Spitalul vechi din Roman, un monument al discordiei

Clădire reprezentativă pentru centrul orasului si un spatiu care, dacă, în cele din urmă va fi pus în valoare, indiferent de destinatie, ar putea fi un simbol, fostul Spital Vechi din Roman are o soartă incertă.

Imobilul din imediata vecinătate a Bisericii „Precista Mare“ stă în picioare din 1884, însă nu se stie pentru cît timp, în conditiile în care orice s-ar putea face pentru consolidarea sau reabilitarea lui s-a „blocat la mantinelă“, în justitie.

Fostul spital, dezafectat în urmă cu cîtiva ani, precum si terenul aferent sînt proprietatea Arhiepiscopiei Romanului, însă a intervenit un contract comercial prin care a fost concesionat către complexul hotelier din apropiere, pe 99 de ani.

Cum si de ce s-a întîmplat asta este greu de stabilit în conditiile în care, la scurt timp, mai marii Bisericii au contestat decizia luată la nivelul parohiei ce gestiona spatiile si s-a ajuns la instantă. Au fost, asa cum era de asteptat, mutări de preoti si alte discutii de „bucătărie interna“ ale clericilor, deocamdată singura „victimă“ fiind însăsi clădirea.

Imobilul a început să se degradeze în ritm accelerat
, riscînd să cadă chiar la un cutremur mai serios.

Pînă una alta, un alt simbol al Romanului stă în paragină, desi este clasificat ca si monument, nimeni, parcă, nevrînd sau neputînd să facă, eventual, ceva. Nu trebuie uitată, însă, mostenirea ridicată în picioare de înaintasii care au clădit orasul.

Clădirea actuală a Spitalului Vechi a fost ridicată în perioada 1872-1884, pe locul unde domnitorul Constantin Cehan Racovită înfiintase o bolnită care apartinea de Biserica „Precista Mare“.

Sursa: Monitorul de Neamt

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.