Abia peste 13 ani Filarmonica din Iaşi ar putea fi renovată

– De mai bine de 18 ani, ieşenii pot vedea o Filarmonică lăsată în paragină. Iar această imagine, cu schele, cu ziduri care stau să se prăbuşească şi vopsea scorojită la geamuri, va mai dura încă cel puţin 13 ani.

– Aşa rezultă dacă alocarea de fonduri, un necesar de aproape 13 milioane de lei, se va face în ritmul de până acum. Din 1991 până în 2002 s-au făcut investiţii de 1,1 milioane de dolari la cele trei corpuri ale Filarmonicii, dar lucrările nu sunt făcute nici măcar pe jumătate.

Lucrările de reabilitare a clădirii Filarmonicii din Iaşi au fost sistate în urmă cu două luni şi jumătate, de pe 4 iulie. Se pot observa lucrări începute şi neterminate, materiale de construcţie care zac uitate pe la colţurile clădirii sau sprijinite de pereţi.

Cele trei corpuri ale Filarmonicii nu sunt refăcute nici măcar pe jumătate, deşi se lucrează la ele de mai bine de 18 ani. Firma Conest arată că a scos bani din buzunarul propriu pentru a realiza lucrări la instituţia de cultură, însă într-un final au sistat lucrările.

Miniştrii aruncă în stânga şi în dreapta cu promisiuni, însă rezultatele sunt demne de plâns. Deşi pentru acest an s-au promis 1,8 milioane de lei pentru reabilitarea Filarmonicii, la Iaşi au ajuns doar 800.000 de lei. Suma necesară pentru lucrările de la instituţia de cultură este de aproximativ 13 ori mai mare,12.785.292 lei. Banii alocaţi pentru acest an, 1 milion lei, nu fac decât să acopere datoriile pe care Filarmonica le are la firma Conest, responsabilă de lucrări.

Noi avem promisă o filă de 1,8 milioane de lei pentru acest an, dar am primit doar 1 milion de lei. Restul de 800.000 de lei sperăm să îl primim până la sfârşitul anului, deşi la cum merge finanţarea, sunt slabe şanse. Valoarea estimată a lucrărilor este de 12.785.292 lei”, a explicat Dumitru Spătaru, director general administrativ al Universităţii de Arte „George Enescu” Iaşi.

Tot ceea ce trebuie să aibă ieşenii este răbdare. Asta solicită Theodor Paleologu, ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional: „Filarmonica este un obiectiv major. Totul se va face pe rând. Iaşul este pe primul rând la investiţii. Sunt eforturi considerabile şi va veni şi rândul Filarmonicii”, a spus Paleologu în ultima sa vizită la Iaşi.

Ochi închişi, umeri ridicaţi şi bineînţeles promisiuni. Asta este poziţia autorităţilor judeţene când vine vorba de lucrările de la Filarmonică.

Sursa: Ziua de Iasi

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.