Legea cumulului pensiilor cu salariile, adoptată tacit

Proiectul de lege pentru reglementarea sistemului de cumul al pensiilor cu veniturile salariale a fost adoptat tacit miercuri (16 septembrie 2009) in plenul Senatului, prin implinirea termenului limita la 10 septembrie.

Proiectul va fi trimis la Camera Deputatilor. Adoptarea tacita a proiectului a stârnit discutii aprinse, senatorul PNL Puiu Hasotti reamintind vicepresedintelui Senatului, Alexandru Peres (PD-L) si presedintelui Comisiei pentru munca, Cristian Radulescu (PD-L), de “promisiunea” acestora ca proiectul va fi trimis comisiei de specialitate pentru raport suplimentar si apoi supus dezbaterii in plen in prima sedinta a sesiunii din toamna a Senatului.

În replica, Cristian Radulescu a precizat ca senatorii PSD si PD-L nu au considerat necesara intocmirea raportului suplimentar pentru respectivul proiect de lege, intrucât Guvernul Boc si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului pentru legea de reorganizare a agentiilor guvernamentale, care acopera in textul ei si chestiunea cumulului pensiilor cu salariile.

“E o scapare, dar e una a liderului PNL. Am promis ca proiectul va fi dezbatut in prima sedinta a sesiunii din toamna, insa, intre timp, Guvernul a anuntat ca isi va asuma raspunderea. PSD si PD-L au considerat ca astfel problema cumulului va fi rezolvata mult mai rapid, iar intocmirea unui raport suplimentar la comisia de munca nu ar mai fi necesar.

Cei de la PNL ar fi putut, insa, sa ne reaminteasca de aceasta promisiune”, a declarat Radulescu. Raspunsul acestuia nu l-a multumit pe senatorul PNL, Puiu Hasotti acuzând ca adoptarea tacita a legii a fost un “gest deliberat” al social-democratilor si democrat-liberalilor.

“E regretabil ca domnul Radulescu acuza PNL de adoptarea tacita a proiectului. Din câte vad eu, a fost vorba de un gest deliberat. Noi nu stim inca ce se va intâmpla cu legea pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea.

Poate va fi depusa o motiune de cenzura”, a spus Hasotti. În sedinta de plen a Senatului din data de 30 iunie, grupul parlamentar al PSD a solicitat retrimiterea proiectului de lege pentru un raport suplimentar la Comisia de munca, propunerea fiind votata de majoritatea senatorilor, 69 pronuntându-se pentru si 29 impotriva.

Principalul motiv al amânarii adoptarii proiectului de lege a fost legat de faptul ca in Comisia de munca, in 23 iunie, au fost adoptate o serie de amendamente apartinând mai multor senatori liberali si deputati social-democrati, care modifica substantial forma in care Guvernul a conceput acest act normativ.

Presedintele Comisiei de munca, Cristian Radulescu, declara, la acea data, ca aceste amendamente, ce prevad o impozitare progresiva a veniturilor in functie de cuantumul pensiei cumulate, “afecteaza grav principiul legii”, motiv pentru care, personal, a votat impotriva acestora.

El a precizat ca amendamentele au fost adoptate in conditiile unui “cvorum la limita”, in prezenta a doar sase din cei 11 membri ai comisiei, cu patru voturi pentru si doua impotriva. De asemenea, Cristian Radulescu a afirmat ca unii deputati au depus amendamente la Senat, ceea este neregulamentar.

Conform proiectului de lege initiat de Guvern, nivelul pensiei nete pâna la care este permis cumulul cu salariul il reprezinta salariul mediu brut pe economie, aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Amendamentele adoptate in Comisia de munca a Senatului instituie impozitarea cu 16% a salariilor, respectiv a veniturilor in cazul in care pensia cumulata este in cuantum de pâna la nivelul salariului mediu pe economie, cu 30% in cazul pensiilor care ajung pâna la patru salarii medii pe economie, 60% in cazul pensiilor care ajung pâna la opt salarii medii pe economie si 80% pentru pensiile care depasesc acest cuantum.

Proiectul de lege se refera la persoanele pensionate pentru limita de vârsta, apartinând atât sistemului public de pensii, cât si sistemelor neintegrate celui public, care au venituri salariale sau asimilate acestora dintr-o activitate exercitata pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza unui act de numire.

Pensionarii vizati sunt cei care desfasoara activitati in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare sau subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritoriala.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.