250 de elevi ieşeni care suferă de scolioză pot rămâne neoperaţi din cauza indolenţei unor funcţionari

Zeci de copii care sufera de scolioza ar putea ramine neoperati din cauza unei banale greseli de secretariat. Medicii de la Spitalul de Copii dau vina pe secretare si spun ca din vina lor au primit fonduri pentru o alta sectie din cadrul Programului National de Ortopedie. In loc sa fie inclusi in subprogramul de tratament prin implant segmentar de coloana, au fost inclusi in sectia de endoprotezare tumorala.

Prin urmare, de programul national ar putea beneficia acum copiii care au o tumoare, si nu cei care sufera de scolioza. Numarul celor care au o tumoare este insa de peste cinci ori mai mic decit al celor care sufera de scolioza.

Mai mult, chiar daca Ortopedia a primit bani pentru cei cu tumori, nu a fost implantata nici o proteza pina acum. Medicii spun ca pentru a face protezari mai au nevoie si de alte instrumente si aparatura, nu doar de cele decontate de catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).

Reprezentantii CJAS afirma ca Spitalul a pierdut pina la urma si acei bani, pentru ca nu au fost facute protezari. Ortopedia de la Spitalul de Copii a ramas astfel fara bani atit pentru tratarea scoliozelor, cit si pentru endoprotezari.

Medicii de la Ortopedie spun ca se chinuiesc inca de anul trecut sa fie inclusi in Programul National de Ortopedie, pentru a-i putea ajuta pe copiii care au scolioza si necesita operatie. Anul trecut au vrut sa faca demersurile necesare, dar spun ca secretariatul spitalului a gresit si a cerut un alt subprogram, pentru cei cu tumori sau pierderi osoase netumorale.

Necesitatea banilor in cazul copiilor care sufera de scolioza ar fi fost mult mai mare, spun medicii, intrucit in judetul Iasi sint diagnosticati anual peste 250 de copii, din care cel putin 75 ar avea nevoie de o operatie la coloana.

Numarul celor care au scolioza este astfel de 5 ori mai mare decit cel al copiilor diagnosticati cu tumoare, care sint aproximativ 50 pe an. „Procedurile de schimbare a banilor dintr-un subprogram in altul sint foarte anevoioase, implica multa birocratie„, a explicat dr. Sergiu Straticiuc, medic primar ortopedie si traumatologie pediatrica.

Conducerea spitalului afirma, de asemenea, ca se afla in aceasta situatie din cauza unui „viciu de scriptologie” si ca deja au facut demersurile pentru a fi inclusi si in subprogramul pentru scolioze.

Reprezentantii CJAS spun ca problema le este cunoscuta inca de anul trecut si ca vina apartine celor din administratia spitalului, care nu au stiut ce sa ceara. Pentru ca nu au facut nici o protezare, banii care le-au fost alocati initial au fost redirijati catre alte unitati.

Medicii spun ca exista si cazuri in care scoliozele au aparut din cauza ca a fost purtat ghiozdanul gresit, ori din cauza pozitiei la calculator. Medicii spun ca un control anual pina la virsta de 12 ani i-ar putea ajuta pe copii sa isi diagnosticheze boala la timp, atunci cind prin operatie ar putea fi indreptati complet.

Sursa: Ziarul de Iasi

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.