Misterul câinelui-alpinist de pe Everest

0

Nu este pentru prima data când unii alpinisti au povestit ca au vazut un câine urcând pe vârful Everest din Muntii Himalaya. Relatarea lor a fost luata intotdeauna drept o legenda, similara celei legate de omul zapezilor, Yeti.

Cu toate acestea, alpinisti de renume, printre care si italieni, au dat asigurari ca, intr-adevar, un câine fara stapân cutreiera din când in când printre taberele aflate la cea mai mare inaltime pe Everest, informeaza La Repubblica. Acum, aceasta istorie nu mai este o legenda, ci o realitate.

Câinele exista cu adevarat si a dovedit ca are abilitati de catarare la fel ca alpinistii care urca muntele cel mai inalt din lume. El a fost fotografiat de alpinistul Iuri Pritzker, care a urcat anul acesta pe Everest, in luna mai, si care a postat imaginile ascensiunii sale, pe propriul blog, printre ele numarându-se si catararile câinelui-alpinist.

Câinele a fost fotografiat in timp ce traversa Icefall, portiunea de perete care duce la tabara 1 si care este considerata una dintre cele mai dificile si periculoase ale ascensiunii. Într-adevar, crevase enorme se interpun pe drumul complex pe ghetar, iar ele sunt in general depasite cu ajutorul unor scari, care se amplaseaza intre cele doua margini ale crevaselor.

Apoi, alpinistii se prind de o coarda de siguranta care, in caz de cadere, ii impiedica sa alunece in interiorul crevasei. Ei bine, câinele a invatat sa treaca peste astfel de scari fara ca nimeni sa-l fi invatat sa faca acest lucru. O fotografie il arata putin temator si incordat.

Este posibil sa fi fost infricosat de adâncimea crevasei de dedesubt, dar, intr-o a doua fotografie, pare deja sigur pe sine si se aventureaza fara frica pentru a strabate o strabate.
Ramâne un mister al cui este câinele, fiind posibil sa fi venit in tabara de la baza impreuna cu serpasii sau pur si simplu traieste la poalele muntelui iar atunci când acesta este animat de alpinisti urca si el pentru a respira aerul celor 8.000 de metri.

Cert este ca a ajuns pâna la 6.400 de metri unde a scotocit apoi printre corturi in cautarea unor resturi alimentare, dar ce s-a mai intâmplat cu el ramâne iarasi un mister.
Mai sus de aceasta altitudine nu a fost vazut, desi nu e obligatoriu ca el sa fi urmat neaparat drumul alpinistilor pentru a-si continua ascensiunea. Poate ca a fost suficienta putina ciocolata si vreo bucata de brânza pentru a le lasa oamenilor satisfactia de a urca pâna in vârf unde, printre altele, nu exista ciocolata pentru nimeni.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.