Reciclarea deşeurilor menajere rămâne o problemă pentru România

0

Deseurile menajere colectate, depozitate si nereciclate au o contributie destul de mica (maximum 5% din totalul poluarii) la declansarea emisiilor de gaze cu efect de sera (GES), dar este un capitol la care România inca mai are mult de lucru, a declarat vineri (18 septembrie 2009) Liliana Nichita, director in Departamentul de Consultanta Tehnica si Legislativa din cadrul organizatiei ecologiste Eco-Rom Ambalaje.

“Deseurile au o contributie mica la cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera la nivel global, procentul fiind de maximum 5% din totalul poluarii”, a spus Nichita.

Potrivit reprezentantului Eco-Rom Ambalaje, organizatie care a participat vineri (18 septembrie 2009) in cea de-a doua zi de discutii a conferintei ORISC – “Orasele României impotriva schimbarilor climatice: inainte si dupa Copenhaga 2009”, desfasurata la sediul Primariei Capitalei, tendinta emisiilor GES este descrescatoare la nivel international.

“Conform unui document intocmit de Agentia Europeana pentru Mediu in anul 2008, tendinta emisiilor de gaze cu efect de sera este in descrestere, de la la 55 milioane de tone de bioxid de carbon (CO2), in 1980, la 10 milioane tone de CO2, la ultima evaluare”, a explicat Liliana Nichita.
Ea a adaugat ca România trebuie sa dezvolte in continuare sistemul de reciclare si, mai ales, de valorificare a deseurilor daca vrea ca diminueze excesul de GES.

Conform directivei europene 94/62 CE privind ambalajele si deseurile de ambalaje, modificata prin 2004/12/CE, tara noastra are obligatia ca, pâna in anul 2013, sa atinga obiective de reciclare a 4 tipuri de deseuri (hârtie, plastic, metal, lemn), echivalent a peste 60% din capacitatea colectata.
Din datele Comisiei Europene, incluse in COM/2006/0767, reiese ca peste 66 milioane de tone de deseuri au fost colectate de 15 state membre UE. Din acest total, 62% au fost valorificate, iar 54% reciclate.

Printre statele campioane la capitolul valorificare si reciclare a deseurilor se numara Belgia, Austria, Germania, iar dintre tarile nou intrate in familia europeana, Cehia este, de departe, lidera.
În România, sectorul ambalajelor si al deseurilor de ambalaje este legiferat prin HG 621/2005, modificata prin HG 1872/2006. La fel ca si celelalte state membre europene, România trebuie ca, pâna in anul 2015, sa introduca fluxuri separate de colectare pentru 4 tipuri de materiale (hârtie, plastic, metal, lemn).

Totodata, pâna la 31 decembrie 2010, autoritatile de la Bucuresti trebuie sa anunte Comisia de la Bruxelles in legatura cu acest subiect. Potrivit datelor Eco-Rom Ambalaje, un român din mediul urban genereaza 340 de kilograme/an de deseuri menajere, 14,6% (circa 50 kg) din aceasta cantitate reprezentând deseuri de ambalaje.
Din datele Eurostat, publicate in martie 2009, reiese ca la nivelul Uniunii Europene, un cetatean genereaza o jumatate de tona de deseuri/an.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.