„Iarba elefantului” i-ar putea încălzi pe suceveni

Lunca râului Suceava ar putea avea in viitorul apropiat plantatii cu “iarba elefantului” (Miscanthus), un combustibil eficient pentru o centrala termica pe care o societate din Austria vrea sa o construiasca in municipiul resedinta de judet.

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat joi (17 septembrie 2009) ca firma austriaca Kelog intentioneaza sa construiasca o centrala termica pe baza de biomasa, in municipiul Suceava.

Flutur a spus ca a avut deja discutii preliminare cu reprezentantii Kelog, acestia urmând sa se intâlneasca si cu primarul Sucevei, Ion Lungu. Potrivit presedintelui CJ Suceava, in cazul realizarii investitiei, pretul gigacaloriei ar putea fi de 4 – 5 ori mai mic decât in prezent. Firma austriaca foloseste ca materie prima lemnul marunt si deseuri de natura vegetala.

Totodata, centrala propusa de Kelog poate fi alimentata si cu o planta energetica numita Miscanthus sau iarba elefantului. Flutur a precizat ca planta se cultiva in luncile râurilor, iar productia este de aproximativ 20 de tone la hectar, adica echivalentul a 7 – 8 tone de combustibil lichid.

În primavara acestui an, o alta compania austriaca “Holzindustrie Schweighofer” a pus in functiune, pe platforma industriala din Radauti, cea mai mare centrala de cogenerare electrotermica de biomasa din România. Centrala foloseste ca materie prima coaja de copac si alte parti neutilizabile din obtinerea de cherestea.

Citește și
2 Comentarii
 1. maryo spune

  Ma numesc Marius ,sunt din prahova si mar interesa o investitie in acest domeniu,,iarba elefantului,, problema mea este :
  de unde pot cumpara seminte
  unde pot vinde aceasta planta dupa recoltare
  cum o pot procesa eu sau de unde pot cumpara utilasul necesar ptr procesarea plantei
  va multumesc anticipat tuturor care ma pot ajuta cu o informatie
  marius

 2. maryo spune

  adresa mea este [email protected]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.