (16 septembrie 2009) Valeriu Binig, Director Financial Advisory Deloitte România.

“România trebuie sa tinda catre un sistem modern al vânzarii certificatelor verzi, desi nu suntem maturi la acest capitol. Pentru dezvoltarea sectorului energiilor regenerabile este nevoie chiar si de ajutoare de stat, iar sursa de bani ar putea fi din vânzarea drepturilor de emisii de CO2.
Investitia acestor sume este o solutie pentru promovarea energiilor regenerabile in România”, a explicat Binig, in cadrul unui forum pe teme ecologice, desfasurat la Palatul Parlamentului.

Potrivit reprezentantul Deloitte România, inca o solutie care poate da roade ar putea fi infiintarea unui Fond de Garantare al Creditelor destinat operatorilor care vor sa investeasca in energii regenerabile/alternative. “În România este nevoie stringenta si de o legislatie permisiva care sa atraga investitorii, nu sa-i faca sa plece”, a adaugat Valeriu Binig.

În ceea ce priveste proiectele de energie alternativa, in special al energiei eoliene, din România, acestea sunt finantate prin proiecte de lucru, nu prin proiecte de finantare, cum ar fi normal.
“România are 20.000 de MW in proiecte europene la un pret de 50 de euro/MW ora. La ora actuala, exista in tara noastra proiecte colorate in roz, dar care, deocamdata, ramân numai pe hârtie…

Proiectele din sectorul energilor regenerabile, in special pentru parcuri eoliene, sunt finantate prin proiecte de lucru, nu prin proiecte de finantare, fapt pentru care multi ajung cu dosare incomplete la banca, fiind, ulterior, respinsi”, a explicat Binig. El a prezentat si un exemplu de stimulare a operatorilor care investesc in energii alternative.

“Pâna si in Bulgaria se ofera investitorului un contract pe zece ani cu compania care livreaza populatiei energie la un pret avantajos, daca pune in functiune pâna la 1 ianuarie 2011, capacitati eoliene de energie”, a spus Valeriu Binig.
Potrivit unui studiu realizat de Administratia Meteorologica Nationala (ANM), la nivelul anului 2008 energia eoliana produsa in România avea o capacitate instalata de 76 MW, in crestere de peste 10 ori fata de anul 2007, când existau numai 7 MW.

De asemenea, o cercetare efectuata de grupul Erste Bank releva faptul ca prin intermediul zonei Dobrogea, impreuna cu judetele Constanta si Tulcea, România se claseaza pe locul al doilea in clasamentul european al celor mai bune locatii pentru constructia de ferme eoliene.
Cât priveste capacitatea de productie a acestor parcuri eoliene la nivel national, un studiu al Institutului Român de Energie (IRE) arata un nivel de 13 TW pentru nivelul anului 2020.

La ora actuala, in România au fost identificate 5 zone distincte de potential eolian, in conformitate cu cel energetic existent, relieful si conditiile meteorologice.
Conform datelor evaluarilor si interpretarii datelor detinute, in România pot fi montate instalatii eoliene cu o capacitate totala de 14.000 MW, echivalent cu un aport de energie electrica de aproximativ 23.000 GWh/an.

ANM a elaborat harta eoliana a României tinând cont de potentialul energetic al surselor eoliene la o inaltime medie de 50 metri, folosind informatii geografice si meteorologice colectate din anul 1990 pâna in prezent.

La momentul actual, Grupul CEZ, unul dintre cei mai puternici producatori, furnizori si distribuitori de energie din Europa, construieste in România, in zona Dobrogei, judetul Constanta, cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o capacitate instalata de 600 Megawati, reprezentând aproximativ dublul capacitatii de extindere a celui mai mare parc eolian existent acum in Europa si aproape triplu fata de cel mai mare parc eolian operational, in prezent, in Europa.
Costurile totale ale acestui proiect vor atinge 1,1 miliarde euro.

Citește și
2 Comentarii
  1. dohotaru aurel spune

    avind un potential de invidiat in europa si noi putem demara montarea de eoliene rezidentiale , dar cele construite de noi unde pentru ikw putem cheltui doar citeva sute de euro.

  2. Ioana spune

    eu am mai mult o intrebare decat un comentariu … in Romania, la ora actuala(24.06.2010) este contruita vreo ferma eoliana? sau toate sunt numai pe hartie? Adica, pe teritoriu tari exista vreo ferma eoliana functzionabila? Sincer nu am auzit de vreo una, dar, cine stie, poate doar eu nu stiu. Si as fi incantata sa aflu, si mai incantata sa existe.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.