Doar 50% din studenţii ieşeni ajung să susţină licenţa

Universităţile ieşene scot la concurs locuri suficiente pentru a fi admişi aproape toţi candidaţii care se înscriu. Chiar şi la UAIC, cea mai veche universitate din ţară şi recunoscută la nivel naţional intră cine vrea, fără să existe niciun fel de selecţie riguroasă. În total, aici au fost scoase la concurs în acest an 11.945 de locuri pentru studii de licenţă.

După prima sesiune de admitere din iulie, doar aproximativ 660 de studenţi nu au reuşit să prindă un loc la facultate. Cifrele demonstrează că singurul criteriul de selecţie la UAIC pentru a deveni student este posibilitatea de a plăti taxele de şcolarizare.

Noi aplicăm de câţiva ani principiul intră cine vrea, rămâne cine poate. Selecţia studenţilor se face pe parcurs prin evaluare. Pe baza cercetărilor pe care le-am făcut am constatat că din numărul foarte mare de studenţi admişi, doar 50 – 60% ajung să susţină licenţa. Procentajul variază în funcţie de domeniu, la ştiinţele exacte fiind mai mic„, ne-a spus prof. univ. dr. Vasile Işan, rectorul UAIC.

Reprezentanţii UAIC susţin că sunt nevoiţi să şcolarizeze studenţi în masă pentru a-şi rotunji veniturile. “Fondurile alocate de la bugetul public ne obligă să avem cât mai mulţi studenţi. Finanţarea se face pe student şi nu pe complexitatea lor, aşa cum ar trebui. Dacă am veni cu pretenţiile de la Harvard sau Cambrige, am rămâne fără finanţare”, a mai spus Vasile Işan.

Pe locul doi în Iaşi la numărul de locuri scoase la concurs pentru studii de licenţă este Universitatea Tehnică “Gh. Asachi”, unde aproape toţi candidaţii care s-au înscris au avut posibilitatea să prindă un loc la buget sau la taxă.

Principiul „intră cine vrea, rămâne cine poate” se aplică şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa”, unde a fost introdusă o taxă de 5.000 de euro pentru absolvenţii de liceu din UE care nu vor să dea examen.

Unul dintre efectele dramatice ale şcolarizării de studenţi în masă este că piaţa locurilor de muncă nu mai are capacitatea să-i absoarbă. Astfel, mii de absolvenţi devin şomeri.

Sursa: Ziua de Iasi

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.