Termenele de plată din Codul de Bune Practici din industria alimentară sunt nerealiste

Termenele de plata incluse in Codul de Bune Practici din industria alimentara, adoptat de Camera Deputatilor, sunt nerealiste si defavorabile pentru o parte din producatori, a declarat Sorin Minea, presedintele Federatiei Romalimenta.

“Codul adoptat in Parlament este cel discutat cu organizatiile profesionale din sector, singura problema este cea a termenelor de plata prea scurte, stabilite la 12, 20 si 30 de zile, in conditiile in care nu au fost definite clar categoriile de produse care trebuie platite in perioadele respective”, a spus Minea.

Acesta a precizat ca ar fi fost benefic daca s-ar fi trecut un termen de plata pentru produsele considerate proaspete precum pâinea, legumele, carnea, ouale si care se vând mai repede, iar pentru restul produselor cum ar fi pastele, conservele sau alte produse cu termene indelungate de garantie, acest termen de plata sa poata fi negociat cu comerciantul.

“Putea fi trecut in lege un termen mediu de plata cum este in UE si specificat clar ca nu poate fi depasit termenul din contract. Din pacate, aici au fost neintelegeri chiar intre membrii nostri, unii cerând la negocieri termene de plata mai scurte. Cred ca doar la pâine si la legume s-ar putea justifica un termen de plata de 12 zile”, a spus Minea.

Potrivit sursei citate, in noua lege care reglementeaza comertul cu produse agroalimentare producatorii au obtinut definirea pretului de achizitie ceea ce aduce o echilibrare a cheltuielilor suportate anterior doar de producatori, dar si anumiti termeni contractuali, cu penalitati in cazul nerespectarii acestora. Conform prevderilor din noua lege, marile magazine nu vor mai avea voie sa impuna furnizorilor plata unor taxe care nu au legatura directa cu operatiunea de vânzare.

De asemenea, furnizorilor nu li se mai poate cere sa vânda altor magazine produsele la un pret egal sau mai mare, ceea ce ar permite sa nu se mai faca intelegeri de tip monopol intre lanturile de magazine.
De asemenea, delistarea unui produs de catre comerciant poate fi facuta doar cu notificarea prealabila cu doua luni a furnizorului, cu exceptia cazului in care delistarea se face din culpa acestuia din urma.

Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, estima ca preturile la alimente ar putea sa scada cu pâna la 30 la suta, in urma intrarii in vigoare a acestei legi, mai ales ca, in prezent, se percep de catre retaileri niste taxe aberante. Legea va intra in vigoare dupa ce va fi promulgata de presedinte.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.