Neamţ: Spitalul Bisericani riscă să se prăbuşească

Cel puţin două corpuri ale Spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani riscă să se prăbuşească la următorul cutremur. Clădirea a suportat până acum patru seisme, în 1940, 1977, 1986 şi 1990, fără să fi beneficiat în acest interval de lucrări de reabilitare.

Conform situaţiei tehnice raportate Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă de către şefii administraţiei din comuna Alexandru cel Bun, corpurile B şi F ale fostului sanatoriu prezintă risc seismic maxim, C şi E risc minim, iar corpul A risc redus.

Reprezentanţii spitalului susţin, însă, că nu există motive de panică. „Efectuarea unor lucrări de consolidare la clădirile vechi de la Bisericani sunt necesare, dar populaţia nu trebuie să fie panicată“, a declarat Cristian Curcă, director financiar-contabil al Spitalului Bisericani.

Primăria din Alexandru cel Bun a depus în luna mai 2009, la Ministerul Lucrărilor Publice, un proiect de reabilitare a Spitalului Bisericani. „Între timp, s-au reorganizat ministerele, s-au unit toate direcţiile şi suntem nevoiţi să o luăm de la capăt“, a afirmat Ion Rotaru, primarul comunei.

Potrivit estimărilor, ar fi nevoie de 1,5-2 milioane de euro pentru consolidarea clădirii. Birocraţia îi descurajează, însă, pe coordonatorii proiectului. Acestia se tem că, după ce va obţine toate hârtiile necesare, va urma o nouă schimbare la nivel guvernamental şi va trebui s-o ia de la capăt.

Sursa: Adevarul

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.