Berceanu ne anunţă că ne luăm adio de la autostrăzi

Constatând că promisiunea de a construi 836 km de autostradă până în 2012 nu prea poate fi onorată, în condiţiile lipsei de bani, Radu Berceanu a ieşit ieri la rampă şi a cerut pentru la anul minimum 3,5% din PIB pentru transporturi

.
Avem bani europeni, avem credite de la instituţii financiare internaţionale, dar nu putem folosi aceste resurse, pentru că statul român trebuie să asigure şi el jumătate din sumă. Acesta a fost mesajul lansat ieri de ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, care a cerut imperios alocaţii bugetare mai mari pentru 2010: măcar 3,5% din PIB, faţă de numai 1,45%, cât are anul acesta.

„Numai pentru subvenţionarea transportului feroviar de călători, care se practică în toată lumea, şi numai pentru susţinerea infrastructurii feroviare, care iar se întâmplă în toate ţările, avem nevoie de 1% din PIB. Înseamnă că restul de 0,45% rămâne pentru autostrăzi„, a spus ministrul.

El a comparat bugetul alocat Transporturilor cu cel pe care-l primesc Educaţia şi Cercetarea, de 7% din PIB:

„Foarte bine că au această alocaţie. O să facem nişte persoane foarte educate, care după terminarea studiilor vor pleca în alte ţări, unde există autostrăzi. Asta e legătura dintre învăţământ şi autostrăzi”.

Şi în privinţa absorbţiei fondurilor europene nerambursabile (4,5 miliarde de euro până în 2013, pentru transporturi) ministrul este sceptic.

El a dat cazul ipotetic al unui proiect de 100 milioane de euro, la care UE contribuie cu 85 milioane. „În primul rând, noi trebuie să punem cofinanţarea noastră, de 15 milioane. Apoi, tot noi facem exproprierile, pe care mai dăm 30-40 milioane, relocarea utilităţilor, încă 10-20 milioane şi trebuie să mai avem bani şi pentru TVA – 19 milioane”, a spus Berceanu.

Integral în Gândul

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.