FMI va stabili azi dacă va mai acorda şi următoarea tranşă de împrumut României

FMI urmeaza sa stabileasca astazi daca va acorda urmatoarea transa de imprumut Romaniei, din care jumatate sa fie folosita pentru acoperirea deficitului bugetar. Va fi pentru prima data in istoria Romaniei cand se procedeaza astfel: banii dintr-un imprumut international sa ia destinatia salariilor si pensiilor.

Guvernul si BNR au acceptat aceasta situatie, dar oamenii de afaceri afirma ca este cea mai proasta solutie posibila si ca daca ne vom mentine pe acest drum Romania va ajunge sa cheltuiasca mai mult pentru a plati dobanzile la imprumuturi decat cu investitiile in infrastructura sau cu educatia.

Cheltuielile cu dobanzile la buget au crescut cu 50,1% dupa primele sapte luni ale anului, la 3,46 mld. lei, potrivit datelor Ministerului Finantelor. Pentru acest an a fost bugetat un nivel al dobanzilor de 7,4 mld. lei, fata de 2,8 mld. lei in 2008.

In prima jumatate a anului, datoria publica a crescut cu 33% fata de sfarsitul anului trecut, ajungand sa depaseasca 34 mld. euro, in timp ce PIB este asteptat sa se contracte anul acesta la 115 mld. euro.

Omul de afaceri Ion Tiriac a declarat duminica la Pro TV ca Guvernul nu trebuia sa se imprumute la nesfarsitpana nu va mai avea cum sa o faca doar pentru a face fata unei situatii de moment, pentru ca va continua sa o faca „”.

Conform intelegerii cu FMI, urmatoarele doua transe din impru­mutul de la FMI, de aproape 1,9 mld. euro si, respectiv 1,5 mld. euro, ar urma sa fie acordate in lunile sep­tembrie si decembrie. Din aceste sume circa jumatate – 1,7 mld. euro – vor avea ca destinatie finantarea defi­citului bugetar.

Potrivit declaratiilor lui Traian Basescu, presedintele Romaniei, Romania va fi in dificultate in privinta platii salariilor si a pensiilor daca nu va primi a doua transa din imprumutul de la FMI. Pe de alta parte, premierul Emil Boc sustine insa ca Guvernul are capacitatea de a plati salariile, pensiile si celelalte alocatii sociale, pana la sfarsitul anului, fara intarzieri.

Sursa: Ziarul Financiar

Citește și
1 Comentariu
  1. Plescan Marius spune

    CAND IMPRUMUTI BANI TREBUE SA STII EXACT CAT DAI INAPOI CHIAR DACA VA FI RAITING DE TARA PROST CDS-URI PE ROMANIA IN CRESTERE ,SAU VALUTA NATIONALA SE DEPRECIAZA.GUVERNUL NOSTRU NU STIE SA NEGOCIEZE UN CREDIT DESI VALOAREA TARI SI A CREDITULUI SUNT MARI.TRBUE SA-I INVATAM LA VOT.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.