Constantin Niţă: Nu se poate vorbi de revigorare economică până în 2011

Ministrul pentru IMM-uri, Constantin Nita, a declarat vineri (18 septembrie 2009) la Brasov, ca pâna in 2011 nu se va putea vorbi de o revigorare a economiei românesti si nici de o crestere inainte de trimestrul IV al anului 2010.

“Din punctul meu de vedere, nici in alte tari europene situatia nu este mai buna. Caderea economica este cadere economica si se manifesta in toata Uniunea Europeana. Degeaba ai crestere economica de 0,2-0,3 la suta si deficit bugetat de 7,7 la suta, asa cum este cazul Frantei. Oricum, dezechilibrele macroeconomice exista.

Asa cum am mai spus, o revigorare a economiei nu poate sa existe inainte de trimestrul IV a anului 2010, iar de o revigorare economica putem vorbi din anul 2011…

Lucrurile vor continua sa ramâna proaste”, a declarat Nita. Potrivit acestuia, situatia IMM-urilor din România ramâne in continuare dificila, desi ritmul de inchidere al acestora a scazut fata de primele 6 luni ale acestui an când peste 100.000 de societati s-au inchis.
În opinia ministrului, aceasta situatie s-a datorat atât introducerii impozitul minim garantat, cât mai ales caderii substantiale a economiei. Oficialul a deplâns totodata absenta unei politici bancare de sprijinire a intreprinderilor mici si mijlocii.

“Au o politica directionata numai pentru a obtine profit si asa cum era de asteptat un raport al Bancii Europene arata ca bancile cele mai profitabile din aceasta zona sunt cele din România, ceea ce ne arata ca, de fapt, bancile românesti cu capital strain doresc numai sa câstige si nu sa sprijine economia reala.

Din acest punct de vedere exista o mare nemultumire in rândul IMM-urilor”, a spus Nita. Nita a declarat ca saptamâna viitoare va prezenta un pachet legislativ menit sa imbunatateasca mediul de afaceri, compus din Legea patronatelor, care ar urma sa aduca o serie de modificari substantiale fata de ce este in prezent, Legea Holdingurilor, care va reglementa plata taxelor si impozitelor intre Holdinguri, Legea lobby-ului, menita sa permita diminuarea actului de coruptie la nivel guvernamental, parlamentar s.a., sau Legea pentru infiintarea societatilor comerciale si a SRL-urilor cu un capital social de un euro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.