Fondurile de investiţii cu risc ridicat exploatează sărăcia ţărilor îndatorate

La mijlocul anilor ’90, un afacerist republican numit Paul Singer a inventat un nou tip de fonduri de acoperire a riscului (hedge funds), care au primit numele de “vulture funds” (fonduri de investitii cu grad de risc ridicat).

Acest tip de institutie financiara cumpara datoriile acumulate cu ani in urma de tarile cele mai sarace de pe glob, aproape intotdeauna in perioada in care acestea erau conduse de dictatori, inainte ca cea mai mare a populatiei actuale sa se fi nascut.

Datoriile sunt cumparate pe sume mici, care ajung pâna la 10 la suta din valoarea pe hârtie, de la detinatorul initial si ulterior dau in judecata tarile respective in Marea Britanie sau SUA solicitând platirea totala a datoriei imediat, plus dobânda acumulata ani de zile si cheltuielile de judecata, noteaza cotidianul britanic The Independent.

Daca nu pot plati, fondul cauta sa obtina bani de la institutiile sau statele care ajuta cu bani tara respectiva, incercând sa forteze respectiva parte sa plateasca banii in locul tarii.
Într-unul dintre aceste cazuri, un fond de investitii cu grad ridicat de risc a incercat sa obtina un ordin judecatoresc care sa inghete ajutorul dat de catre Belgia Republicii Congo, sustinând ca acesta trebuie sa ajunga in conturile sale.

Un alt exemplu: in anul 1979, dictatorul Zambiei, Kenneth Kaunda, a luat un imprumut de 15 milioane de dolari de la dictatorul român Nicolae Ceausescu pentru a cumpara tractoare. Multe dintre acestea nu au functionat. Dupa 20 ani de neplata, noul guvern ales democratic al Zambiei a spus ca nu poate plati imprumutul si a intrat in negocieri pentru a-l anula.

Un multimilionar, Michael Francis Sheehan, a carui companie, Donegal International, cu sediul intr-un paradis fiscal, a ochit sansa, cumparând datoria de la Româna cu 3 milioane dolari, pentru a aduce in fata judecatorului Zambia, cerându-i intreaga suma, care se ridica in acest moment la valoarea de 55 de milioane de dolari.
Guvernul din Zambia a explicat ca nu are banii. În plus, o cincime din populatie a fost depistata cu HIV si sunt doar 600 de doctori pentru 12 milioane de oameni.

Multi dintre bolnavi mor inainte de vârsta de 38 de ani. Judecatorul britanic a fost marcat de caz, insa a explicat ca legea nu ii da de ales decât sa ceara Zambiei sa plateasca 15 milioane, o treime din ceea ce i s-a cerut. Ce se intâmpla cu banii odata ce sunt redirectionati?
În cazul lui Sheehan, pasionat de Cadillac-uri de epoca, ei au fost directionati catre campania pentru prezidentiale a lui Bush din 2000 si apoi catre cea a lui Rudolph Giuliani pentru primaria New York-ului, in 2008.

În anii ’90 si ulterior a existat o campanie extraordinara a Occidentului care a cerut anularea datoriilor tarilor africane, care a avut efectul spectaculos de anulare a unor datorii de 88 de miliarde de dolari. Spre exemplu, Malawi a ajuns de la plata a 95 de milioane pe an la plata a 5 milioane.
Desi in 2002 Gordon Brown a declarat ca aceste “vulture funds” sunt “ofensatoare din punct de vedere moral”, abia acum exista incercari de ambele parti ale Atlanticului de a face ceva impotriva lor.

Daca in SUA, Maxine Waters, din Camera Reprezentantilor a introdus un proiect de lege numit “Stop Vulture Acts”, care doreste sa interzica ca aceste fonduri sa ceara sume care depasesc suma de achizitionare a datoriei plus sase procente dobânda anuala, in Marea Britanie, parlamentarul laburist Sally Keeble a venit cu propuneri similare.

Aceasta situatie l-a determinat pe Gordon Brown sa actioneze in sfârsit. El a declarat ca guvernul de la Londra va oferi un “discount de anulare a datoriilor” de 90 la suta pentru orice tara care intra in programul pentru tarile sarace extrem de indatorate HIPC – Highly Indebted Poor Country (HIPC). Problema este ca desi aceasta initiativa este una buna, multe tari cu datorii nu intra in catogoria HIPC.
În plus, aceste masuri trebuie introduse extrem de rapid deoarece conservatorii britanici apara “vulture funds”-urile si ar putea veni la putere in Marea Britanie la viitoarele alegeri.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.