Peste 150 de proiecte depuse în prima etapă a Programului “Casa Verde”

În prima sesiune dedicata Programului “Casa Verde” au fost depuse 151 de proiecte, care se afla, la ora actuala, in analiza comisiei de evaluare, si a caror valoare se ridica la circa 100 de milioane de euro, potrivit ultimei evaluari raportata de Ministerul Mediului.

Aceasta evaluare a fost prezentata de ministrul Nicolae Nemirschi, la finele lunii august, in urma solicitarii presedintelui Comisiei de administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Camera Deputatilor (CAPATEE), Sulfina Barbu.

În replica, sefa CAPATEE a afirmat ca, din punctul sau de vedere, raspunsul ministrului “arata ca o incercare disperata de a intoarce din condei raspunsuri, care de altfel erau destul de simple”.
“Singura data clara pe care o prezinta Ministerul este numarul de proiecte de la programul Casa Verde, despre care, insa, recunoaste subtil ca “sunt in evaluare”, adica nu se stie câte vor fi aprobate”, a afirmat deputatul PNL.

În tot acest timp, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) a anuntat, miercuri, ca va urgenta procedurile de avizare a proiectelor depuse in cadrul programului “Casa Verde”, finantat de Administratia Fondului de Mediu (AFM). “Sprijinim si incurajam tot ce inseamna investitie verde.

Din punctul nostru de vedere, toate proiectele depuse in cadrul programului “Casa Verde” vor primi avizele si autorizatiile cu maxima viteza pentru ca investitiile sa porneasca foarte repede”, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, la Tulcea, presedintele ANPM, Mihail Fâca. Si Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii incearca sa atraga finantari prin programul “Casa Verde” pentru diferite obiective din Delta.

Tot in tara, de data aceasta la Târgu Mures, consiliul local a anuntat ca a inaintat la Ministerul Mediului documentatia pentru inlocuirea si completarea sistemelor care folosesc energia conventionala, cu sisteme care folosesc energii neconventionale, respectiv radiatia solara.
Sefa Serviciului Strategii si Programe Economice din cadrul Primariei Târgu Mures, Dana Ijac, a spus ca proiectul depus in cadrul Programului “Casa verde”, derulat de Ministerul Mediului prin intermediul AFM, are o valoare de 5 milioane de lei si presupune montarea unor panouri solare pe mai multe cladiri din municipiu.

Dana Ijac a precizat ca, potrivit proiectului, 12 cladiri din municipiu vor fi dotate cu panouri solare, printre acestea regasindu-se internate scolare, centrul social si Casa de Cultura a Tineretului.
Oficialii Primariei Târgu Mures spera ca, pâna la sfârsitul anului, sa se semneze contractul de finantare, urmând ca proiectul sa fie materializat in vara anului viitor. Prin utilizarea energiei verzi municipalitatea spera in reducerea semnificativa a costurilor energiei conventionale, cu pâna la 30%.

Joi (17 septembrie 2009) Consiliul Român pentru Cladiri Verzi (Romania Green Building Council – RoGBC), impreuna cu WWF Programul Dunare-Carpati România, Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) si Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC) au semnat o scrisoare de pozitie privind masurile care ar trebui luate pentru a incuraja eficienta energetica.

Documentul, intitulat “România si politicile privind schimbarile climatice – Stimuli economici din directionarea catre o economie verde” atrage atentia asupra oportunitatilor economice asociate cu implementarea politicilor de mediu, in special in domeniul constructiilor. Potrivit unui studiu intocmit de RoGBC, prin utilizarea tehnologiilor inovative poate fi redus consumul de energie in cladiri, atât in cele noi cât si in cele existente, cu 30-50%, fara a fi necesare investitii initiale semnificative.

“Casa Verde” reprezinta un program de inlocuire sau completare a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme ecologice de incalzire, care utilizeaza energie alternativa (solara, eoliana, fotovoltaica, etc.) ce va costa, in acest an, 310 milioane lei (circa 75 milioane euro). Potrivit Ministerului Mediului, programul se va derula in doua etape, iar finantarea se va face din Fondul de Mediu.

Ghidul privind utilizarea si implementarea sistemelor de energie alternativa a fost publicat, luni, 18 mai, in Monitorul Oficial. Subventia ce va fi alocata fiecarui proiect din suma colectata la Fondul de Mediu pentru taxa auto, este de 80% din valoarea totala, in care este inclusa atât racordarea la sistemul termic, cât si TVA-ul. Finantarea nu trebuie sa depaseasca anumite limite.

Aceasta porneste de la maximum patru milioane lei pentru administratiile locale care deservesc orase sau municipii de peste 100.000 de locuitori si ajunge pâna la 500.000 lei pentru cele cu sub 3.000 de locuitori. Ghidul conceput de Ministerul Mediului se adreseaza autoritatilor administrativ-teritoriale si autoritatilor locale care au in gestiune unitati de invatamânt, camine de batrâni etc, dar si asociatiilor de proprietari.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.