Exporturile de vin au scăzut cu 11%

România a exportat 5.340,9 de tone de vin in primele 5 luni ale acestui an, in scadere cu aproape 11% fata de perioada similara din 2008, când exporturile au totalizat 5.984,7 tone, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).

Valoarea exporturilor de vin, in perioada mentionata, a fost de 5,58 milioane euro, cu 1,5 milioane euro mai mica decât in primele 5 luni din 2008.
Germania este tara care a importat cel mai mult vin românesc in acest an, aproape jumatate din cantitatea totala exportata (circa 2.563,9 tone), fiind urmata de Bulgaria, cu numai 374,8 tone, si de Danemarca, cu 369,1 tone.Vinul autohton a fost apreciat si pe pietele externe din Federatia Rusa (311 tone), Estonia (324,9 tone) sau Moldova (261,2 tone) precum si din China, Cehia, Ungaria, Spania sau Japonia, dar in cantitati mai mici.

În privinta importurilor de vin, acestea s-au situat la un nivel de 4.756 tone in primele cinci luni din acest an (5,45 milioane euro), in scadere de aproape 3,5 ori fata de perioda similara a anului trecut (16.389,1 tone – in valoare de 11,9 milioane euro). Pincipalele tari care au furnizat vin pe piata românesca au fost Israel, cu 1.369 tone, si Spania, cu 1.237,6 tone, precum si Bulgaria – 459,1 tone, Austria – 174,3 tone.

Potrivit datelor MAPDR, anul trecut a fost exportata o cantitate de vin de 14.007,1 tone, in valoare de 15,8 milioane euro, fiind importata, insa, o cantitate de 2,5 ori mai mare, respectiv 38.430,4 tone. În ultimii opt ani, România a inregistrat cele mai mari exporturi de vin, in anii 2002 si 2003, cu un total de 50.453 tone, respectiv 41.137,1 tone.

Pentru 2009, MAPDR estimeaza o productie de struguri de vin de 935.000 de tone si una de vin de 5,3 milioane hectolitri, nivel similar productiei din anul 2008. La data de 18 septembrie 2009, cantitatea de struguri recoltata a ajuns la 156.411 tone, circa 16% din total, la o medie de 4.471 kg la hectar.
În 2008, suprafata cultivata cu vita de vie pe rod era de 186.900 ha, din care cu vii nobile 94.900 ha.

Potrivit datelor MAPDR, productia medie anuala de vin este de 5,5-6 milioane hectolitri. Patronatul National al Viei si Vinului (PNVV) estimeaza pentru 2009 o productie de vin de aproximativ 6 milioane hectolitri, in crestere cu circa 5-10% fata de media ultimilor ani.

“Acest lucru se datoreaza in principal conditiilor meteo deosebit de favorabile pentru viticultura, cu perioada prelungita de insolatie si precipitatii suficiente, superioare celor din anii precedenti, mai ales in Dobrogea (regiunea de sud-est), dar si investitiilor din ultimii ani in reconversia si restructurarea plantatiilor viticole, o medie anuala de reinnoire de circa 3.000 ha cultivate cu vita de vie”, a afirmat recent directorul general al PNVV, Ovidiu Gheorghe.

În ceea ce priveste piata vinului, PNVV estimeaza ca aceasta se va mentine la nivelul anului 2007, in conditiile in care in ultimii ani s-a inregistrat o crestere constanta, an in care valoarea pietei totale a fost de circa 450 milioane euro. Din datele obtinute de la producatorii de vin, piata “organizata / oficiala” a vinului este de 1,2-1,5 milioane hectolitri de vin. Diferenta rezultata, de circa 4,5 milioane hectolitri, reprezinta autoconsum si piata nelegala.

Consumul de vin in România este situat intre 23,4 – 24 litri/locuitor, acesta reprezentând jumatate din consumul tarilor dezvoltate, care se ridica la 50 litri/locuitor.
România este unul dintre cei 15 producatori de vin la nivel mondial si al saselea producator de vinuri din Europa dupa Franta, Italia, Spania, Germania si Portugalia. De asemenea, România ocupa locul 5 in ierarhia tarilor viticole europene, cu o suprafata totala cultivata cu vita de vie de 186.900 hectare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.