Nemţenii au cele mai mici salarii din Moldova

– Judetul Neamt, unul dintre cele mai sarace judete ale Regiunii Nord Est si implicit ale României, este si unul în care salariatii sunt cel mai prost platiti.

– Retributiile pe care le-au primit în luna iulie a acestui an, se situeaza sub nivelul celorlalte judete din Moldova, Neamtul înregistrând cel mai mic salariu mediu înaintea judetului Botosani.

Potrivit datelor statistice, judetul Neamt este penultimul judet din Regiunea Nord Est în ceea ce priveste retributiile salariatilor. Clasamentul a fost realizat pe baza lefurilor medii nete întregistrate în domeniile principale de activitate si anume: agricultura, silvicultura, piscicultura, industrie, comert si servicii.

În luna iulie, în judetul Neamt a fost înregistrat un salariu mediu de 1.029 de lei. Cel mai profitabil judet din punct de vedere al salariului mediu este Bacaul cu 1.343 de lei. Urmeaza judetele Iasi cu 1.320 lei, Vaslui – 1.080 lei, Suceava – 1.046 lei si Botosani – 1.023 lei.

La polul opus, în topul celor mai bine platiti salariati se afla cei din Bucuresti, unde salariul mediu a fost, în luna iulie, de 1.890 lei, urmat de Ilfov cu 1.614 lei si de Gorj cu 1.485 lei. Judetul Maramures este ultimul din acest clasament, salariul mediu în acest judet situându-se la 963 de lei, de doua ori mai mic decât cel înregistrat în Capitala.

Puterea economica a judetului Neamt a scazut odata cu industria dar si cu celelalte domenii producatoare. Marile fabrici si-au restrâns activitatea pâna în momentul în care au ajuns la faliment. În schimb, comertul si prestarile de servicii sunt domeniile cele mai cautate atât la înfiintarea unei societati cât si la cautarea unei slujbe. Nici agricultura nu are sorti de izbânda în Neamt atâta timp cât taranii renunta la lucratul pamântului din cauza lipsei de bani.

Paradoxal, anul 2008 a fost unul dintre cei mai buni ani, pentru agentii economici nemteni, putini ajungând în situatia de a intra în procedura de insolventa. Potrivit Coface România, judetul Neamt a înregistrat, anul trecut, o evolutie favorabila în ceea ce priveste locul ocupat în clasamentul judetelelor cu cele mai multe firme aflate în insolventa.

Sursa: Realitatea Media

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.