O meserie tot mai căutată: brokerii de aer curat

Tranzactiile cu noxe sunt inca relativ noi in Romania, asa cum sunt in alte tari din Europa de Est. Dar piata se educa si brokerii de credite de carbon devin un alt aliat indispensabil in lupta companiilor pentru profitabilitate.

.
Romania a intrat pentru prima data in discutia pentru alocarea certificatelor de carbon in 2005, odata cu schema EU25 – lansata pentru tarile care aderau la UE in 2007.
Creditele de carbon alocate pentru perioada 2005-2007 nu au putut fi vandute, iar Romania a primit primele credite transferabile in 2008.

„Numarul total de certificate alocate companiilor din Romania a fost de 349.671.593 de certificate, reprezentand aproximativ 69.934.319 certificate anual in perioada 2008-2012″, dupa cum arata datele Ministerului Mediului.

Certificatele sunt alocate companiilor in mod gratuit pana in 2012, dupa care acestea vor trebui cumparate de pe piata. Companiile care doresc sa vanda certficatele in surplus pot fie sa apeleze la serviciile unui broker de la o companie specializata in domeniu, fie se poate inregistra pe bursa Bluenext de la Paris (membru al NYSE).

Intrarea Romaniei pe aceasta piata in 2008 a picat intr-un moment destul de dificil: in 2006, pretul certificatelor crescuse foarte mult pe bursa, pana la 35 de euro (fata de 25, media ultimului an).

In 2007, a avut loc un trend de scadere, pretul unui certificat ajungand la 15 euro, apoi la 10 euro, iar pretul s-a apropiat de zero si a continuat la fel tot sfarsitul de an 2007 si in 2008, cand a primit si Romania primele credite pe care le putea vinde.

Companiile mari poluatoare au departamente interne pentru tranzactionarea de credite de carbon, iar cele care nu au lucreaza in special cu bancile, care sunt si principalii concurenti ai firmelor de profil.

Acesti mari poluatori au primit cam 70% din creditele de carbon alocate Romaniei, fiind in special vorba de companii din metalurgie (precum ArcelorMittal, Alro), complexele energetice din Craiova, companiile de utilitati, rafinariile si in general producatorii de energie.

Integral în Business Magazin

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.