EUR
4,84 RON
(+0.01%)
USD
4,29 RON
(+0.32%)
GBP
5,36 RON
(-0.32%)
CHF
4,54 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0.21%)
BYN
1,77 RON
(+0.07%)
CAD
3,16 RON
(+0.23%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.3%)
CZK
0,18 RON
(-0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.84%)

Noua putere de la Chişinău ar putea cere revizuirea acordurilor cu Gazprom?

Interesele holdingului rus Gazprom ar putea suferi prejudicii serioase in Republica Moldova: vechiul acord care prevedea trecerea companiei Moldova Gaz sub controlul Gazprom ar putea fi revizuit in viitorul apropiat.

Joi, 17 septembrie, presedintele Gazprom, Aleksei Miller, l-a primit pe ambasadorul Republicii Moldova in Rusia, Andrei Neguta, precum si pe liderul transnistrean separatist, Igor Smirnov.
Oficial s-a anuntat ca “partile au discutat probleme de colaborare”, insa surse ale cotidianului rus Nezavisimaia Gazeta au aflat ca motivul pentru intrevedere l-au constituit temerile monopolului privind posibilitatea ca actiunile pe care le detine in cadrul Moldova Gaz – adica 50% – sa fie puse sub semnul intrebarii.

Expertii sunt convinsi ca asemenea temeri sunt destul de intemeiate, tinând cont de faptul ca, in cazul izbucnirii unui conflict, noua puterea de la Chisinau va primi sprijinul Europei.
Despre posibilitatea nationalizarii actiunilor Gazprom a vorbit, zilele trecute, primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, unul dintre liderii Partidului Liberal (partid care se numara printre invingatorii alegerilor parlamentare anticipate) si de asemenea nepot al presedintelui parlamentului si presedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, subliniaza cotidianul rus.

“Daca va exista posibilitatea ca Moldova Gaz sa devina din nou intreprindere a Republicii Moldova, cred ca este o mândrie pentru orice stat sa aiba in proprietate o asemenea intreprindere strategica”, a declarat Chirtoaca, adaugând ca republica “ar putea rascumpara Moldova Gaz”.
Potrivit Nezavisimaia Gazeta, Chirtoaca se bucura de mare popularitate printre tinerii si studentii moldoveni, devansându-l in mod considerabil in acest sens pe unchiul sau Mihai Ghimpu, astfel ca declaratiile sale nu sunt unele lipsite de temei.

Chirtoaca, mai scrie ziarul mentionat, ramâne liderul real al liberalilor, pe care mizeaza nu doar generatia moldoveana next, ci si conducerea României, si de aceea declaratiile sale nu ar trebui trecute cu vederea. Cu privire la acest lucru atentioneaza si pretinsul ministru de externe al Transnistriei, Vladimir Iastrebciak, care declara ca noua putere de la Chisinau va incepe o noua impartire a proprietatilor, iar in acest proces ar putea fi inclus si sectorul gazului.

În acest context, Transnistria va insista asupra unui acord direct cu Gazprom, in afara “structurilor moldovene nesigure”. Deocamdata, sistemul transnistrean de gaz face parte din Moldova Gaz. Potrivit Iastrebciak, tocmai aceste probleme au fost discutate in timpul intrevederii dintre Smirnov si Miller.
La rândul sau, fostul premier al Republicii Moldova, Dumitru Braghis, a explicat ca, din punct de vedere teoretic si juridic, rascumpararea actiunilor Gazprom este posibila. “Problema este daca Gazprom va dori sa-si vânda partea pe care o detine in sistemul moldovean de transport al gazului”, a declarat Braghis.

În cazul in care Gazprom nu va dori sa faca acest lucru, Chisinaului ii va fi greu sa obtina “restabilirea echitatii” chiar si in justitie. Totodata, vicepresedintele Partidului Liberal-Democrat (PLD), Alexandru Tanase, posibil viitor ministru al justitiei, asigura ca nu va exista niciun fel de reimpartire a proprietatilor.
“Chirtoaca face declaratii ca politician, este dreptul sau, insa deciziile vor fi luate de guvern. Va declar oficial: noul guvern nu si-a trasat drept obiectiv revizuirea acordurilor cu Gazprom”, a declarat Tanase.

Surse ale Nezavisimaia Gazeta in cadrul Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE) afirma ca, chiar daca Mihai Ghimpu se va gândi sa realizeze ceea ce declara si nepotul sau, membrii Aliantei “au de gând sa-i tempereze elanul”, deoarece Republica Moldova nu vrea scandaluri, cu atât mai mult in ajunul vizitei de lucru pe care seful Administratiei prezidentiale ruse, Serghei Narâskin, o va desfasura saptamâna viitoare la Chisinau.

Noua putere de la Chisinau vrea sa afle ce reprezinta de fapt Dmitri Medvedev si daca pot spera la o noua politica a Rusiei fata de Chisinau. Pâna atunci, nu vor fi intreprinse niciun fel de actiuni antirusesti. Însasi compania Gazprom prefera sa nu comenteze, deocamdata, situatia. Însa, potrivit expertilor rusi, interesele Gazprom in Republica Moldova sunt intr-adevar amenintate.

Potrivit analistului rus Dmitri Aleksandrov, noua putere de la Chisinau ar putea incerca sa demonstreze, in fata a tot felul de instante, ca afacerea cu Gazprom fusese incheiata de fostul regim prin incalcarea a tot felul de legi si reguli. În afara de aceasta, in acest demers noua putere de la Chisinau va avea sprijinul Europei.

“Din punct de vedere juridic exista cel putin trei variante posibile”, explica analistul rus. “Prima ar fi sa se adreseze Comisiei de pe lânga ONU, Curtii de Arbitraj de la Stockholm sau Centrului international pentru reglementarea disputelor privind investitiile.
A doua cale este cea economica – adica sa rascumpere actiunile. Problema este cât va costa un asemenea demers si daca Gazprom va accepta acest lucru. A treia varianta este sa anunte nationalizarea (Moldova Gaz)”.

Toate aceste trei cai de solutionare a problemei sunt perfect realizabile. În afara de aceasta, o parte dintre politicienii europeni ar putea alimenta o asemenea dorinta, tinând cont de vechea lor adversitate fata de Gazprom.
“Mai degraba, noua putere de la Chisinau ar putea desfasura propria ancheta, in care va stabili sa toate acordurile ce fusesera incheiate au incalcat legea”, considera Aleksandrov.

“Apoi, ea se va adresa justitiei (desigur, pe teritoriul Republicii Moldova), iar in baza deciziei care va fi in mod sigur in favoarea noii puteri – va rezolva problema prin forta.
Dupa aceasta, dosarele penale se vor prelungi, iar companiei Gazprom i se va sugera ca Rusia nu a semnat pâna acum Carta Energetica, de exemplu. Astfel, lucrurile s-ar putea prelungi pentru mult timp”, conchide expertul rus.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata