Programul „Prima Casă” – joaca de-a dosare şi bani pierduţi

Programul guvernamental “Prima Casa”, lansat in urma cu mai bine de doua luni, da nastere in continuare la controverse si polemici intre autoritatile implicate in derularea sa si beneficiari, cei carora li se adreseaza.

Daca cei de la Fondul National de Garantare ofera cifre care par incurajatoare in ceea ce priveste succesul si impactul programului in rândul celor carora li se adreseaza, beneficiarii acestuia, familiile tinere aflate in cautarea achizitionarii unei case, acuza birocratia si mersul lent al procedurilor prin care trebuie sa treaca un dosar pâna la aprobare.

Asta, in conditiile in care, unii sustin ca au pierdut sau sunt pe cale sa piarda avansul oferit vânzatorilor care nu mai sunt dispusi sa accepte prelungirea termenelor pâna la care vor primi banii ceruti.
Potrivit Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), mai mult de doua treimi (69%) din locuintele pentru care s-au solicitat pâna in prezent credite prin “Prima Casa” sunt in Bucuresti sau Ilfov, restul in provincie, cele mai multe in Cluj, Timis si Constanta.

Din suma de un miliard de euro alocata de Guvern pentru intreg programul “Prima casa”, FNGCIMM a consumat 12,5%, existând rezerve financiare pentru a continua garantarea de credite ipotecare inca zece luni, potrivit directorului executiv al Fondului, Vasile Coman.

“Am pornit de la premisa ca vom aviza cel mult 50-80 de solicitari pe zi, am ajuns la 200 de dosare procesate zilnic, dar pentru ca n-am consumat decât 12,5% din plafonul garantiilor, chiar si in actualul ritm de avizare vom avea sume suficiente pentru a continua activitatea inca 10 luni.
Este gresit sa se spuna ca nu vor mai fi bani dupa alegerile prezidentiale”, a subliniat directorul executiv al FNGCIMM. Exista insa si judete unde nu s-a contractat niciun credit prin intermediul acestui program, situatia la nivelul tarii fiind una neuniforma.

Cluj

Programul “Prima Casa” a avut un impact puternic in Cluj-Napoca, primul credit fiind acordat de Banca Transilvania (BT) chiar in acest oras, a declarat directorul de Marketing si Comunicare al BT, Anca Rarau.

“În prezent, pentru acest program Banca Transilvania are peste 107 clienti in regiune, cu dosare aflate in diverse stadii de solutionare. Valoare totala a acestor credite este de 4,2 milioane de euro, iar 80% dintre tinerii clienti au vârsta de pâna la 35 ani”, a aratat reprezentantul bancii. Anca Rarau mai spune ca “programul este de succes, cu avantaje atât pentru clienti, cât si pentru dezvoltatorii imobiliari”.

“Tocmai faptul ca programul a fost guvernamental a dat mai multa forta si anvergura acestei initiative. Nu exista inconveniente in ceea ce priveste salariile mici, tocmai datorita costurilor mici ale creditului.

Practic, o familie cu salariul mediu pe economie poate accesa un astfel de credit, bineinteles daca nu era supraindatorata deja cu alte credite”, a precizat directorul de Marketing si Comunicare.

Potrivit acestuia, BT s-a aliniat la cerintele programului Euribor+4pp (European Interbank Offered Rate/Euribor si este un indice de referinta independent, recunoscut international reprezentând rata dobânzii minime sau de baza comunicata de Banca Centrala Europeana pentru creditele acordate in euro de catre o banca de prim rang unei alte banci de prim rang, n.r.), respectiv Robor (indicele de dobânda al pietei monetare de la Bucuresti, n.r.) + 2,5pp, si a venit cu o oferta de Euribor 3M + 4,00 pp, respectiv Robor 3M + 0 pp si un comision lunar de gestiune de 0,2%. Anualizat, comisionul este de este 2,4%.

Fondul National de Garantare a Creditelor (FNGC) a transmis bancilor decizii si contracte de garantare pentru 1.950 de beneficiari ai programului Prima Casa. BRD conduce in topul bancilor cu 52% din suma garantata, BCR are 22,6%, iar Banca Transilvania – 10%.
Potrivit FNGC, din totalul cererilor de garantii, 69% sunt pentru achizitii in Bucuresti si judetul Ilfov, pe urmatoarele pozitii aflându-se judetele Cluj, Timis si Iasi.

Tulcea

Primele contracte din Tulcea in cadrul programului guvernamental “Prima casa” se vor incheia luna aceasta. Directorul societatii de constructii Coral SRL, Cornel Georgescu, a declarat ca pentru 3 din cele sase imobile scoase la vânzare in cadrul programului guvernamental “Prima casa” contractele sunt in curs de incheiere.
“Este vorba de tineri care au indeplinit conditiile pentru accesarea acestui program si intentionam sa includem in program si alte locuinte care vor fi construite prin proiectele noastre imobiliare”, a afirmat directorul Cornel Georgescu.

Apartamentele care se vor vinde in cadrul programului guvernamental se afla in apropiere de centrul orasului, sunt de câte doua camere, preturile acestora fiind de circa 60.000 de euro.
În ceea ce priveste programul “Prima casa”, inca de a anuntul acestuia agentiile imobiliare din Tulcea au fost asaltate de persoane interesate in cumpararea unei locuinte.

“Am inregistrat un aflux foarte mare de potentiali clienti atunci când s-a anuntat programul “Prima casa” insa foarte putine din intentii s-au materializat. Si asta din cauza conditiilor impuse de banci, dar si din cauza intârzierilor foarte mari in aprobarea dosarelor, potrivit clientilor nostri”, a declarat directorul unei agentii imobiliare din Tulcea, Dan Dragan.
De altfel, potrivit sursei, in momentul de fata piata imobiliara continua sa fie blocata, nici macar inchirierea apartamentelor nemafiind o afacere avantajoasa pentru proprietari.

Caras-Severin

Desi numarul cererilor pentru o locuinta la Resita este de circa 3.000, nimeni nu a fost interesat, pâna acum, de programul guvernamental “Prima casa”. Din cei inscrisi pe listele Primariei Resita, care doresc sa obtina o locuinta, doar 21 de familii indeplinesc criteriile cerute de acest program. Dintre toti, insa, niciunul nu este interesat de programul guvernamental si nu doresc sa acceseze credite in acest sens.

Satu Mare

Programul Prima Casa a insuflat optimism pe piata imobiliara din Satu Mare, chiar daca acesta se deruleaza destul de greu. Directorul de marketing al SC Davilas, Cristian Budau, o firma care dezvolta un proiect imobiliar de peste 100 de locuinte in apropiere de Satu Mare, a declarat ca program a insuflat optimism pe piata, lumea fiind destul de interesata de cererea de pe piata, comparativ cu perioada de la inceputul anului.

Principala problema a programului este faptul ca banca finantatoare face doua studii ale dosarelor celor interesati. Astfel prima data se verifica dosarele inainte de inceperea investitiei, iar a doua verificare are loc dupa aproximativ 6 luni, când locuinta este finalizata. Daca la ultima verificare banca nu mai accepta finantarea proiectului, constructorul ramâne cu locuinta pregatita.

Potrivit acestuia, aproximativ 60% din cei interesati de locuinte in cartierul Davilas doresc sa aplice prin programul “Prima Casa”, insa decocamdata nimeni nu a reusit acest lucru. Cristian Budau sustine ca la Satu Mare nu au urcat preturile ca in Bucuresti ci s-au stabilizat, fata de luna februarie 2009 fiind cu 30% mai multi clienti interesati de achizitia unei locuinte.

În noul cartier Davilas de la Dorolt, pretul unei case noi tip Tineret incepe de la 29.000 de euro, cladirea având 100 mp, o terasa de 30 mp si 5 ari de teren. Locuintele sunt finisate in exterior, noii proprietari trebuind sa mai investeasca in jur de 10.000 de euro in amenajarile interioare. Acestea sunt cele mai cautate.

Arad

La Arad s-a realizat prima tranzactie imobiliara prin Credit ipotecar garantat de Guvern, in cadrul programului “Prima Casa”, beneficiara fiind o tânara angajata in cadrul Inspectoratului Judetean de Jandarmi Arad, finantarea fiind obtinuta de la BCR – sucursala Arad, tranzactia fiind intermediata prin Agentia imobiliara “Prosper” SRL Arad.

Potrivit datelor furnizate de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara, primul proprietar a vândut noului proprietar, contractant al unui credit ipotecar, un apartament cu 2 camere, prin intermediul unei Procuri Notariale acordate catre Marius Salajan, reprezentantul Agentiei “Prosper Imobiliar” SRL din Arad.

“Tranzactia intermediata prin agentia “Prosper” a parcurs toate etapele, de la antecontract, evaluare, dosare bancare si furcile caudine ale documentelor Fondului de Garantare (FGCIMM) si pâna la finalizarea Contractului Notarial propriu-zis, in termen de aproximativ de 45 zile, antecontractul semnându-se la data de 24 iunie a.c., banii fiind virati in contul vânzatorului”, a declarat Marius Salajan, directorul Agentiei “Prosper Imobiliar” SRL din Arad.
El a adaugat insa ca exista alte multe dosare aflate in stare de blocaj din cauza documentatiei stufoase care trebuie completata de solicitant.

Vâlcea

Programul “Prima Casa” este unul pozitiv dar nu esential, considera unele agentii imobiliare din municipiul resedinta de judet. “Exista o oarecare agitatie pe piata imobiliara de când cu acest program Prima Casa. Cam fiecare agent are in jur de 2-3 cereri pe saptamâna. La Râmnicu Vâlcea, as putea spune ca se misca ceva dar nu de putere, eu personal am rezolvat cam in medie 2 cazuri pe saptamâna.

Colaboram bine aici cu Banca Transilvania si BRD”, spune Marius Statescu, agent imobiliar la una dintre cele mai mari agentii din judet. Tot el precizeaza ca optiunile clientilor nu sunt orientate spre calitate ci mai degraba functie de pret. “Bugetul pe care il are la dispozitie clientul, este cel care decide.

Si de obicei se limiteaza la pretul cel mai mic, insemnând orientarea clientului catre apartamente cu 2 camere, in medie si in blocurile vechi”, afirma Statescu. Acelasi punct de vedere il exprima si Felicia Tabârca, director adjunct la Banca Transilvania filiala Vâlcea. “Noi suntem in acest program de doua saptamâni.

Avem cam 3, 4 cereri pe saptamâna. Exclus case. Lumea se orienteaza spre apartamente ieftine, categoria clientilor este nivel mediu de salarizare, tineri licentiati cu un salariu putin peste mediu net.
Nu se cauta calitatea sau apartamente sau case in ansambluri rezidentiale”. Pe de alta parte, Marian Popescu, analist economic, presedintele Asociatiei Generale a Economistilor din România (AGER) Vâlcea, declara ca programul “Prima Casa”, este din start un esec.

“Stateam si ma uitam de-a dreptul stupefiat atunci când il vedem pe premier cum il prezenta si imi spuneam ca acesti oameni nu au simtul realitatii. Câti tineri proaspat licentiati au posibilitatea de a da o rata de 280 – 300 de euro. Ma gândesc aici la profesorii debutanti, la medicii rezidenti al caror salariu atât este. E un esec. Sincer este mult mai realist programul ANL”, spune Popescu.

Tot el mai adauga ca nu va duce la o dezvoltare a sistemului de constructii noi, ci poate intr-o oarecare masura va stimula cresterea din nou fara argument a preturilor la apartamentele din blocurile vechi. Pe de alta parte in opinia lui Crinu Popescu, dezvoltator imobilar, programul “Prima Casa” este in proportie de 70%, un program bun.

“Eu am reusit sa vând câteva apartamente in blocuri noi la preturi eu spun decente raportate la calitatea lucrarii, prin programul Prima Casa. Însa obiectia mea se refera la drumul stufos pentru actele premergatoare.
Clientul este destul de invartit, ba de banci care cer nu stiu câte zeci de acte, ba de fondul de garantare. O rata de 295 -300 de euro, nu mi se pare asa de mare, din punctul meu de vedere. Eu lucrez direct cu bancile si pot spune ca e un inceput bun acest proiect intr-o piata care pur si simplu inghetase”, sustine Popescu.

Citește și
2 Comentarii
  1. Vasi spune

    Arad,
    RECOMANDARE: Nu va faceti de lucru cu agentia Prosper Imobiliar din Arad, sau cu gunoiul de Marius Salajan…. riscati sa ramaneti fara banii dati in avans, sau mai rau

  2. Ioana spune

    Buna. Ati avut si dumneavoastra probleme cu Salajan?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.