Fermierii francezi varsă 3 tone de lapte şi o tonă de bălegar în interiorul băncii Credit Agricole

APLI, un sindicat al fermierilor francezi, a anuntat joi (17 septembrie 2009) ca a varsat trei tone de lapte si o tona de balegar in interiorul sucursalei bancii Credit Agricole din orasul Boen-sur-Lignon pentru a protesta fata de modul in care bancile obtin profituri mai ridicate decât fermierii, transmite AP.

Thierry Derory, unul din participantii la actiunea de joi, a declarat ca actiunea este menita “sa denunte modul in care bancile se imbogatesc pe spinarea taranilor saraciti”. Sindicatul sustine ca fermierii din aceasta zona muntoasa nu sunt platiti suficient pentru laptele lor, obtinut in conditii dificile. Ei nu au precizat care este vina bancii, desi Credit Agricole este principalul creditor rural din Franta.

Fermierii europeni protesteaza deoarece sectorul laptelui din Europa traverseaza o criza fara precedent in conditiile in care preturile au scazut atât de mult incât producatorii sustin ca nu isi mai pot acoperi costurile.
Comisia Europeana a prezentat, joi, un nou set de masuri pentru a-i ajuta pe producatorii de lapte din Uniunea Europeana pe termen scurt, mediu, si lung, in ideea de a permite revenirea preturilor si a relaxa prevederile pentru a finanta restructurarea acestui sector.

Potrivit pachetului de masuri, prezentat joi de Comisarul european pentru Agricultura, Mariann Fischer Boel in fata Parlamentului European, in urmatoarele saptamâni Comisia va propune modificarea conditiilor in care statele membre pot impune penalitati in cazul depasirii cotelor de productie.

Concret, guvernele vor fi autorizate sa preleveze penalitati de la fermierii care depasesc cotele lor individuale, chiar daca la nivel national cota de productie nu este depasita. Aceste penalitati ar urma sa fie colectate si vor putea fi utilizate pentru restructurarea sectorului.

Pe termen lung, Mariann Fischer Boel propune ca pretul laptelui sa fie stabilit cu prilejul unor negocieri intre producatorii individuali si industria laptelui. Trebuie sa “utilizam relatii contractuale intre producatorii si industria laptelui pentru a echilibra mai bine oferta si cererea pe piata”, a declarat Mariann Fischer Boel.

În plus, pâna la finele acestui an, Comisia va prezenta un raport initial cu privire la ancheta sa in rândul lantului de distributie din sectorul alimentar si al laptelui precum si cu privire la posibilitatea infiintarii unei piete futures a lactatelor in Europa.

În schimb, Mariann Fischer Boel a respins ideea de a reveni asupra deciziei de a elimina, in timp, sistemul cotelor de productie si nici asupra celei de majorare progresiva a cotelor in urmatorii ani, inainte de eliminarea lor completa in 2015.
“Începem sa vedem lumina de la capatul tunelului. De acea sunt hotarâta sa nu revin la vechile metode care ar afecta sectorul laptelui pe termen lung”, a subliniat Mariann Fischer Boel.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.