Berceanu: Suntem în situaţia de a renunţa la multe proiecte

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat joi (17 septembrie 2009) in cadrul unei conferinte de presa, ca va fi nevoit sa renunte la mai multe proiecte de infrastructura in cazul in care infrastructura ca pondere din PIB va ramâne la acelasi nivel in 2010.

“Anul acesta infrastructura a avut 1,4% din PIB. Am avut discutii cu ministrul de finante si voi discuta si in Guvern pentru ca trebuie sa ne hotarâm care sunt prioritatile României si sa alocam bani pe masura.
Daca in proiectul de buget pe 2010 infrastructura nu va avea un minim 3,5% din PIB atunci voi fi nevoit sa ies public si sa spun ce vom putea face cu banii pe care ii avem si cu multe alte proiecte, din care unele aflate deja in derulare, va trebui sa le oprim”, a spus ministrul Transporturilor.

Ministrul a precizat ca a discutat atât cu oficialii Bancii Europene de Investitii (BEI) cât si cu reprezentantii Uniunii Europene si ca România va obtine fonduri din ambele parti, dar va trebui sa aiba si o alocare pe masura pentru a cofinanta proiectele cu finantare duala.
“Sunt multe proiecte cu finantare BEI, in care 50% finanteaza ei si 50% vine de la buget, proiecte pe care le-am demarat dar pe care nu le putem duce la sfârsit tocmai pentru ca in buget nu sunt prevazute aceste sume si ar insemna sa afectam deficitul bugetar.

În ceea ce priveste fondurile europene, aici majoritatea proiectelor sunt finantate in proportie de 85% de Uniunea Europeana, insa in afara celor 15% partea României noi trebuie sa facem si exproprieri de terenuri.
De exemplu, daca este un proiect de 100 milioane euro la cei 85 milioane euro finantati de Uniunea Europeana noi trebuie sa venim cu alte 80 milioane euro pentru al finaliza”, a spus ministrul Transporturilor.

Ministrul a precizat ca educatia si cercetarea primesc 7% din PIB dar ca România, in cazul in care nu aloca sumele necesare pentru infrastructura, “va avea oameni extraordinari de destepti care vor pleca in tari cu o infrastructura mai buna, deci cu o economie mai buna si cu locuri de munca”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.