EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Pittsburg, oraşul care va găzdui summitul G20

0

Având o economie bazata pe energia verde si tehnologie, Pittsburgh (statul Pennsylvania), orasul care va gazdui G20, a lasat in spate trecutul industrial, devenind un exemplu privind modul in care vede Barack Obama America sa.

Centrul de conferinte David Lawrence, (Convention Center, pe fluviul Allegheny), unde se va organiza summitul din intervalul 24-25 septembrie, protejeaza mediul ambiant si face economie de energie, de la materiale si pâna la instalatii. Construit in 2003 in partea cea mai veche a orasului, a primit certificatul de aur in clasificarea asa-numitelor cladiri verzi, scrie revista italiana L’Espresso.

“David Lawrence” a fost ridicat pe ceea ce se numeste un “brownfield”, un teren care gazduia o instalatie industriala. Orasul Pittsburgh a fost masiv caracterizat de prezenta industriei otelului, cu tot ceea ce inseamna ea in termeni de degradare a mediului si poluare. Acum, pe locul unde se aflau cosuri si furnale se ridica o cladire care a primit certificatul cel mai important pentru o cladire verde.

Pe lânga sistemul de constructie care a dus la economisirea a 40% otel in structurile care sustin acoperisul, pe lânga faptul ca s-a reusit reciclarea a 96% din materialul rezultat din demolarea edificiului precedent, sistemele de apa, lumina si conditionare ale noului Convention Center duc la economii de apa nepotabila de aproximativ 50%, potabila de 75% si electricitate de 35%.

Summitul G20 va avea loc prin urmare sub emblema economiei verzi, in deplin acord cu legea semnata de Obama la 17 februarie, prin care a fost alocata suma totala de 78,6 miliarde de dolari pentru: energii curate (32,8 miliarde), economii energetice (26,85 miliarde) si transporturi (18,95 miliarde).

“Primul telefon de la Casa Alba a fost pentru a ne intreba daca suntem in masura sa gazduim G20”, a relatat primarul orasului Pittsburgh, Luke Ravenstahl, care a precizat: “Noi am raspuns pozitiv chiar daca stiam ca existau alte trei sau patru orase ca alternativa”. Printre acestea, Denver, Seattle, Portland si Chicago.

Pittsburgh putea insa sa fie prezentat drept unul dintre orasele cele mai verzi din SUA. Potrivit datelor furnizate de Leed (The Leadership in Energy and Environmental Design) orasul are in prezent 33 de edificii verzi pe o suprafata totala de un milion de metri patrati care li s-a rezervat, precum centrul de conferinte Lawrence.

În plus, statul Pennsylvania se afla pe locul doi in clasificarea federala ca numar de cladiri verzi, pe un total de trei milioane si jumatate de metri patrati. Pâna nu cu multe decenii in urma cei care soseau la Pittsburgh remarcau imediat faptul ca cerul era de culoare rosiatica si chiar când era senin albastrul era intunecat de coloane dense de fum si vapori. Era reprezentarea vizuala a situatiei care a caracterizat prima etapa a dezvoltarii industriale a orasului: industria otelului.

Au urmat apoi crizele provocate de concurenta producatorilor straini, de prabusirea cererii si de slabiciunea datorata monoproductiei. Astazi, otelul reprezinta mai putin de 10% din PIB-ul orasului. Economia se bazeaza pe tehnologie, banci, sanatate, universitati – exista trei, cea care a luat numele orasului, Carnegie Mellon si Duquesne.

“Acest lucru ne-a permis sa infruntam criza economica si recesiunea nutrind ingrijorari mai mici privind tesutul social”, a afirmat primarul Ravenstahl, indicând doua date pentru a-si sustine teza. Prima: somajul din Pittsburgh este cu 2% sub media nationala care a atins la sfârsitul lui iulie 10%. A doua: orasul este unul dintre centrele in care au avut loc mai putine sechestrari de case pe motiv de insolvabilitate a proprietarilor si in care preturile imobilelor nu s-au prabusit ca in alte parti.

Nu se stie cât vor reusi cei 20 de mai mari ai lumii sa vada din acest oras in cele doua zile ale summitului in care se va discuta inca o data despre criza, masurile necesare pentru a iesi din ea si regulile comune de care are nevoie lumea pentru a evita o alta experienta pe care tarile bogate si mai putin bogate o traiesc inca. Desigur ca punctul forte va fi cel al cladirilor verzi, cea mai frumoasa fiind Phipps Conservatory, edificiu victorian care gazduieste gradina botanica.

A fost complet restaurata, urmând directivele Leed. Aici, Barack si Michelle Obama ii vor primi pe presedinti, premieri si ministri pentru cina oficiala de deschidere a summitului G20. Pentru Primele Doamne este prevazuta si o vizita a muzeului dedicat celui mai anarhic si faimos fiu al orasului, emblema pop art, Andy Warhol.

Potrivit unui studiu al Global Insight 2008, Pittsburgh si zona sa metropolitana vor cunoaste o crestere a locurilor de munca ale economiei verzi. Estimarile vorbesc de 76.000 de noi locuri. O dovada sunt anunturile a 3 companii care au ales Pennsylvania pentru a deschide noi sedii: EverPower Wind Holdings, specializata in construirea de instalatii de producere a energiei eoliene, Plextronicns si Solar Power, care fabrica panouri solare.

Pittsburgh pare sa fi reparcurs drumul fiului sau cel mai faimos, Andy Warhol, care amintea ca la inceputul carierei sale imbraca intotdeauna o scurta din piele, in timp ce atunci când au venit celebritatea si succesul prefera un smoching. Acelasi lucru este valabil si pentru Pittsburgh: pe vremea primei revolutii industriale haina sa era smogul iar astazi, in era Obama, este aerul curat.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.