EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

Strategia de dezvoltare socio-economică a judeţului Iaşi

0

Reprezentantii Consiliului Judetean (CJ) Iasi vor anunta cat de curand care va fi strategia de dezvoltare socio-economica a judetului pentru urmatorii 5 ani. Aceasta a fost elaborata de strategii de la SC Gea Strategy & Consulting SA Bucuresti si face parte din „Initiativa pentru Dezvoltare Economica prin Actiune Locala” (IDEAL), proiect al CJ finantat prin Programul de vecinatate Romania-Republica Moldova PHARE CBC 2004-2006.

Conform strategiei, in urmatorii 5 ani judetul Iasi se va axa pe 5 domenii majore: agricultura si agro-industrie, industrii creative, servicii, turism si constructii.

OBIECTIVE STRATEGICE VERTICALE

1. Cresterea competitivitatii agro-industriale

Pentru cresterea competitivitatii economiei judetului, CJ Iasi trebuie sa demareze programe pentru stimularea asocierii, sustinerea investitiilor pentru modernizarea exploatatiilor agricole, „dezvoltarea lantului valoric, productie, procesare si comercializare”, dezvoltarea judetului Iasi drept centru regional de dezvoltare agricola, dar si dezvoltarea echilibrata a zonelor rurale.

2. Dezvoltarea industriilor creative

Strategii GEA au identificat mai multe politici care trebuie implementate pentru realizarea acestui obiectiv: incurajarea dezvoltarii mestesugurilor traditionale si a artizanatului, dezvoltarea sectorului audio-vizual/mass media, a inventicii si inteligentei artificiale, sectorului IT si designului vestimentar.

3. Valorizarea patrimoniului cultural

Valorizarea patrimoniului cultural se poate realiza prin promovarea obiectivelor cultural-istorice majore si promovarea valorilor culturale ale judetului Iasi. In acest sens e nevoie de realizarea unei strategii de marketing de promovare a acestor obiective si a unei strategii de promovare a valorilor culturale.

4. Valorificarea resurselor energetice regenerabile

Pentru valorificarea resurselor energetice regenerabile, CJ trebuie sa elaboreze o strategie privind potentialul energetic local din astfel de surse, iar la baza acesteia trebuie sa stea proiecte privind inventarierea acestor resurse, realizarea de studii privind amplasarea optima a micro-hidrocentralelor, a centralelor eoliene, de biomasa si solare.

5. Reducerea inegalitatilor si imbunatatirea integrarii sociale

Pentru realizarea acestui obiectiv, CJ trebuie sa implementeze politici de dezvoltare a serviciilor sociale, sa reduca dezechilibrele rural-urban prin initierea de politici sociale si sa reduca efectele negative ale migratiei. La baza acestora vor sta proiecte precum: lansarea unei scheme de stimulare financiara a familiilor care primesc familii in plasament, crearea unei retele judetene coordonata de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Iasi pentru monitorizare si sprijin acordat familiilor in dificultate cu risc sporit de abandon, instruirea asistentilor sociali pentru a putea consilia eficient familiile cu probleme.

OBIECTIVE STRATEGICE ORIZONTALE

1. Cresterea competitivitatii economice prin valorificarea eficienta a resurselor umane

Pentru realizarea acestui obiectiv, CJ Iasi trebuie sa implementeze 5 mari politici: formarea profesionala a capitalului uman in sectorul agro-alimentar, promovarea dezvoltarii industriilor creative, formarea profesionala a capitalului uman pentru promovarea patrimoniului cultural, adaptarea si formarea profesionala a capitalului uman in domeniul energiei regenerabile, precum si diminuarea disparitatilor si promovarea incluziunii sociale.

2. Intarirea retelei de infrastructura pentru a deveni un pilon pentru dezvoltarea judeteana multisectoriala

CJ Iasi trebuie sa intensifice investitiile pentru cresterea accesibilitatii teritoriului judetului catre marile coridoare de transport nationale si europene. In acest sens, CJ trebuie sa investeasca in retelele de transport ale zonelor periferice si ultra-periferice si in reabilitarea infrastructurii de telecomunicatii in zonele cu deficiente majore. Tot pentru acest obiectiv e nevoie de extinderea Aeroportului International Iasi, vazut drept o „parghie pentru dezvoltarea unui terminal cargo pentru produse agricole”, dar si a retelei de piete agro-alimentare.

3. Cresterea competitivitatii economice prin intarirea capacitatii administrative a autoritatilor publice

Prin extinderea benzii de internet in banda larga la sate, cursuri de formare pentru administratia locala in domeniul IT, dezvoltarea unui proiect privind dotarea Zonei Metropolitane cu retele WI-FI, realizarea unui proiect pentru realizarea unui portal web privind administratia judetului care sa gazduiasca interfete web ale autoritatilor locale, dezvoltarea unei platforme electronice e-government pentru imbunatatirea relatiilor transfrontaliere, realizarea unui centru de afaceri transfrontalier, realizarea unui ghid judetean de promovare a oportunitatilor de finantare.

4. Protectia mediului si dezvoltarea durabila

Realizarea unui studiu de evaluare a potentialului energetic regenerabil judetean, reducerea pierderilor din sistemul energetic local, sprijin pentru producerea de energie din surse regenerabile-solara, impadurirea terenurilor agricole necultivate pentru imbunatatirea calitatii mediului, sprijinirea fermierilor pentru introducerea de noi tehnologii ecologice pentru productie, realizarea de lucrari pentru ecologizarea si reimpadurirea zonelor cu risc ridicat de inundatie si alunecare de teren.

5. Intarirea colaborarii transfrontaliere si a pozitiei strategice a judetului in relatia cu Republica Moldova

Strategii sustin ca relatia cu Republica Moldova in domeniul agricol si agro-alimentar ar trebui sa se realizeze prin preluarea productiei agricole de peste granita si valorificarea acesteia in cadrul judetului, dar si prin elaborarea unor politici comune de planificare/zonare agricola.

Sursa: Flacara Iasului

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.