La afaceri de peste 35.000 euro, comercianţii persoane fizice devin plătitori de TVA

Ca urmare a întrebărilor transmise de cititorii revistei FINANCIARUL, cu privire la regimul de impozitare şi înregistrare în scopuri de TVA în cazul comercianţilor persoane fizice, am solicitat instituţiilor abilitate informaţiile necesare.

.

Astfel, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Judeţului (DGFPJ) Iaşi ne-a precizat că persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (II) sau întreprinderile familiale (IF) „nu sunt obligate să se înregistreze ca plătitor de TVA, atâta timp cât, în anul precedent, nu au realizat o cifră de afaceri care să depăşească plafonul de scutire prevăzut de lege de 35.000 euro, al cărui echivalent în lei se stabileşte la cursul BNR”.

„Pentru întreprinderile persoane fizice cu o activitate restrânsă, de genul cabinetelor individuale, de regulă, nu este necesară contribuţia unui contabil profesionist, fiind suficientă o balanţă în contabilitate simplă, la care se aplică o cotă de impozitare de 16%. În cazurile în care volumul afacerii şi activităţile prestate o impun, se poate opta pentru înregistrarea în scopuri de TVA”, a precizat Maria Ţăran, purtător de cuvânt al DGFPJ Iaşi.

Termenele de înregistrare în scopuri de TVA

Se poate vorbi despre obligativitatea înregistrării în scopuri de TVA şi în cazul unei PFA, II sau IF, în situaţia în care realizează sau intenţionează să realizeze o activitate economică ce implică operaţiuni taxabile şi/sau scutite de TVA, cu drept de deducere.

„Conform articolului 1251 aliniatul (2) lit. b) din ordonanţa menţionată, înregistrarea în scopuri de TVA la organul fiscal competent trebuie efectuată înainte de realizarea unor astfel de operaţiuni”, a arătat Maria Ţăran.

Această obligativitate intervine în următoarele cazuri:

1. dacă declară că urmează să realizeze o cifră de afaceri care atinge sau depăşeşte plafonul de scutire menţionat;

2. dacă declară că urmează să realizeze o cifră de afaceri inferioară plafonului de scutire, dar optează pentru aplicarea regimului normal de taxă;

Dacă în cursul unui an calendaristic atinge sau depăşeşte plafonul de 35.000 euro, deşi nu a estimat în prealabil acest lucru, atunci trebuie să se înregistreze la organul fiscal, în termen de 10 zile de la sfârşitul lunii în care a atins sau depăşit acest plafon”, a mai precizat reprezentantul DGFPJ Iaşi.

În aceste situaţii, comerciantul va fi supus tuturor rigorilor declarative şi fiscale, la fel ca orice SRL.

Dobânzile la conturile PFA nu sunt impozitate

O altă menţiune făcută de reprezentantul DGFPJ este că, în cazul comercianţilor persoane fizice nu sunt luate în evidenţă şi nici nu sunt supuse impozitării dobânzile calculate de bănci la sumele din contul deschis de PFA, II sau IF.

„Comerciantul persoană fizică încasează sume care reprezintă remunerarea prestaţiei efectuate, drept urmare, sursa este supusă impozitării. Însă, numerarul rămas după deducerea impozitelor, reprezintă rămânerarea sa netă, de care dispune după bunul plac. De asemenea, dobânzile calculate de bănci la soldul din depozit nu sunt impozabile, pentru că nu au legătură cu activitatea pentru care întreprinderea a fost autorizată. Drept urmare, nu reprezintă venuri ale comerciantului persoană fizică, înregistrat cu CUI la Registrul Comerţului, ci ale persoanei fizice în sine, purtătoare de CNP”, a precizat în încheiere purtătorul de cuvânt al DGFPJ Iaşi.

Citește și
5 Comentarii
 1. EXPERT CONTABIL spune

  La cursul de la data aderarii la UE , adica 3.3817 lei/EURO se calculeaza limita de 35.000 euro , nu la cursul BNR.

 2. ceausu olga spune

  cursul de 3.3817 la data aderarii a fost ptr anul 2007. Conf art 80(1) din norme metodologice”in sensul art 1561 alin 1 cod fiscal in orice situatie ,echivalentul in lei a plafonului de 100000 euro se determina pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Nationala VALABIL PENTRU 31 DECEMBRIE A ANULUI PRECEDENT, inclusiv pentru persoanele impozabile care solicita inreg in scopuri de TVA conf art 153 C.F. in cursul anului” Are dreptate purt de cuvant al DGFPJ

 3. carminab spune

  pentru stabilirea depasirii plafonului de cifra de afaceri in vederea inregistrarii in scopuri TVA se utilizeaza cursul BNR de la data aderarii ( 35000 Eur x 3,3817 = 118359.50 Ron rotunjit la o mie insemnand 119000 lei ) .
  articolul 156 se refera la determinarea perioadei fiscale , plafonul de 100000 Eur la cursul BNR din 31 dec a anului precedent fiind necesar pentru determinarea tipului de decont de TVA (lunar/trimestrial).
  In concluzie sunt doua informatii diferite. Sunt foarte multe persoane juridice care datorita acestei confuzii au probleme la declararea inregistrarii ca platitor TVA .
  Atentie deasemenea la cazul cand societatea se in cursul anului.Plafonul de 35000 Eur se ajusteaza proportional perioadei de la infiintare la finele anului. De exemplu pentru o societate infiintata la 1 martie plafonul devine 29167 Eur ( 35000/12luni*10 luni ).
  Cred ca dl. de la finante nu a transmis o informatie corecta .

 4. Viorel spune

  Ca de obicei reprezentantii finantelor dau informatii eronate din rea vointa sau din nestiinta .Toti acesti „domni” sunt numiti politic , nu au nicio legatura cu realitatea .
  Bineinteles ca se calculeaza 35000 euro la cursul BNR de la data aderarii , respectiv 3,3817 .

  Daca ar fi spus asta (in cazul in care stia) probabil reporterul care a realizat interviul ar fi intrebat : ” De ce cursul de la data aderarii si nu cursul de la 31 dec ?” .

  Ca sa evitam intrebarile incomode mai bine dezinformam populatia , nu ?

 5. adelina spune

  Buna seara ,as avea nevoie de o lamurire .Am un pfa infiintat de anul trecut din august si am incasat facturi din decembrie abia in ianuarie,aceste incasari ducand suma peste valoarea de 220.000.Facturarile efective insa din acest an nu au depasit plafonul de tva.Deci in concluzie intrebarea mea este,trebuie sa ma declar platitor de tva sau nu?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.