2 fraţi au modernizat satul Dolheşti din judeţul Iaşi cu investiţii de peste 2,5 milioane de dolari

Satul Dolhesti iese din tiparele satelor clasice romanesti, unde, atunci cind ploua, trebuie sa iesi din casa doar cu cizme. La Dolhesti, doi localnici, care au reusit din plin in viata dincolo de hotarele tarii, si care au parasit locul natal in urma cu aproximativ 50 de ani, dupa ce parintii lor au fost arestati si batjocoriti de comunisti, au considerat totusi ca pamintul pe care te-ai nascut este cel care ramine in suflet si caruia merita sa ii oferi ceva la schimb.

.

Constantin si Petru Baciu au decis sa investeasca in 11 ani peste 2,5 milioane de dolari in asfaltarea ulitelor satului, in renovarea unor cladiri publice, in construirea unei benzinarii. Mai nou, inginerul Petru Baciu doreste sa faca din Dolhesti singurul sat din Romania iluminat cu o eoliana speciala, cu ax vertical, inventata chiar de de el.

Povestea fratilor Constantin si Petru Baciu, acum dolhesteni si cu domiciliul, care au urbanizat satul natal, este plina de farmec, de aventuri, de durere, de intilniri surprinzatoare.

Oamenii acestia au facut lucruri extraodinare pentru noi„, ii descrie Viorica Balan, administratoarea Fundatiei „Dr. Constantin Baciu”, inaugurata in 1998. Aceasta fundatie are drept scop ajutarea copiilor orfani de ambii parinti pina la maturitate, a batrinilor cu dificultati economice sau adolescentilor care vor sa faca studii superioare. Pina acum nu s-au confruntat cu astfel de cazuri, ceea ce nu i-a determinat pe fondatori, fratii Baciu, sa se fereasca de investitii in altfel de actiuni.

Cand au reajuns acasa si au vazut cam cum arata Dolhestiul, aproape neschimbat de pe vremea cind erau ei copii, au decis sa faca din acest sat uitat de lume un adevarat oras. Asa ca au conceput un plan de urbanizare care s-a deschis cu construirea, in 1999, a unei benzinarii. Costurile pentru aceasta au depasit 400.000 de dolari.

In 2001, au inceput un alt proiect cutezator: asfaltarea satului. Timp de patru ani s-a muncit din greu si dupa ce s-au cheltuit mai bine de 1,5 milioane de dolari, bani dati doar de cei doi frati, satul a primit o noua fata: 7,5 kilometri de asfalt, poduri si acostamente.

Lucrurile s-au schimbat foarte mult dupa ce s-a terminat turnarea asfaltului. Si oamenii au inceput sa vada altfel satul lor. Si-au schimbat gardurile. Si-au refacut gospodariile„, descrie Dolhestiul dupa 2004 Viorica Balan.

Cand vine vorba despre suma la care s-a ridicat intreaga investitie, Ticu Baciu, medic cardiolog, care a profesat la Roma si care inca isi profeseaza meseria desi are 90 de ani, nu vrea sa dea cifre. Fratele sau, Petru, realizat in SUA, sustine insa ca suma depaseste cu mult 2 milioane de dolari.

Desi au facut multe pentru Dolhesti, transformindu-l incet-incet intr-un orasel, fratii Baciu nu vor nimic in schimbul a tot ceea ce au dat.

Am venit sa ajutam. Adevarul este ca nu ar fi trebuit. Parintii nostri au fost arestati aici. Le-a fost confiscata averea. Mama a plecat la Bucuresti doar cu un cos de papura si citeva haine. Ar fi trebuit sa nu mai calcam pe aici niciodata, insa in viata omul se indragosteste de ceva care il tine toata viata, si nu vorbesc doar de persoane. Noi ne-am indragostit de Dolhesti„, isi justifica actiunile Ticu Baciu.

Daca totul va decurge asa cum isi doresc, este posibil ca Dolhestiul sa devina, in citiva ani, un sat de nerecunoscut: o mica parte de Occident.

Sursa: Ziarul de Iasi

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.