Crescătorii de bovine ameninţă cu proteste

Crescatorii de bovine ar putea recurge, din luna octombrie, la proteste similare cu cele ale fermierilor europeni, din cauza pretului mic de achizitie al laptelui pe piata interna, care nu acopera costurile lor de productie.

“Laptele autohton este preluat la centrele de colectare la un pret mizerabil, de numai 30-40 de bani pe litru, iar din ferme la circa 80 de bani pe litru. Aceste preturi de achizitie nu acopera, nici pe departe, costurile noastre de productie, iar de investitii pentru dezvoltare nici nu poate fi vorba”, a declarat presedintele Federatiei crescatorilor de bovine din România, Mircea Ciurea.

Acesta a precizat ca pe 2 octombrie va avea loc o sedinta a consiliului director al federatiei unde va fi analizata situatia din sectorul laptelui va fi luata o decizie in privinta protestelor. “Vrem sa protestam, la fel ca fermierii din alte state europene nemultumiti de pretul laptelui si de reducerea subventiilor din sector.

Vom recurge si noi la varsarea laptelui, dar si la refuzul livrarii acestuia la centrele de colectare. Daca procesatorii preaiu din ferme in jur de 90% din cantitatea de lapte, la centrele de colectare ramâne o cantitate semnificativa din laptele crescatorilor, intrucât procesatorii se plâng ca nu indeplinesc conditiile de calitate cerute de UE, desi avem inca dreptul sa procesam si laptele cu un continut mai mare de germeni”, a precizat Ciurea.

Laptele crud de vaca trebuie sa indeplineasca standardul de calitate din UE, respectiv numar total de germeni mai mic sau egal cu 100.000/ml si numar de celule somatice mai mic sau egal cu 400.000/ml.

Presedintele Federatiei a spus ca ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, a confirmat faptul ca incepând cu luna octombrie fermierii isi vor primi subventia de la stat pentru 2009, alocata pe cap de animal, intr-o singura transa, precum si un avans de 70% din platile europene pe suprafata, incepând cu jumatatea lunii octombrie.

“Este foarte important daca ministerul va respecta aceste termene si va putea plati la timp subventiile catre crescatorii de bovine intrucât, la ora actuala, acestia nu mai au lichiditati sa inceapa un nou ciclu de productie”, arata liderul crescatorilor de bovine. Potrivit sursei citate, plata subventiilor se va face la un curs mediu al lunii septembrie, de 4,2 lei pentru un euro si nu la cursul platilor din 2008, de 3,6 lei/ euro.

“În acest an sunt eligibile la plata pentru prima de exploatatie 1,348 milioane de vaci pentru care suma alocata din bugetul national se ridica la 182 milioane de euro. Aceasta inseamna ca prima pe cap de animal se va ridica la 560 de lei, putin mai mult fata de anul trecut, bani care vor veni intr-o singura transa”, a spus presedintele Federatiei.

În 2008, crescatorii de bovine au primit un sprijin financiar de 495 de lei pe cap de animal, dar in doua transe. Reprezentatul crescatorilor a mai afirmat ca pentru anul 2010 intentioneaza sa ceara mentinerea primei acordate de la buget pentru calitatea laptelui, desi aceasta este considerata ajutor de stat si s-ar putea anula din 2010, reducerea accizei la motorina si cresterea subventiei pe suprafata la un nivel similar cu cel din UE.

În prezent fermierii români primesc 116 euro pe hectar din fonduri europene si nationale, in timp ce omologii lor din UE primesc 350-400 de euro la ha. În primul semestrul din 2009, cantitatea de lapte de vaca colectata de la exploatatii agricole si centre de colectare de catre unitatile procesatoare a scazut cu 32.838 tone (-6,1%), in primul semestrul din 2009, comparativ cu perioada corespunzatoare a anului precedent, totalizând 508.592 tone, potrivit datelor Institutul National de Statistica (INS).

Producatorii de lapte din Belgia au varsat miercuri pe câmp 3 milioane de litri de lapte, furiosi din cauza pretului scazut al laptelui care, sustin ei, va duce la falimentul fermierilor, transmite AP.

Reprezentantii producatorilor sustin ca preturile pe plan mondial au scazut, atât de mult, ca ei sunt nevoiti sa vânda laptele la jumatate din costurile lor de productie, din ce in ce mai multi fermieri fiind in imposibilitatea de a-si achita facturile. “Este scandalos sa rastorni laptele in acest mod, dar trebuie sa intelegem gravitatea situatiei.

Avem nevoie de o revolta a fermierilor”, a declarat Erwin Schoepges, lider al fermierilor belgieni. Criza a provocat “o greva a laptelui” in rândul fermierilor din Uniunea Europeana, câteva mii refuzând sa livreze laptele procesatorilor.
Romuald Schaber, presedintele Federatiei europene a producatorilor de lapte (EMB) a declarat ca aproape jumatate din fermieri au refuzat in unele zone sa livreze lapte si a estimat ca saptamâna viitoare supermarketurile vor fi afectate de lipsa produselor lactate.

Comisia Europeana a prezentat joi (17 septembrie 2009) un nou set de masuri pentru a-i ajuta pe producatorii de lapte din Uniunea Europeana pe termen scurt, mediu, si lung, in ideea de a permite revenirea preturilor si a relaxa prevederile pentru a finanta restructurarea acestui sector.

Potrivit pachetului de masuri, prezentat joi de Comisarul european pentru Agricultura, Mariann Fischer Boel in fata Parlamentului European, in urmatoarele saptamâni Comisia va propune modificarea conditiilor in care statele membre pot impune penalitati in cazul depasirii cotelor de productie. Concret, guvernele vor fi autorizate sa preleveze penalitati de la fermierii care depasesc cotele lor individuale, chiar daca la nivel national cota de productie nu este depasita.

Aceste penalitati ar urma sa fie colectate si vor putea fi utilizate pentru restructurarea sectorului. Pe termen lung, Mariann Fischer Boel propune ca pretul laptelui sa fie stabilit cu prilejul unor negocieri intre producatorii individuali si industria laptelui. Trebuie sa “utilizam relatii contractuale intre producatorii si industria laptelui pentru a echilibra mai bine oferta si cererea pe piata”, a declarat Mariann Fischer Boel.

În plus, pâna la finele acestui an, Comisia va prezenta un raport initial cu privire la ancheta sa in rândul lantului de distributie din sectorul alimentar si al laptelui precum si cu privire la posibilitatea infiintarii unei piete futures a lactatelor in Europa.
În schimb, Mariann Fischer Boel a respins ideea de a reveni asupra deciziei de a elimina, in timp, sistemul cotelor de productie si nici asupra celei de majorare progresiva a cotelor in urmatorii ani, inainte de eliminarea lor completa in 2015.

“Începem sa vedem lumina de la capatul tunelului. De acea sunt hotarâta sa nu revin la vechile metode care ar afecta sectorul laptelui pe termen lung”, a subliniat Mariann Fischer Boel. Sectorul laptelui din Europa traverseaza o criza fara precedent in conditiile in care preturile au scazut atât de mult incât producatorii sustin ca nu isi mai pot acoperi costurile.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.