2011, anul relansării investiţiilor străine pe plan mondial

În anul 2009, investitiile straine vor scadea sub 1200 de miliarde USD, fata de 1700 de miliarde, cât fusese nivelul investitiilor straine in 2008, afirma autorii Raportului Mondial asupra Investitiilor (World Investment Report – WIR), realizat de UNCTAD (Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare) si lansat joi (17 septembrie 2009).

“Este de asteptat ca recuperarea sa fie lenta in 2010, fara a depasi 1400 USD, dar sunt sperante ca in 2011, volumul investitiilor straine directe (ISD) se va apropia de 1800 de miliarde USD”, subliniaza WIR.

În Raport se arata ca evolutia fluxului de investitii straine a fost diferentiata pe zone geografice, fiind influentata si de efectele crizei economice: ponderea economiilor in curs de dezvoltare si in tranzitie a crescut la 43%, in timp ce intrarile de capital in tarile dezvoltate s-au comprimat cu 29% (962 miliarde USD). Chiar si in aceste conditii, SUA a ramas cel mai mare receptor de investitii, pe locurile urmatoare clasându-se Franta, China, Marea Britanie si Rusia.

Citeste si:  Vâlcea: Mănăstirea Frăsinei riscă să rămână izolată din cauza alunecărilor de teren

De remarcat faptul ca Federatia Rusa se gaseste pentru prima oara in topul primelor 5 tari beneficiare de ISD. Cea mai mare crestere a volumului de investitii s-a inregistrat in Africa (27%), urmata de Asia de Vest (16%), America Latina si Caraibe (13%).

Tarile cel mai putin dezvoltate au atras o suma record de ISD (33 miliarde USD), iar spre statele din Sud-Estul Europei si CSI s-a indreptat cifra record de 114 miliarde USD. În 2009, fluxurile de ISD catre toate regiunile se vor diminua, subliniaza autorii WIR, care explica situatia prin scaderea sumelor dedicate investitiilor de care dispun companiile transnationale.

Citeste si:  Klemm: Nu sunt condiţii favorabile ca România să devină parte a programului Visa Waiver în 2016

Fuziunile si achizitiile s-au redus cu 35% in 2008, pâna la 673 miliarde USD, iar in primele trei luni din 2009, scaderea anualizata a fuziunilor si achizitiilor transfrontaliere a ajuns la 76%. Cea mai importanta sursa de ISD pe plan mondial a ramas SUA, urmata de Franta, Germania, Japonia si Marea Britanie.

România a fost una dintre directiile favorite catre care s-au indreptat investitiile straine in perioada 2006-2008, situându-se pe locul al doilea in rândul statelor care au devenit membre UE in perioada 2004 – 2007, fiind devansata doar de Polonia, a afirmat Raluca Gheorghe Anghel, secretar general al Agentiei Române pentru Investitii Straine (ARIS). În cadrul UE 27, România s-a situat pe locul al noualea ca destinatie a ISD, in perioada 2006-2008.

Citeste si:  Fitch estimează că băncile spaniole ar putea avea nevoie de 96,7 miliarde de euro, într-un scenariu "irlandez"
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close