Centrala nucleară de la Belene, piesa-cheie în “marele joc” energetic dintre Rusia şi UE

Tema principala a discutiilor purtate joi, 17 septembrie, la Sofia, intre ministrul rus al energiei, Serghei Smatko, si omologul sau bulgar, Traiko Traikov, a fost soarta planificatei centrale nucleare de la Belene, pe care fostul guvern socialist a sustinut-o puternic, semnând un contract de constructie cu compania ruseasca Atomstroiexport, noteaza cotidianul american The Wall Street Journal.

În prezent insa, Traikov da inapoi, sustinând ca este posibil ca Bulgaria sa nu doreasca sa finanteze partea sa de 51 la suta din proiect, unul dintre motive fiind ca, in momentul de fata costurile au ajuns la aproape 10 miliarde de euro de la 4 miliarde la inceputul anului trecut. Potrivit presei locale, Smatko s-ar putea oferi sa preia din costuri.

În conditiile in care Bulgaria nu are nevoie de electricitate suplimentara pentru consumul intern, noul guvern de la Sofia insista ca proiectul Belene trebuie privind exclusiv in termeni economici. O centrala nucleara similara a produs 100 de milioane de euro anul trecut, ceea ce inseamna o rata a rentabilitatii capitalului de 1%.

În pofida acestui profit mic, Rusia este interesata de finantarea proiectului. Mai presus de toate, Moscova doreste ca Bulgaria sa ramâna apropiata de proiectul sau de gazoduct, South Stream, menit sa rivalizeze cu proiectul Nabucco, sprijinit de Uniunea Europeana (UE), care tranziteaza Turcia si România.

În ceea ce priveste Germania, aceasta nu mai pare interesata de proiectul Belene desi compania de utilitati germana RWE urma sa detina o parte importanta in cadrul proiectului. În momentul de fata, Germania ar putea sa reaprinda entuziasmul daca vrea sa faca pe placul Rusiei. Mai mult, compania franceza Areva si cea germana, Siemens, vor beneficia de construirea centralei nucleare de catre compania rusa.

În ceea ce priveste Bulgaria, aceasta este lipsita de fonduri si impinsa catre cea mai puternica contractie bugetara din Europa, in pofida faptului ca este la prima recesiune din acest deceniu.

La scurt timp dupa alegerile din luna iulie, noul ministru de finante, Simeon Djankov a declarat ca exista 80 la suta sanse ca Bulgaria sa renunte la proiectul Belene, iar luna trecuta, noul premier bulgar, Boiko Borisov, a incercat sa dea asigurari oficialilor UE ca politica energetica a Bulgariei intentioneaza sa se sincronizeze cu strategia generala a membrilor blocului comunitar, fara a fi clar ce inseamna acest lucru, comenteaza in final Wall Street Journal.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.