De ce consumul de canabis produce tulburări de memorie

Nu este prima data când auzim ca a fuma un joint (tigara cu marihuana) afecteaza capacitatea memoriei, acum se stie si de ce. Potrivit unui studiu realizat de Andrés Ozaita pentru Laboratorul de Neurofarmacologie de la Universitatea Pompeu Fabra pierderea memoriei asociata consumului de canabis este provocat de interferenta drogului cu procesul de sinteza al proteinelor naturale din creier, noteaza ziarul La Verdad.

Rezultatele lucrarii vor fi publicate in editia digitala a revistei Nature Neuroscience. Compusii canabinoizi sintetici si naturali, cum este cazul celor derivati din “Cannabis sativa”, produc tulburari de memorie desi pâna acum nu se cunosteau mecanismele implicate.

Cercetatorii au recreat acest tip de deficiente cognitive la soareci folosind experimente in cadrul caror era testata capacitatea animalelor de a retine ceva timp de 24 de ore.
Astfel, prin aceasta metoda s-au putut analiza efectele compusului “delta9-tetrahidrocannabinol (THC)”, principalul component psiho-activ al canabisului, asupra mecanismelor cerebrale afectate de acest caracter daunator al canabinoidelor.

THC actioneaza asupra unei categorii specifice de receptori cunoscuti precum receptorii canabinoizi care afecteaza puterea de conexiune dintre neuroni. Dupa cum a explicat Andrés Ozaita, responsabil al studiului, “am observat cum canabinoidele precum THC activeaza in hipocampus, o zona a creierului implicata in memorie si in invatare, procese specifice care implica sintetizarea noilor proteine din neuroni.

Pe de alta parte, activarea acestor procese care provoaca deficite cognitive depind esential de interactiunea dintre THC cu receptorii pentru canabinoide localizati intr-un anumit tip de neuroni in cadrul hipocampusului”.
Autorii au descoperit, de asemenea, ca inhibarea acestor procese de semnalizare celulara cu autorul rapamicinei, un medicament folosit pentru a preveni respingerea unui organ dupa transplant, evita amnezia indusa de THC la soareci.

Potrivit lui Ozaita “studiul arata rolul pe care il pot avea canabinoidele endogene in modularea anumitor procese legate de intarirea memoriei la nivel fiziologic”. Posibilele aplicatii ale studiului vor fi legate, pe de-o parte, de proiectarea de strategii terapeutice care sa evite efectele daunatoare ale canabisului asupra proceselor cognitive.

Iar, pe de alta parte având in vedere ca exista un tip de receptori pentru canabinoide responsabil al efectelor daunatoare asupra memoriei precum THC, o alta posibila aplicare ar fi fabricarea de molecule selective care sa aiba o activitate mai mica asupra acestui tip concret de receptori pentru canabinoizi.

La rândul sau, José Antonio Ramos profesor la Departamentul de Biochimica si Biologie Moleculara la Universidad Complutense din Madrid (UMC) si presedinte al Asociatiei Spaniole de Cercetare a Canabonoidelor a subliniat ca descoperirea mecanismului molecular care explica pierderea memoriei provocat de consumul de canabis ar putea ajuta la gasirea de terapii paliative pentru maladiile caracterizate prin pierderea memoriei, precum Alzheimer.

Potrivit expertului, aceasta descoperire ar putea duce in viitor, cu ajutorul derivatelor opuse, la ameliorarea memoriei in astfel de patologii si la aplicarea de tratamente paliative. În acest sens, el a subliniat ca exista si “un aspect pozitiv”, deoarece “la fel cum acest compus actioneaza negativ asupra memoriei si alti compsi derivati din canabinoizi, opusi lui delta 9 THC, pot fi benefici pentru memorie”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.