Renunţarea SUA la desfăşurarea scutului antirachetă în Europa de Est nu este exclusiv un “triumf al diplomaţiei ruse”

Liderii de la Moscova isi freaca mâinile de satisfactie, in timp ce puterea de la Varsovia si Praga, dimpotriva, isi frânge mâinile de disperare, comenteaza analistul rus Mihail Rostovski efectele pe care le-a avut decizia de joi (17 septembrie 2009) a SUA de a renunta la amplasarea de elemente ale sistemului antiracheta in Europa de Est.

În opinia analistului, discutiile privind un “triumf al diplomatiei ruse” sunt juste doar in parte, pentru ca dorinta de a impaca Kremlinul este doar una dintre cauzele pentru care Washingtonul si-a schimbat planurile strategice.
Presedintele american Barack Obama a pregatit un cadou extrem de placut pentru omologul sau rus Dmitri Medvedev, inainte de intrevederea pe care cei doi urmeaza sa o aiba saptamâna viitoare, la New York, noteaza analistul rus in paginile ziarului Moskovski Komsomolet.

Primele declaratii oficiale din partea SUA privind renuntarea la desfasurarea de elemente ale scutului antiracheta in Europa de Est s-au facut auzite abia spre seara zilei de joi, insa “funeraliile” acestui proiect erau in toi deja din dimineata acelei zile. “Este o catastrofa pentru Polonia”, ar fi declarat un reprezentant al Ministerului Apararii de la Varsovia.

În ceea ce-i priveste pe americani, acestia cereau de mai multe zile Moscovei “dovezi de iubire reciproca”. Expertul american Ariel Cohen a si subliniat, dupa intâlnirea avuta cu liderul rus Dmitri Medvedev in cadrul clubului de discutii politic Valdai, ca “Rusia nu a venit deocamdata cu proprii concesii la concesiile lui Obama”.
Desigur, a crede ca liderii de la Kremlin au reusit sa “frânga” principala putere a lumii poate fi util pentru orgoliul rus, insa realismul este mai important, considera Rostovski.

Moscova s-a obisnuit sa-i considere pe republicani pragmatici lucizi, iar pe democrati – niste visatori-idealisti rupti de realitate. În cazul cu Administratia Obama lucrurile stau, insa, exact invers. Ghidati de ideologie, neoconservatorii din echipa Bush erau gata sa cheltuie miliarde pe lupta pentru un viitor indepartat, dar luminos.

Obama, in schimb, nu este dispus sa-si faca iluzii. SUA pur si simplu nu au bani pentru a crea un sistem antiracheta in Europa in varianta lui Bush. Mai exact, bani exista, insa americanii, aflati in ghearele crizei economice, doresc sa-i cheltuie pentru proiecte cu adevarat necesare, subliniaza analistul rus. Criticând in ultimii ani planurile lui Bush privind desfasurarea scutului antiracheta in Europa de Est, Kremlinul avea dreptate intr-o singura privinta: proiectul avea menirea sa intimideze nu Iranul, ci Rusia.

Constientizând cu liciditate propriile forte, Polonia si intr-o masura mai mica alte tari ale Europei de Est incercau in fel si chip sa atraga SUA si NATO intr-o confruntare cu Moscova. O perioada de timp acest lucru convenea echipei Bush-Cheney. Totul a inceput sa se schimbe abia dupa razboiul din Georgia.
La urechile politicienilor americani au inceput sa ajunga aluzii conform carora “oul invata gaina”. Americanii credeau ca ei sunt cei care se folosesc de fostele membre ale lagarului socialist in vederea slabirii Moscovei, insa a iesit ca “noua Europa” a reusit aproape sa transforme NATO intr-o arma a urii sale aproape irationale fata de fosta hegemonie sovietica, noteaza expertul citat.

Un al doilea apel de alarma pentru “fanii scutului” a devenit criza economica mondiala, continua Rostovski, subliniind ca, indiferent de motivele care ar sta la baza deciziei Administratiei Obama, pentru Rusia este important acum sa adopte atitudinea corecta in noua situatie geopolitica. Teza lui Ariel Cohen privind necesitatea unor concesii reciproce este evident eronata.

Moscova a facut deja o mare concesie americanilor: a acceptat sa-si ofere teritoriul pentru transitul spre Afganistan, iar faptul ca acest lucru este avantajos Rusiei insasi nu schimba datele problemei, considera Rostovski.
Totusi, Rusia nu ar trebui “sa se dea mare”, in conditiile in care acum urmeaza momentul decisiv. Europenii estici si puternicul lor lobby din SUA vor lansa la adresa lui Obama o multime de acuzatii privind “tradarea”, “capitularea in fata Moscovei”, “frica si renuntarea la idealurile democratiei”.

Astazi, interesele Administratiei Obama si cele ale Moscovei coincid in mod obiectiv, ambele având nevoie sa slabeasca efectul “atacului propagandistic” al noii Europe si a influentei sale. Prin urmare, la intrevederea cu Obama, Medvedev nu trebuie sa vina cu mâna goala, ci sa arate ca “resetarea” relatiilor dintre Moscova si Washington functioneaza si aduce dividende reale. Totodata, analistul atentioneaza Kremlinul cu privire la un entuziasm prea mare in fata deciziei lui Obama.

“Parteneriatul dintre SUA si Rusia va avea mereu un caracter electoral. În multe domenii, cele doua tari au interese mult prea diferite”, declarase expertul american Angela Stent, prezenta si ea la discutiile din cadrul clubului “Valdai”.

Rostovski se declara de acord cu aceasta opinie, subliniind totodata ca acest lucru nu trebuie sa constituie un motiv pentru ca “tipi” precum presedintele georgian Mihail Saakasvili si cel polonez Lech Kaczynski sa “asmuta” Rusia si SUA una impotriva alteia, in avantajul “complexelor lor psihologice si ale ambitiilor suspecte”. De dragul acestui scop nobil, scutul american antiracheta trebuie sa moara, inainte de a se naste, conchide analistul rus.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.