EUR
4,81 RON
(-0.08%)
USD
4,38 RON
(+0.99%)
GBP
5,65 RON
(+1.31%)
CHF
4,52 RON
(+0.24%)
BGN
2,46 RON
(+0.26%)
BYN
1,96 RON
(+0.97%)
CAD
3,28 RON
(+1.6%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,88 RON
(+0.84%)
JPY
0,04 RON
(+0.4%)
CZK
0,19 RON
(-0.13%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

Ţările cu venituri mici trebuie sprijinite pentru a se păstra pacea

“Ma astept la o relansare in 2010, când tarile cu venituri mici vor beneficia de cresterea cererii pe piata mondiala. Dar ritmul relansarii globale nu este sigur, iar tarile sarace pot suferi inca mai multi ani. În tarile cu venituri mici, criza poate genera efecte pe viata si pe moarte si ne putem astepta la tulburari sociale, instabilitate politica, chiar razboaie.

Trebuie sa ajutam tarile din Africa subsahariana nu numai pentru ca au nevoie de resurse sa se dezvolte, ci si pentru ca trebuie sa mentinem pacea”, a spus joi directorul executiv al Fondului Monetar International, Dominique Strauss Kahn, intr-un discurs prezentat la Centru pentru Dezvoltare Globala din Washington.

“Stim cu totii ca tarile cu venituri mici sunt victime nevinovate ale crizei, pentru ca ele nu au facut greselile comise de tarile dezvoltate economic”, a afirmat directorul executiv al FMI, care a precizat ca exista si vesti bune, dat fiind ca aceste tari au aplicat politici adecvate, care le pot permite sa depaseasca “furtuna”.

În ultimii ani ele au luat masurile cele mai potrivite – si-au intarit politicile fiscale, au redus deficitele si datoriile, au liberalizat pietele si si-au constituit rezerve tampon confortabile, tarile cu venituri mici au cunoscut cea mai lunga si mai complexa perioada de dezvoltare din istorie, dar in perioada crizei au fost lovite mai dur decât se anticipase in martie.

Din 27 de tari cu venituri mici despre care exista date statistice, 26 si-au pastrat nivelul cheltuielilor sociale sau chiar l-au crescut. Criza economico-financiara a venit când tarile cu venituri mici abia incercau sa isi revina dupa socul produs de cresterea preturilor la alimente si combustibili.

Sumele trimise acasa de cetatenii din tarile cu venituri mici care lucreaza peste hotare vor scadea anul acesta cu 10%, iar volumul investitiilor directe va scadea cu 25%. Bancile din tarile cu venituri mici au evitat criza subprime, a aratat Strauss Kahn, dar unele dintre ele au probleme cu lichiditatile si intâmpina dificultati in finantare, iar multe dintre creditele acordate deja devin neperformante.

“Ma astept la o relansare in 2010, când tarile cu venituri mici vor beneficia de cresterea cererii pe piata mondiala. Dar ritmul relansarii globale nu este sigur, iar tarile sarace pot suferi inca mai multi ani.
17 milioane de oameni se confrunta cu probleme serioase de malnutritie, iar daca Banca Mondiala are dreptate, alte 90 de milioane de oameni vor ajunge in stare de saracie extrema.

În tarile cu venituri mici, criza poate genera efecte sociale pe viata si pe moarte si ne putem astepta la tulburari sociale, instabilitate politica, chiar razboaie. Trebuie sa ajutam tarile din Africa subsahariana nu numai pentru ca au nevoie de resurse sa se dezvolte, ci si pentru ca trebuie sa mentinem pacea”, a afirmat directorul executiv al FMI.

Pentru a sprijini aceste tari, FMI a sporit nivelul de imprumut concesional la 17 miliarde USD pâna in 2014, 8 miliarde fiind disponibile in urmatorii doi ani. Membrii FMI au aprobat o crestere de 250 miliarde USD in Drepturi Speciale de Tragere, care fonduri care pot fi accesate la cerere.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata