Încă o taxă, motivată de protecţia mediului: “garanţie de returnare” a PET-urilor

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat duminica (20 septembrie 2009), intr-o conferinta de presa la Arad, ca va propune introducerea unei “garantii de returnare” a PET-urilor, masura ce vizeaza o mai buna colectare a deseurilor si care ar putea fi introdusa chiar din anul 2010. “Sunt foarte preocupat de problema PET-urilor…

În luna aprilie, am afirmat ca ma gândesc foarte serios sa pun o taxa pe PET-uri. Între timp, m-am mai si documentat si precizez ca nu este cea mai buna formulare de “taxa pe PET”, deoarece este vorba despre o garantie de returnare.
Sper sa am suficienta capacitate sa pot determina la nivelul Guvernului luarea unei decizii in acest sens intr-un termen relativ scurt”, a declarat Nicolae Nemirschi.

Ministrul a apreciat ca introducerea acestei masuri nu va conduce la cresterea preturilor la produsele comercializate la PET, subliniind ca problema colectarii deseurilor se poate rezolva “fie prin coercitie, fie prin recompensa”.

Nemirschi a afirmat ca masura aleasa este necesara pentru ca “lucrurile au scapat de sub control in ce priveste colectarea deseurilor” si este deja folosita de multi ani in Marea Britanie, Germania, Olanda, unde garantia este undeva intre 15 si 25 de eurocenti pentru returnarea PET-urilor.

Ministrul a mai spus ca, asa cum s-au obisnuit si cu taxa pentru pungile din plastic, românii se vor obisnui si cu garantia de returnare a PET-urilor. “Nu inventam roata, cel putin pentru PET-uri. Deja, despre pungi nici nu mai vorbim, lumea s-a mai obisnuit cu taxa pe punga, cu ecotaxa. Pentru PET-uri va exista o garantie de returnare, taxa care, practic, nu va creste pretul produsului.

Pâna sa existe reglementarea, trebuie sa avem toate avizele de la celelalte ministere, incepând cu Justitia si terminând cu Finantele, Oficiul Concurentei. Si ar trebui, daca lucram serios, din 2010, sa incepem cu PET-urile. Nu putem sa obligam acum toate boutique-urile sau magazinele de cartier, pentru ca nu ar avea spatii de colectare, ci va trebui sa incepem cu magazinele mari, cu hipermarket-urile”, a mai adaugat Nicolae Nemirschi.

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a efectuat o vizita in judetul Arad, unde va coordona, pe linie de partid, organizatia PSD. Nicolae Nemirschi a vizitat, de asemenea, mai multe localitati, unde a verificat situatia amenajarilor hidrologice din zona, stadiul lucrarilor de alimentare cu apa, de canalizare si consolidare a malurilor pe cursurile de apa, lucrari finanantate din Fondul pentru mediu.

În cursul zilei de duminica (20 septembrie 2009), Nicolae Nemirschi a vizitat Parcul National Lunca Muresului, despre care a afirmat ca “este un model care ar trebui preluat in mai multe zone din tara”, unde a si facut o plimbare cu bicicleta pe un traseu amenajat in Padurea Ceala, acolo unde isi are sediul administratia Parcului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.